To zdjęcie chyba jest lepsze.. więc jak? Świerzb? :(
Choroba świerzb?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Papużki faliste
Re: Czy taki wygląd dzioba papużki falistej jest normalny?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Świerzb.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Córka ma od paru miesięcy parkę falistych i dzisiaj zauważyłem że samiczka na coś choruje , nóżki ma grubsze oraz chropowate (jak na zdjęciu ) Mozecie pomóc co jej jest ? Co to za choroba oraz jak to leczyć ?
Pozdrawiam
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
To chyba rodzaj świerzba Knemidokoptes
Dzięki za info wszystkim
Już jest leczona Sarka
Pozdrawiam
Już jest leczona Sarka
Pozdrawiam
Witam
Nóżki papużki już prawie wyleczone ale teraz mam nowy problem , od trzech dni ma rozwolnienie , kupa to prawie sama woda troszkę tylko czarnego . Dostaje coś do picia na to ale nie pomaga , węgiel ma ale nie widziałem żeby coś jadła . Pomóżcie coś na to , co mogę jeszcze jej dać ?
Nóżki papużki już prawie wyleczone ale teraz mam nowy problem , od trzech dni ma rozwolnienie , kupa to prawie sama woda troszkę tylko czarnego . Dostaje coś do picia na to ale nie pomaga , węgiel ma ale nie widziałem żeby coś jadła . Pomóżcie coś na to , co mogę jeszcze jej dać ?
- Oliwia77
- Ptaki które hoduję: ☆ Aktualnie nie hoduję żadnych ptaków, ale przygotowuję się i zbieram wiedzę o papugach, ponieważ dążę do założenia w przyszłości własnej hodowli papug.
U większości papug falistych to jest normalne bardzo często natykam się na takie zdjęcia że papuga falista ma świerzb gdy wpisuje papuga falista. Ale mimo wszystko zalecam pójść do weterynarza. Pozdrawiam
Witam zauważyłem u mojej papugi białawy matowy nalot na woskowce i jedna dziurka nosa się zmniejszyła jest jakby przytulana ,ptak się drapie w tym miejscu dość często ,załączam zdjęcie z przed paru miesięcy i zdjęcia z dziś te w klatce .Poza tym żadnych objawów ,je,pije,gada ,śpiewa, lata i ma energie.ma 2,5 roku i jest z dobrej prywatnej hodowli ,nigdy nie chorował je dużo warzyw i owoców i codziennie jest poza klatką kilka godzin.
Drodzy forumowicze, zwracam się z ogromną prośbą o podzielenie się waszym doświadczeniem. Papużka jest ukochaną towarzyszką rodziców i podczas ostatniej wizyty wypatrzyłem niepokojącą zmianę na dziobie. Przeszukałem mnóstwo wątków i niestety nie jestem pewien czy to ten moment gdzie powinniśmy się udać do weterynarza (nie chce niepotrzebnie stresować papużki).
W przeciągu ostatnich 2-3 tygodni zmiana na dziobie/woskówce nie zmieniła się w sposób znaczny, na nóżkach brak zmian, papuga nie drapie się na dziobie (albo przynajmniej nie wtedy gdy patrzymy
), oprócz tego pocieszna jak zwykle, bawi się, lata i wchodzi w interakcje.
miniaturki są obrócone o 90stopni ale w pełnym rozmiarze już pokazuje się dobrze

W przeciągu ostatnich 2-3 tygodni zmiana na dziobie/woskówce nie zmieniła się w sposób znaczny, na nóżkach brak zmian, papuga nie drapie się na dziobie (albo przynajmniej nie wtedy gdy patrzymy

miniaturki są obrócone o 90stopni ale w pełnym rozmiarze już pokazuje się dobrze

- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
To jest świerzb.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Dzięki Wojtek za szybką odpowiedź! Skonsultuje się z weterynarzem w takim układzie :)
Po jakim czasie od zarażenia świerzbem wystąpią pierwsze widoczne objawy?
Od pewnego czasu zauważyłam u mojej papugi dziwne coś nad jej woskówką. Po jakimś czasie również dostrzegłam to u drugiej papugi. Dziś wybrałam się do weterynarza, jednak nie specjalizuje się w zwierzętach egzotycznych. Weterynarz powiedział mi jedynie, że nie widzi nic niepokojącego i zapytał czy druga papuga to aby na pewno samiec i kazał jeszcze poczekać. Ale niepokoi mnie to, że u drugiej papugi też to wyskoczyło tak jakby się od niej zaraziła. Nie znamy dokładnego wieku tej pierwszej bo znaleźliśmy ją w ogródku ale jest ona młodą papużką. Papuga wcześniej miała świerzba, którego wyleczyliśmy. Czy możliwe, że ponownie wrócił?
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
JEZELI byl zakropiony 2 razy to został wyleczony, na zdjeciach nie widać swierzbu, woskówki sa czyste, gładkie
Witam. Zawitałem dziś do jednego sklepu zoologicznego w poszukiwaniu żarówki grzewczej i przy okazji kupiłem wieszaczek. Usłyszałem gwizdanie nimfy więc postanowiłem że pójdę i przywitam się z papużkami. Była jedna nimfa i dwie faliste, a jedna z nich miała już mocno zaawansowanego świerzba. Oczywiście zwróciłem uwagę sprzedawcy, ale teraz mam wątpliwość co do tego wieszaczka. Czy jest taka możliwość że może być na nim to ustrojstwo przeniesione np. przez obsługę sklepu?
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
Sprawdź tylko czy to żarówka dla ptaków żeby Ci nie sprzedał do gadów
Już kupiona i niestety jest dla gadów:(. Wczoraj miały ją zapaloną przez około 4gdz. Taka dla gadów może im zaszkodzić?