Pomysł na podłoże-proszę o opinie

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Aezgrudzien
Ptaki które hoduję: Papuga falista

Pomysł na podłoże-proszę o opinie

Post autor: Aezgrudzien » wt maja 16, 2023 15:53

Cześć. Miałam jedną pierwszą w życiu papugę, ba pierwszego w życiu ptaka! Udzieliliście mi rad, które wcześniej nabyliście przez „weryfikację empiryczną” :) I to w większości pokryło się również z moim doświadczeniem, dlatego teraz też proszę o pomoc.

Moja klatka jest tak zbudowana że mam klatkę jako przestrzeń zamkniętą dla ptaka oraz „szufladkę” na podłoże poniżej tej dla zwierząt. Przestrzeń między podłogą klatki a podłogą kuwety to nie mniej jak 3 cm może nawet ze 4 (to tak na oko). Tak sobie myślę, czy może nie zrobić papugom „trawnika”. Ziemia wciągałaby nieczystości. Jednocześnie była nawieziona. Wyglądałaby może estetycznie gdyby była gęściutka. Mogłabym ja podlewać lub opryskiwać. Ptaki może by skubnęły (bo łobuzy tylko suche wciągają a na mokre nie patrzą nawet)
Co myślicie? Drugie pytanie, które zaraz mi się nasuwa jakie nasiona dać? Trawę, owies? Może mieszankę kwiatów jadalnych…

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt maja 16, 2023 16:54

na do klatki, papier, na pewno trawa rosnac tam nie bedze, bedzie tylko smród, resztki jedzenia=+odchody+ wilgoć = choroby, takie podłoze sie sprawdza w duzych wolierach zew. ale nie w klatce

Aezgrudzien

Post autor: Aezgrudzien » wt maja 16, 2023 17:34

Papier w sensie ręcznik papierowy? Bo taki kładłam i się nie sprawdza u mnie całkiem. kładłam go na dno tej przestrzeni zamkniętej, to ptaki bardzo bały się tego że się rusza. Powiew skrzydeł czy wiatr i to nie przez dzień czy dwa, brałam to na przeczekanie i przez ponad tydzień go wykładałam, może gdyby był „cięższy”. Jak lekko się oswoiły to go skubały, lecz widać że to im się nie podobało. Wykładałam tez na dno tej „szufladki”. Porażka jedynie co to przyspiesza czyszczenie dna, no i chroni je coś tam przed skrobaniem. O wiele wiele lepiej sprawdza mi się na dnie „szufladki” pellet. Ptaki nie maja z nim kontaktu ani łapkami ani dziobem bo jest za daleko, jednak przez to powinnam mieć wyjęte dno klatki, a to mi się nie sprawdza przy gałęziach… skomplikowane :)
Co do resztek pokarmowych to moje ptaki jedzą tylko i wyłącznie suche nic nie chcą warzywnego ani owocowego (co mnie smuci No ale ich nie zmuszę).
Fakt odchody i wilgoć z tej ziemi nie brzmią dobrze… choroby może nie sięgną ptaków bo nie będą mogły na tym stanąć. Też odrzuciłam to na pierwszą myśl, jednak może jakiś terrarysta jest i tam coś opatentowali może… albo ogrodnik :)
Może jeszcze jakieś opinie?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr maja 17, 2023 16:19

papier do drukarek ew. szary papier albo zwykla gazeta, ziemia i roslinki mozesz miec, ale tylko wtedy gdy ptak nie moze dosiegnac do podłoża- czyli ruszt, ew. gesta siatka,jezeli chcesz im dac roslinki do skubania, to wysiej do skrzynek, skrzynki nakryj siatkę, ptaki beda sobie podskubywac to co wyrosnie ponad siatkę.

Aezgrudzien

Post autor: Aezgrudzien » sob maja 20, 2023 22:04

<okok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”