Zmiana pojemnika na wodę i jedzenie
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Zmiana pojemnika na wodę i jedzenie
Cześć. Moja papuga od momentu zakupu nie chciała korzystać z normalnych pojemników na jedzenie (ten zamocowany na zew. klatki) i picie (rurka także zamocowana na zew. klatki). Szukała jedzenia na ziemi wśród piasku, lub jadła, to co się jej wysypało na ziemię. Bałem się, że nie odnajdzie pokarmu i przyzwyczaiłem ją jeść i pić z takich małych plastikowych misek, które się wiesza na pręty. I to chyba był błąd. Najpierw je kładłem na ziemi (bo tam papuga spędzała najwięcej czasu), a z czasem zawiesiłem na pręty. Chciałbym jednak, aby teraz papuga kiedy jest już przyzwyczajona do otoczenia przestała korzystać z tych pojemników. Głównie chodzi mi o wygodę wymieniania wody i pokarmu. Poza tym te miseczki zajmują niepotrzebnie miejsce w klatce. Pytanie jak to zrobić ? Zabrać po prostu te pojemniki z których teraz korzysta ? Obawiam się, że po ich zabraniu, papuga znów zacznie szukać pokarmu na podłożu.
Na początek przeniosłem miseczkę z jedzeniem koło właściwego pojemnika z jedzeniem i skończyło się, to tym, że papuga przez kilka godzin nie jadła, tylko czekała w miejscu, gdzie wcześniej była miseczka. Muszę, to jakoś inaczej wymyślić. Czy po prostu czekać tak długo aż go znajdzie ?
-
- Ptaki które hoduję: szare, kakatoes
- Kontakt:
powies pojemnik pokarmowy bardzo nisko aby jej ulatwic przechod do pakarmika...jak tylko bedzie jadla, to wyzej.
To samo do picia…
to zmniejszy jest stress i przyspieszy adaptacie.
jesli zmieniasz na butelke do wody to koniecznie stary pojemnik musi wisiec okolo butelki az ptaszek sie przyzwyczai.
Pozdrowienia
Celina
To samo do picia…
to zmniejszy jest stress i przyspieszy adaptacie.
jesli zmieniasz na butelke do wody to koniecznie stary pojemnik musi wisiec okolo butelki az ptaszek sie przyzwyczai.
Pozdrowienia
Celina