Ponowne pierzenie
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Ponowne pierzenie
Witam. Przeszukałam chyba całe forum ale nie znalazłam nikogo z podobnym problemem. Zauważyłam wczoraj że papużki nagle bardzo intensywnie zaczęły się pierzyć, nie był by to problem ale pierzyły się już w marcu. Czy takie częste pierzenie się jest normalne? Zazwyczaj przebiegało to tak raz w roku. Zachowują się normalnie, są wesołe, latają, bez problemu dają się głaskać. Nie zauważyłam nigdzie śladów krwi na piórkach, same też sobie ich nie wyrywają. Dostają witaminy. Nie chce ich stresować wizytą u weterynarza jeśli okaże się że to normalne i niepotrzebnie się martwię ale szukałam informacji już wszędzie i nikt nie spotkał się z czymś takim. Może ktoś z was wie coś w tym temacie?
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
zadne pioro nie jest na cale zycie, kazde wypadnie, masz ptaki to teoretycznie zawsze masz leżące pióra , raz ich jest duzo a raz malo, jezeli nie ma lysin czyli golych miejsc to wszystko jest dobrze. U papug nie ma konkretnego terminiu pierzenia tak jak u zwierzat, czyli od do-,a w miedzyczaie spokój . To że pierzenie było wiosna nie znaczy, ze do czasu nastepnego pierzenia piór nie bedzie, będą ale mniej