Huśtawka

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
endri
Ptaki które hoduję: Papuga nimfa

Huśtawka

Post autor: endri » czw lut 11, 2010 19:25

Hej!
Ostatnio kupiłem w zoologicznym huśtawkę dla mojej papużki :mrgreen:
Problem w tym, że papuga nie chce się huśtać;chyba się boi. Pare razy dała się skusić na papierek :-D ,ale zaraz zeskoczyła.Gdy już na niej jest trochę się kiwa tak jakby nie mogła się utrzymać. Co zrobić żeby ją przekonać do huśtawki :?:

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » czw lut 11, 2010 20:24

Skoro nie chce się hustać to nie będzie. To żadna dla niej rozrywka a widocznie dodatkowo boi się że straci równowagę. Dużo lepszą zabawką są gałązki róznego kształtu i średnicy po których może się wspinac i które może skubać.

Marta05
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna i faliste

Post autor: Marta05 » czw lut 11, 2010 21:29

Niestety raczej nie będzie się huśtać .Niektóre papugi po prostu tego nie lubią i koniec.
U mnie na 6 falistych huśtają się tylko dwie (jedna uwielbia jak ja ją bujam ;-) ).
Kupiłam ok 3 miesiące temu huśtawkę dla mojej aleksandretty i jedyne co na niej osiadło to kurz :mrgreen:
Ale za to szaleje po drabinkach. Możesz kupić jej drabinki albo najlepiej sama zrób .
Polecam :mrgreen:

Awatar użytkownika
endri
Ptaki które hoduję: Papuga nimfa

Post autor: endri » czw lut 25, 2010 20:06

Kupiłem je drabinkę na dwóch haczykach i huśta się na niej.Ma też huśtawkę również na dwóch haczykach i i na niej się huśta.Niestety jest z lusterkiem :-( . Na początku siedziała i siedziała a gdy podsunąłem palca bardzo mocno gryzła.Obgryzała kąty lusterka (i przy okazji je śliniła :lol: )Chyba myślała że jest tam druga papuga. Nie wiem więc czy kupić jej huśtawkę na dwóch haczykach :?:

Wojo
Ptaki które hoduję: -

Post autor: Wojo » czw lut 25, 2010 20:29

Wywal lusterko czym prędzej! :evil:
Wojtek

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » czw lut 25, 2010 20:42

A co ty się na tą huśtawkę uparłeś? Zabierz, sam widzisz jak papużka reaguje na lusterko, daj jej cienkie gałazki do skubania i zwisania na nich. Są na pewno zdrowsze niż plastiki.

Awatar użytkownika
dzem3
Ptaki które hoduję: aleksandretty obrożne zielona i niebieska

Post autor: dzem3 » czw lut 25, 2010 20:52

U mnie z kolei o huśtawkę toczyła się "walka" były co prawda powieszone dwie a później trzy ale gdy na którejkolwiek próbował usiąść Tytus to Dziubas go zganiała - huśtawki były wcześniej zanim pojawił się Tytus. Miała je na wyłączność. Rozwiązaniem okazało się zabranie huśtawek, zmiana zabawek w pokoju i po pewnym czasie zawieszenie ich w różnych częściach sznurów rozciągniętych po pokoju. Od tego momentu na każdej huśtawce może siedzieć Tytus a nawet doszło do tego, że gdy spodoba mu się huśtawka, na której jest Dziubas to teraz on Ją delikatnie przegania na inną. Na koniec dodam, że na samym początku Tytus długo omijał huśtawki, a teraz wprost je uwielbia.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » czw lut 25, 2010 21:38

dzem3, ale ty masz aleksy, prawda? I nie siadają na plastkowych huśtawkach?

Awatar użytkownika
dzem3
Ptaki które hoduję: aleksandretty obrożne zielona i niebieska

Post autor: dzem3 » czw lut 25, 2010 22:30

nie no zgadza się, ale chodziło mi o to, że czasami papuga boi się czegoś nowego a po dłuższym czasie próbuje się do tego przekonać tak jak to było z Tytusem.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące papużek falistych”