Duszenie się papugi.
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Duszenie się papugi.
Witam, posiadam 2 papużki faliste, samiczkę i samca w wieku prawie 6 lat. 2 miesiące temu samiczka zaczeła dziwnie stukać przy oddychaniu. Również zauważyłem że zaczęła się trząść przy oddychaniu. Widać to po ogonie ze rusza sie z każdym stuknięciem które robi, po jakimś czasie zaczeła również piszczeć przy oddychaniu. Udałem się do weterynarza okazało się że ma również tłuszczaka na brzuchu. Ważyła 55g kiedy u niego byłem. Wypisał mi leki cardioforce, enrobioflox i lek przeciwzapalny. To nic nie pomogło, po skończeniu leczenia zadzwoniłem aby dowiedzieć się co dalej. Kazał mi przedłużyć leczenie o kolejne 2 tygodnie, dalej było bez poprawy. Pomyślałem czy to nie może być coś związane ze świerzbem więc zacząłem jej dawać maść Crotamiton na woskówkę (Wcześniej jej dawałem bo miała świerzba, weterynarz mi wypisał) i miałem wrażenie, iż widziałem różnice. Ponownie udałem się do weterynarza, podał jej jakieś leki pod skrzydła(Nie pamietam nazwy), zastrzyk z furosemidu i kazał dawać jej furosemid 1-2 razy dziennie. Mówił abym przestał narazie leczyć ją Crotamitonem. Nie pomogało więc ponownie zacząłem podawać Crotamiton i wydaje mi się iż jej przechodziło bo stawała się bardziej energiczna i się bawiła. Nie wypuszczałem jej przez ten czas aby latała bo bałem się że może być to coś z sercem, również była ciężka i słabo latała. Teraz schudła, przy ostatniej wizycie ważyła 45g. Mało już piszczy i stuka, ale dalej tak robi. 2 dni temu zaraziła się od niej 2 papuga falista, samczyk. Z nią jest tak samo źle jak było z samiczką na początku. Nie wiem już czym je leczyć, weterynarze nie pomagali więc zadzwoniłem do innego weterynarza. Powiedział mi abym kupił gentamicyne i inhalował papugę. W aptece powiedzieli ze jest to na recepte i podali mi Ectodose. Czy można ten lek podawać papugom? Nie mam pojęcia już co z nimi robić, nie chcę aby tak więcej cierpiały a nie potrafię je z tego wyleczyć. Czy pomógłby ktoś z tą chorobą? Na początku lekarz myślał, że u samiczki jest to problem z sercem, natomiast tak jak myślałem to nie jest z tym problem. Dodam jeszcze że przed telefonem do innego weterynarza rozpisałem sobie dokładnie wszystkie objawy które zauważyłem u niej:
-Piszczy i stuka/strzela przy oddychaniu
-Ospała zmęczona
-Próbuje coś tak jakby wypluć, jakby coś miała w gardle
-Kicha, czasami parę razy pod rząd
-Drapie się po dziobie/woskówce
-Nie oddycha przez woskówke, podczas kiedy mazałem ją maścia Crotamiton zauważyłem ze dziurka pozostawała zatkana przez maść.
Błagam o pomoc!
-Piszczy i stuka/strzela przy oddychaniu
-Ospała zmęczona
-Próbuje coś tak jakby wypluć, jakby coś miała w gardle
-Kicha, czasami parę razy pod rząd
-Drapie się po dziobie/woskówce
-Nie oddycha przez woskówke, podczas kiedy mazałem ją maścia Crotamiton zauważyłem ze dziurka pozostawała zatkana przez maść.
Błagam o pomoc!
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
po co smarowac woskowke ? wystarczy jedna kropla leku na goła skore i po problemie , nadmiar masci tez szkodzi, jezeli ma problemy z odychaniem to ma zpalenie dróg oddechowych, bez posiewu leczysz w ciemno, jezeli to sprawa grzybicy, to podawanie antybiotyku tylko pogarsza stan zdrowia. ale zrobienie posiewu to chyba ok. 100 zL.
Czyli udać się na zrobienie posiewu? Póki co można im podawać Ectodose? Weterynarz mówił o Gentamycynie ale aptekarka bez recepty tylko Ectodose mi podała.
Byłem u weterynarza, dał mi Gentamycyne, kazał inhalować przez min 5 dni. Dam znać jeśli to pomoże
Nic nie pomaga, a z weterynarzem nie mogę się w żaden sposób skontaktować. Czy może być to aspergiloza, bo jedynie co zostaje to grzybiczne? Co można im podawać? Co dodać do inhalacji lub jaki lek im pomoże? Chociaż póki nie spotkam się z innym weterynarzem na kolejna wizytę.