Moj Mundek ma dziwne „cos” nad woskowka :(

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

margo70
Ptaki które hoduję: Papużki faliste

Moj Mundek ma dziwne „cos” nad woskowka :(

Post autor: margo70 » sob gru 03, 2022 14:51

Dzien dobry kochani miłośnicy wszelkiego rodzaju ptaków i ptaszków :) Liczę na wasza pomoc Moj papużki przyjaciel Munduś od jakiegos czasu 2-3 miesiące ma jakas dziwna lukę? Narośl ? nad woskoweczka :( Żyje w klateczce z przyrodnim braciszkiem są zdrowymi ,radosnymi chlopaczkami az tu to się przytrafiło! Nadal bryka ma apetyt nóżki i dzionek zdrowy tak mi się wydaje . Profilaktycznie oboje dostali po dwóch dawkach kropelek na pasożyty ale to dziadostwo nie schodzi ! Czy to jakas choroba czy on sobie to robi np trac główka? Nie ma mowy o weterynarzu bo in dzikusem i serduszko by chyba nie wytrzymało :( Wszystko dezynfekuje dbam o nich jak moge :) Macie jakieś sugestie co to jest i jak z tym walczyc ? Do zdjecia braciszek mu łepek ozdobił puszkiem :) bardzo Dziekuje za pomoc !
Załączniki
image.jpg
889C1E37-6C68-41DD-9E4C-5A47FDC6B829.jpeg

marcin19800
Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: marcin19800 » sob gru 03, 2022 17:48

Nie wiem, ale wpisz swierzb i porównaj czy to tak wyglada

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob gru 03, 2022 17:55

gdy dostali lek to dobrze, te narosla to odchody pasozytow wymieszane z naskórkiem , one nie znikną z dnia na dzień, trzeba czekać, ew, mozesz im posmarowac je nap oliwka, aby je zmiekczyć.ale na ich odpadniecie trzeba czekać przez jakiś czAS

margo70
Ptaki które hoduję: Papużki faliste

Post autor: margo70 » pn gru 05, 2022 09:55

Mundek trafił do nas z domowej hodowli i chyba jest owocem blisko spokrewnionych papużek Ma jedno oczko takie duże jak guzik a drugie jak dorosły papug:) to samo jest z otworkiem nosowym Jeden wyglada na zatkany jest taki malutki a drugi normalny dorodny ze tak powiem . Ostatnio wydaje nam się ze to posklejane piórka nad woskowka są ze z tego zatkanego otworu jakby katarek? Ogólnie jest bardzo radosny ,żywotny wiecznie głodny tylko jest płocha papużka i wolałabym nie zabierać go do veta :( świeże itd dawałby znac na dzióbki paluszkach a to wszystko wyglada na zdrowe tylko ta plama nad woskowka :( ja ślepa jestem:) ale moze to faktyczniesklejone piórka bo on pocięta czasami noskiem i rozmazuje ten katarek?Posmaruje go jeszcze oliwka troszkę !dziekuje kochani za pomoc !❤️

Awatar użytkownika
Lazur
Ptaki które hoduję: Nimfy, Senegalka, Papużki faliste, Rudosterki, Aleksandretty śliwogłowe, Aleksandretty chińskie, Przepiórki chińskie

Post autor: Lazur » wt gru 13, 2022 19:02

Dzień dobry, ja też mam pytanie odnośnie ptasiej woskówki. Od paru dni moja senegalka ma takiego jakby pryszczyka, nie różni się kolorem od skóry, nie sprawia mu bólu, jest miękki, nie zauważyłam, żeby się powiększała. Co to może być?
Przesyłam zdjęcie i pozdrawiam
Załączniki
20221213_183952.jpg
Usłyszę Twoją pieśń,
Gdy dzikie ptaki będą śpiewać...

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”