Palczasty problem z papugą falistą

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

MiniasNr22
Ptaki które hoduję: Papuga Falista

Palczasty problem z papugą falistą

Post autor: MiniasNr22 » pt lut 22, 2019 18:58

Witam.
Chciałbym się was doradzić pewnej rzeczy czy zapytać dlaczego dana rzecz się dzieje.
A mianowicie, posiadam papużkę falistą odkąd po wykluciu się usamodzielniła. Wszystko było pięknie fajnie i nadal jest, ale od jakiegoś czasu papuga jak by bała się moich palców ( wiem głupio to brzmi). Po otwarciu klatki i wypuszczeniu jego na swobodne latanie normalnie siada mi na ramieniu rękach, nawet na dłoni się usiądzie. Ale gdy wysówam jej palec aby usiadła nagle ucieka, jakby się ich bała. Także nie chce dać si złapać w dłoń.
Nie wiem jak to wytłumaczyć i jak go oswoic do palców. Chciałbym zaznaczyć iż prędzej siadała na palce i dawała się łapać do dłoni.
Też nie przypominam sobie, abym zrobił jej jakąś krzywdę.

Bercicki
Ptaki które hoduję: Rudosterki

Post autor: Bercicki » pt lut 22, 2019 20:21

Witaj, być moze miała jakieś zle wspomnienie związane z ręką. Nie musisz ty jej zrobić skrzywde może ona sama zobaczyć jak robisz np krzyczysz i wymachujesz rękoma. Ja osobiście miałem kiedyś taka sytuacje, że miałem bardzo oswojoną papuge i uwielbiała mnie i moją mamę.
Pewnego dnia moja mama próbowała złapać inna papuge (bardzo dzika) i wyrwała jej trochę piórek. Ta oswojona nimfa która uwielbiala moja mamę zaczęła bać się potwornie bać jej ręki, ponieważ miala złe wspomnienie z ręką. Możesz ją oswoić spędzać z nią dużo czasu i być dla niej dobry, musi ci na nowo zaufać. Spróboj ja karmić ręką dawaj jej jakis smakołyk niech wspomina twoja rękę z czymś miłym. Myślę że wtedy znów ci zaufa ale musisz robić to powoli nic nachalnie.
Pozdrawiam mam nadzieję że pomogłem :D

MiniasNr22
Ptaki które hoduję: Papuga Falista

Post autor: MiniasNr22 » wt mar 05, 2019 17:26

Dziękuję za radę. tak postępuje :)

Bercicki
Ptaki które hoduję: Rudosterki

Post autor: Bercicki » wt mar 05, 2019 18:51

Nie ma za co :) jakby co to chętnie Ci wszystko powiem, więc w razie pytań pytaj. Napewno ktoś ci odpowie jak nie ja to ktoś inny :) pozdrawiam

A i napisz jak będą jakieś postępy :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”