Młode papużki faliste-czarny dzióbek
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Borka
- Ptaki które hoduję: papużka falista, świergotka, nimfa
- Kontakt:
Młode papużki faliste-czarny dzióbek
chciałam sie dowiedzieć skąd sie bierze u małych papużek falistych czarny dzióbek. Młode które jeszcze nie wyszły z domu mają cały czarny dziób albo końcówke, ten kolor utrzymuje się do kilku miesięcy. Ja miałam jedna taką małą która miała sam czubeczek czarny ale bardzo szybko jej to zeszło a moja koleżanka miała młodą która miała prawie cały dziób przybariony.
Od czego się ten kolor bierze?
Od czego się ten kolor bierze?
-
- Ptaki które hoduję: Papużki faliste, Aleksandretta
Gerard, dziekuję bardzo:).
A co do kolorów. Jedna z moich samic ma inny kolor dzióbka i nóżek, są one tak jakby troche sine, nie wiem jak określić ten kolor, w każdym razie nie jest on jasno różowym tak jak u innych moich paputków. Zastanawiam się czy to normalne, czy cos jest nie tak. Mam ją od roku i od zawsze tak miała.
Wklejam zdjęcie poniżej, co o tym myślicie?
A co do kolorów. Jedna z moich samic ma inny kolor dzióbka i nóżek, są one tak jakby troche sine, nie wiem jak określić ten kolor, w każdym razie nie jest on jasno różowym tak jak u innych moich paputków. Zastanawiam się czy to normalne, czy cos jest nie tak. Mam ją od roku i od zawsze tak miała.
Wklejam zdjęcie poniżej, co o tym myślicie?

Normalne dorosle papuzki faliste maja czarny barwnik i w skórze łapek ( stąd szaroniebieskie łapki) i w tkance dzioba( stąd kolor taki rogowy szarawy).
U papuzek falistych jest wiele mutacji barwnych , które wpływają na czarny barwnik i wtedy mogą zmienić ubarwienie i łapek i dzioba.
Na zdjeciach widzimy np. mutację niebieską i ona nie wpływa na czarny barwnik więc normalnie ubarwione są nogi i dziób.
Widzimy też szeka i ta mutacja może zmienić ubarwienie dzioba i nóg. Pozdrawiam
U papuzek falistych jest wiele mutacji barwnych , które wpływają na czarny barwnik i wtedy mogą zmienić ubarwienie i łapek i dzioba.
Na zdjeciach widzimy np. mutację niebieską i ona nie wpływa na czarny barwnik więc normalnie ubarwione są nogi i dziób.
Widzimy też szeka i ta mutacja może zmienić ubarwienie dzioba i nóg. Pozdrawiam