Zestresowana papuga

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

d3zet
Ptaki które hoduję: Papuga Falista

Zestresowana papuga

Post autor: d3zet » ndz wrz 02, 2018 21:36

Jako, że to mój pierwszy post na forum to dobry wieczór!

Około pół roku temu, uratowaliśmy mała papużkę falista. Tak się złożyło, że ktoś miał klatkę, miejsce było to została. W między czasie dostała większą klatkę, mieszkała w jednym miejscu. Ostatnimi czasy jednak się przeprowadziliśmy i papużka jakby nie może się odnaleźć w nowym miejscu. Nie chcę wylatywać z klatki, jest bardzo płochliwa, a w dodatku gubi bardzo dużo piór.

W klatce ma patyki oraz drewniany wieszak, plus lusterko z dzwoneczkiem.

Trochę niepokoi mnie jej wypadanie piór oraz fakt, że jakby głowa ociera się o klatkę.

Czy to może być oznaką czegoś poważnego? Miałem nadzieję, że z czasem się przyzwyczai do nowego domu, lecz mija 3 tydzień, a nic się nie zmieniło. Papuga nie ma problemów z jedzeniem czy piciem. Jedynie stała się bardzo bojaźliwa. Co można zrobić aby bardziej przekonać ją do nowego miejsca, powrotnie zyskać jej zaufanie aby mogła również polatać sobie w domu, nie tylko w klatce?

Debinimfa
Ptaki które hoduję: Nimfy

Post autor: Debinimfa » pn wrz 03, 2018 11:40

Wywal lusterko z klatki. Mając lusterko papuga może nabawił się choroby psychicznej otwieraj klatkę a te ocieranie się o klatkę wygląda jakby się drapala? Jeżeli tak no to zostaje wet. Być może zachorowala

d3zet
Ptaki które hoduję: Papuga Falista

Post autor: d3zet » pn wrz 03, 2018 19:06

Ocieranie się wygląda bardziej jakby się po prostu ocierała, bardziej w formie przyjaznej niż drapanie bo swędzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”