Lucy Raffiego - nowy domownik

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Raffy
Ptaki które hoduję: Mała australia

Post autor: Raffy » czw paź 18, 2007 14:46

Ja coś takiego przywlokłem do domu w sobotę, Leon jest o wiele w lepszym stanie niż ta :cry: A oto Lucy ...

Obrazek
Trochę tego jest ;)

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » czw paź 18, 2007 14:53

Oo faktycznie!A tej bidulce co się stało?Napisz może coś o niej w dziale o falkach :-(
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Anka
Ptaki które hoduję: amazonka mączna
Kontakt:

Post autor: Anka » czw paź 18, 2007 16:16

Raffy też miałam taka falkę dawno temu. Bez przerwy się skubała. Wszędzie tam gdzie tylko dosięgła dziobem. Siedziała z samcem w otwartej klatce. Nigdy nie wychodzily z niej. Kiedy ją kupiłam już taka wyskubana była. Potwornie zestressowana. Tego też powodu się skubała. Pasozyty skory wykluczone. Dwie osoby mogły tylko zmienic wodę w klatce i nasypać ziarenek. Inaczej groziło to roztrzaskaniem się papugi o pręty. Druga papuga miala uszkodzone zwisające skrzydło i wybite oko. Takie papugi przyniosły dzieci z zoologiku. Żyły u nas 14 lat. Odeszły jedna po drugiej w odstępie tygodnia.
Ostatnio zmieniony czw paź 18, 2007 22:45 przez Anka, łącznie zmieniany 1 raz.
Anka

zanim kupi sie papugę, dobrze jest poczytać i zapoznać się ze wszystkim, aby pózniej nie pisać, że nagle wykryto alergię....

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » czw paź 18, 2007 23:10

Dzielny chłop z Ciebie Raffi, co Ci będę gadać :-)... Wyprowadzisz ją na miss świata wsród falek...Wielkie brawa chłopaku !!!
Pisz regularnie o niej coby był dowod, że nawet takie małe nieszczęcie oskubane może rozkwitnąć i być szczęśliwe..

Pozdrawiam
Iwona

Awatar użytkownika
rozi
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: rozi » pt paź 19, 2007 07:04

To nie jest pierwsza papużka, która trafiła do Raffy'ego w fatalnym stanie. Będzie dobrze, Raffy sobie poradzi :-D
everybody's someone

Awatar użytkownika
Raffy

Post autor: Raffy » pt paź 19, 2007 08:34

:mrgreen:

Lucy została odkupiona ze sklepu, za złotówkę. Z relacji sprzedawczyni, dowiedziałem się, że Lucy wcześniej latała w wolierze z innymi falkami. Aż do czasu, gdy wdała się w bójkę z samiczką i ją dali do sklepu, upchnęli ją do małej klatki z budką lęgową i 2 patykami, do jedzenia tylko ziarno. Klatka stała w zacienionym kącie, i tak siedziała przez kilka miesięcy, ale dosyć długo siedziała w sklepie. No i wziąłem ją stamtąd w takim stanie, sprzedawczyni była zdziwiona, że ktoś chce taką papuzkę :shock: No, ale ze ja swir to ona juz wie :mrgreen: Bo kto inny by kupował co koło 2tyg. kilka kilo pokarmów z najwyższej półki :-P
Trochę tego jest ;)

Awatar użytkownika
Raffy

Post autor: Raffy » pt paź 19, 2007 08:37

Obrazek
Trochę tego jest ;)

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » pt paź 19, 2007 08:46

Jesli jest agresywna to uważaj na nią aby nie doszło do takiego wypadku jak ostatnio... Miej po prostu na nią oko... Czasem lepiej takiego ptaka trzymać w pojedyńczej dobranej parce niż ryzykowac , że bedzie wojował i zaczynał z każdym w stadzie... Ale pewnie szybko się zorientujesz co ptaszyna sobą reprezentuje...
Bądź jednak przygotowany na oddzielenie jej od stadka...

Pozdrawiam
Iwona

Awatar użytkownika
Raffy

Post autor: Raffy » pt paź 19, 2007 08:50

Lucy jst bardzo spokojna, w tej wolierze po prostu było za mało budek i co się dziwić. U mnie nie mają budek, ani nic nic takiego.
Moja taka nie była.

Zapomniałem dodać, że Lucy jest strasznie dzika. Na początku z wielkim przerażeniem patrzała na komputer, komórke i wiele innych rzeczy. Narazie już na szczescie nie tak, ale na widok człowieka też wpadała w histerię. Teraz juz nie, bo wie, że ja nie gryzę :lol:
Trochę tego jest ;)

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » pt paź 19, 2007 08:54

Myslę, że jej prawdziwy charakter dopiero poznasz jak ptak przyzwyczai się do nowego otoczenia... Tym bardziej że teraz jeszcze tego dzikiego ptaszka raz ogarnia panika, innym razem paraliżuje przerażenie...
Pewnie masz rację z tymi budkami, ale ja wolę dmuchać na zimne... Wypadki się zdarzają i lepiej ich unikać...
Trzymamy za malunią kciukasy :-)

Pozdrawiam
Iwona

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » sob paź 20, 2007 18:40

Ale jak widać na zdjęciu już znalazła sobie towarzysza przy którym wróci do zdrowia.On jej wszystko pokaże co w nowym domku jest dobre ,a czego trzeba unikać.A po zatym to nie jest Twoja pierwsza okaleczona papuga więc już masz jakieś doświadczenie i napewno sobie poradzisz-teraz trzeba jej dać tylko dużo spokoju i czasu by się odnalazła w nowym otoczeniu :mrgreen:

Awatar użytkownika
Raffy

Post autor: Raffy » ndz paź 21, 2007 10:31

Wczoraj Lucy już latała, rozrabiała i widać było, że była bardzo zadowolona :) Latała z konca pokoju do konca, łaziła po firance i biegała na drzwiach :D Ale dalej nie jest zainteresowana za bardzo innym jedzeniem, niż ziarno.. ale czasu trzeba do tego :)
Trochę tego jest ;)

Awatar użytkownika
Raffy

Post autor: Raffy » ndz paź 21, 2007 10:33

A ten drugi zielony paput, obok Lucy to Julek. Został wykupiony ze sklepu, gdzie siedział przez ROK w 'kanarkówce', raczej transportówce z jedną zerdzią :( Zupełnie zapomniał, do czego służą te skrzydła i wszystkiego się bał, gryzł strasznie. A teraz to już fruwający przymilasek :lol:
Trochę tego jest ;)

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » ndz paź 21, 2007 10:59

Napisz po jakim czasie Julek rozpoczął próby latania, jak mu szlo i jakim czasie odzyskal kodycję... Czy już je wszystkie zdrowe ptasie smakolyki...

Pozdrawiam
Iwona

Awatar użytkownika
Raffy

Post autor: Raffy » ndz paź 21, 2007 11:45

Julek zaczął latać po 2tyg. od zakupu, dosyć szybko się nauczył :) Z jedzeniem też nie ma problemu, je wszystko i ładnie. Skubie marchewke, jabłko, kukurydzę, kalafiorek, zielonki i jajko :)
Trochę tego jest ;)

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » ndz paź 21, 2007 11:54

To mój dużo dłużej uczył się latania, duzo dłużej nadrabiał kondycję... W porównaniu z samicą dalej ma słabsze mięśnie, za to wirtuoz akrobacji powietrznych... Uczą siebie nawzajem - on ją akrobacji, ona jego latania z mokrymi piórami...On podejmuje próby latania z mokrymi skrzydełkami, ona ćwiczy loty pionowe...
Z jedzeniem też nie mam obecnie kłopotów, choć początki były różne...

Pozdrawiam
Iwona

Awatar użytkownika
rozi
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: rozi » ndz paź 28, 2007 11:06

Iwona346 pisze:proponuję wykorzystać foty tego ptaszorka i zrobic temat "ostrzegam - przed nieodpowiedzialnym rozmnażaniem"...Będzie można wklejać link do niego gdy kolejnemu dieciakowi przyjdzie do glowy wstawić budkę do klatki...

Wypada dodać, że jest to pomysł moderatorów innego Forum. Nie bardzo wiem, jak miałby wyglądać taki temat, ale oczywiście zrób, jeśli masz koncepcję, posłuży dobrej sprawie.
everybody's someone

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » ndz paź 28, 2007 11:14

Jeśli pomysł ma czemuś słuzyć i na innym forum też się taki pojawił należy sądzić, że nie jest zły...
Fora papuzie mają to do siebie, że wiele rzeczy mają podobnych...
Koncepcję przekaże Adminowi...

Pozdrawiam
Iwona

Awatar użytkownika
rozi
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: rozi » ndz paź 28, 2007 11:38

Myślę, że sam zobaczy :mrgreen:
everybody's someone

Awatar użytkownika
Raffy

Post autor: Raffy » ndz mar 09, 2008 11:41

może jakaś mała aktualka ;)

Z Lucy się trochę zmieniło, już ma cały zarosnięty kark i plecki. Na brzuchu jej ostatnio sporo białych puszków się pojawiło :) Zaczęła sama wychodzić z klatki, lata bardzo ładnie. Warzywka i owocki są nadal jej obce, albo nie potrzebuje ich bo jej samczyk, Pacan pochłania wszystko 2x więcej i potem się z nią dzieli :lol: Ostatnio miałem z Lucy maleńki problem, niosła jajka gdzie popadnie.. normalnie kura, a raczej perliczka ;) To taki efekt trzymania samotnej samiczki w malenkiej, ciemnej klatce z budką. Ostatnio przestała się nieść i... dobrze! :)

Teraz to tylko na wiosnę czekamy, żeby Lucy mogła zazywać kąpieli słonecznych :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”