Samce osobno samice osobno ...

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

boYka
Ptaki które hoduję: papugi, ptaszki ozdobne, gołębie
Kontakt:

Samce osobno samice osobno ...

Post autor: boYka » sob lis 17, 2007 19:53

witam
wczytałem się w poprzednie forum i ja mam równiez problem z falistymi, a w sumie z dobieraniem się w pary jest 6 samców i 5 samic, jeszcze do niedawan było 5 samców, ale od początku papugi są w dobrym wieku bo mają około 2 lat, wszystkie samice były kupione u jednego hodowcy a samce u drugiego więc nie ma mowy o kazirodctwie, papugi są z sobą już półtora roku, problem jest taki że żadne nie chcą się dobierać w pary, w wolierze podzielone są na dwie grupy, samce osobno samice osobno,w poprzednim temacie forum było napisane że mogą być źle odżywione dlatego nie chcą iść na lęgi, u mnie wykluczyłbym to ponieważ na tej samej karmie oraz wszystkich niezbędnych dodatków w formie zieleniny, kiełków itd. itp. do lęgów podchodziły mi nimfy i nierozłączki (nierozłączki trzymane osobno żeby nikt nie myślał), a zaczeły iść również rozelle (ale zabrałem budki bo uważam że już jest za późno) a faliste nic jak siedziały osobno tak siedzą dalej, samce, że tak się wyrażę :-), startowały do samic ale te je tylko odganiają, i jakiś miesiąc temu usiadła 1 falista na wolierę i udało mi się ją złapać, jak się okazało był to samiec po trzech dniach poszedł do pary z jedną samiczką, na lęgi nie idą bo nie ma budek ale siedzą razem czyszczą sie, no i czy ktoś wie co to może być z tymi pozostałymi falistymi, nie chce mi się wierzyć żeby z pośród 5 samców i 5 samic żadne się nie chciały z sobą zgadać :-/
z góry dzięki za jakąś odpowiedź w moejej dziwnej sprawie
pozdrawiam
boYka

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » ndz lis 18, 2007 19:10

Ja też hoduję faliste i też niektóre są we wspólnej wolierce w kilka par.

Nawet jak nie mają budek to się dobierają w pary -to widać.

Na wiosnę wieszam budki i idą prawie wszystkie na lęgi .

Zdarza się że jakaś samiczka jednak z jakiegoś powodu nie chce iść na lęgi, nie dobiera sie z samczykiem , nie jest zainteresowana.

Czasami tak jest i czasami dopiero później , jak inne mają np. już drugie lęgi , ona dopiero "zaskakuje" i lęgnie .
Być może się zdarzy że wcale nie pójdzie w tym sezonie( choć ja tak jeszcze nie miałem )

Trudno mi sobie wyobrazić że kilka samic mimo ( zakładamy że wszystki warunki są spełnione-wiek , zdrowotność, żywienie , itp) możliwości wyboru samców nie podchodzi do lęgów, ale powiedzmy że to może sie zdażyć.

Proponuję trzymać je razem z samcami , obserwować i powinny sie poparować. Na wiosnę wywiesić im budki . Pary będą lęgły . Te samiczki , które jednak nie pójda w tym samym czasie na lęgi co inne oddzielić aby nie przeszkadzały tym lęgnącym .

Powinno byc oki na wiosne , cierpliwości , powodzenia. Pozdrawiam

boYka
Kontakt:

Post autor: boYka » ndz lis 18, 2007 19:24

dzięki Gerard za zainteresowanie tematem, dla mnie tym bardziej jest to dziwne, a mogę gwarantować że papugi są zdrowe i w dobrej kondycji, kiedyś jak nie mialem wolier tylko większą klatkę w jednym pomieszczeniu i trzymałem w niej dwie pary falistych i jedna nimf to szły one do lęgów bez problemu a teraz sa w dużej wolierze same nimfy i faliste i te drugie nie chciały się dobierać w pary, a nimfy tak, budek było prawie dwa razy więcej niż par i nie wiem co im nie pasowało, samce prubowaly parzyć się a samiczki nic, nie mam pojęcia co im odbiło w te wakacje, myślę że na wiosnę zmądrzeją troszkę ;-)
pozdrawiam
boYka

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » ndz lis 18, 2007 19:58

Michał: każdy rok i sezon hodowlany jest inny . W tym mijającym też było różnie.

Ja miałem super odchowy u falistych a znów u kolegi wręcz beznadziejnie(choć on miał inny problem i być może to było przyczyną niepowodzeń a nie specyficzność sezonu).
U innych gatunków też różnie , wiele osób narzekało na australijskie gatunki.

Może po prostu u Ciebie ten rok u falistych taki już był a następny to wynagrodzi . Pozdrawiam.
Karma dla gołębi to gołębiom( nie znam się na gołębiach więc nie wiem co to) a dla papug to papugom :-) .

boYka
Kontakt:

Post autor: boYka » ndz lis 18, 2007 20:27

gwartantuje Tobie Iwonko że ta karma jest dobra, jedyną jej wadą jest to że papugi nie jedzą kilku jej składników, a w sumie jednego (rzepak), pytałem się hodowców, przed zaczęciem jej podawania, czy coś się stanie jeżeli papuga skubnie to co normalnie nie jada, to powiedzieli że nic nie będzie, a ta karma to jest tzw. przysmak dla gołebi (w niej nie ma takch składników jak przenica, groch czy kukurydza) są same drobne ziarna a tych ktorych nie ma dokupuje i wsypuje do niej, ale dlatego dałem tamten post aby ktoś mi napisał skład procentowy karmy bo chcę zacząc sam bo i tak większość już osobno kupuje składnikow, ale żadnej odpowiedzi konkretnej nie dostałem, a jeżeli inne się rozmnażały z powodzeniem to dlaczego faliste nie miałyby
a co do falistych i nimf osobno, woliera w której sa ma 5 metrów na 2,5 i 2 metry wysoka plus przybudowka 2metry na 2,5 to jeżeli to jest za mała woliera na 3 pary nimf i 5 par falistych to ja już nie wiem, w tej wolierze jest najmniejsze zagęszczenie papug, wydaje mi się że taka ilość papug na taką wolierę jest oki oczywiście oba te gatunki, zwłaszcza że nimfy są naprawdę spokoje, chyba najspokojniejsze z wszystkich moich papug
pozdrawiam
boYka

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » ndz lis 18, 2007 20:37

Masz jeszcze inne gatunki w tej wolierze? To może być powodem, ze ptaki nie czują się bezpieczne i nie przystępują do lęgów.

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » ndz lis 18, 2007 20:45

Michał, nie złośc się i nie oburzaj... Jesteś dorosły , więc będe z Tobą gadać jak z dorosłym... Nie wiem jacy hodowcy Ci doradzali, ale Ci hodowcy co są ekspertami na naszym forum i dali się poznać jako fachowcy nie karmią papug karmą dla gołębi... Nimfy mają inne mieszanki, falki inne, a modrolotki całkiem inne wymagania żywieniowe... Zamiast się obruszać pogrzeb na forum - zrozumiesz o czym chce Ci powiedzieć...
Nie chce Co dokuczyć - chce Ci pomoc...Tobie i Twoim ptakom...
Zaglądnij do sklepu Justyny : http://www.hodowlapapug.pl . Ona ma tam opcje dla hodowców - wielkie worki, zobacz, zapytaj Jej - Justyna jest hodowcą na pewno Ci doradzi...
Duża woliera czy nie - spróbuj oddzielić - mozliwe że pomoże... Wiele razy na forum o takich przypadkach pisano...Jednak ja bym na żywieniu najbardziej się skupiła....

Pozdrawiam
Iwona

boYka
Kontakt:

Post autor: boYka » ndz lis 18, 2007 21:30

:-D nie oburzam się ani nie złoszczę ;-) powiem Tobie Iwonko że tak jak w tym roku nigdy moje papugi nie były żywione, i co do formy też nigdy nie miałem w takiej formie papug jak w tym roku w wolierze, co do tej karmy na worku nigdzie nie ma napisane że jest to karma dla gołebi, kupiłem ją po prostu w sklepie z artykułami dla gołębi, a jej zawartość, gdyby nie ten rzepak, stwierdziłbym że jest tylko dla papug, dlatego zapewne potocznie nazywają ją przysmakiem dla gołębi, i jestem pewny też że problem nie lezy w żywieniu ani w formie tylko w czymś innym, może tak jak napisał Gerard, ten rok nie służył falistym,
pozdrawiam
boYka

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » ndz lis 18, 2007 22:01

boYka pisze: są same drobne ziarna a tych ktorych nie ma dokupuje i wsypuje do niej, ale dlatego dałem tamten post aby ktoś mi napisał skład procentowy karmy bo chcę zacząc sam bo i tak większość już osobno kupuje składnikow, ale żadnej odpowiedzi konkretnej nie dostałem, a jeżeli inne się rozmnażały z powodzeniem to dlaczego faliste nie miałyby

Ja napiszę mniej więcej jaka jest u mnie mieszanka podstawowa suchych ziaren dla falistych bo własnie ja sam to sobie robię.
Będzie to " mniej - więcej" , bo sporządzam co jakis czas wiaderko 10 litrowe , czerpiąc z większych worków i w tych procentach to są "wahnięcia"

55% proso( różne odmiany, czerwone żółte , zielone)
20% kanar
20% owies bezłuskowy
5% konopie, len, senegalskie, .

To żelazna podstawa , czasami troszkę murzynka, nasionek chwastnicy dodam . Pozdrawiam

Ps. Nie pisze tu dokładniej o kiełkach , zielonkach , owocach , warzywach , gałązkach prepratach witaminowych itp

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”