Dwie parki w jednej klatce ?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

danutadris
Ptaki które hoduję: alexandreta

Dwie parki w jednej klatce ?

Post autor: danutadris » pt sie 15, 2014 02:59

Mam pytaie ... mam 2 pary papuzek falistych ....jedne to straszne dzikusy a droga para to jedna falka da sie poglaskac i siada na moment na palec chociaz tez sie boi . Pierwsza pare dostalam w prezecie a droga dokupilam bo maja spora kladke wiec pomyslalam ze w gromadzie bedzie im razniej . Na razie obie pary sa w osobnych klatkach , czy moge je przelozyc do jednej ? Po pokoju niestety nie lataja bo mam kota i nie chcialabym aby sie za nimi uganial <boisie> Klatke maj spora i moga w niej swobodnie fruwac . Nawet budke legowa mam gdyby im sie na amory zebralo .....obie parki sie nawoluja z klatek ale nie wiem czy nie bedzie wojny jak je polacze . I nie chcialabym aby moja troszke oswojona papuzka zdziczala przy tamtych dzikusah. Wspomne tylko ze obie pary nie jedza niczego innego niz proso <zalamka> caly czas probuje im dawac owoce wazywa ale nawet nie sprobowaly niczego <nie>
Zolciutka to ta ciut ciut oswojona <tak>
Załączniki
20140814_205302_resized.jpg
20140814_205324_resized.jpg
20140814_205223_resized.jpg
20140814_205207_resized.jpg
20140814_205155_resized.jpg

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » pt sie 15, 2014 11:31

Jak najbardziej możesz je umieścić w jednej klatce. Ptaki najlepiej wpuścić do niej równocześnie jeśli jest taka możliwość.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » pt sie 15, 2014 21:25

Jeśli mają być razem to budka lęgowa odpada, będą się o nią bić.

Jakie wymiary mają klatki?

danutadris

Post autor: danutadris » sob sie 16, 2014 01:31

45 cm szerokosc , 65 cm dlugosc i 65cm wysokosc , budka jest na zewnatrz klatki......moge miec 2 budki..?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob sie 16, 2014 09:14

Klatka nawet dobra tylko wyposażenie koszmarne - wszystkie toczone i plastikowe żerdzie d wymiany i ten łańcuszek to po co jest ? zawsze istnieje możliwość zaklinowania pazurka w ogniwie

Awatar użytkownika
pirat59
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
Kontakt:

Post autor: pirat59 » sob sie 16, 2014 18:10

Jeżeli chcesz rozmnażać, to w jednej klatce powinnaś mieć najlepiej jedną parę, ewentualnie trzy lub więcej par... Dwie pary to wojna murowana... Ewentualnie zawieś trzy budki, ale to moim zdaniem za duże ryzyko... Poza sezonem lęgowym, ptaszki mogą być razem... Swoją drogą samiczka z żółtą maską bardzo ładna <biggrin>

danutadris

Post autor: danutadris » sob sie 16, 2014 18:50

No wlasnie ta zolta siada mi czasem na palec....ale ogolnie wszystkie to dzikusy <zalamka>
wazyw nie ruszaja , owoce tez im nie znane...co dzien im swieze daje do klatki i wyzucam nieruszone <yyyy> czasem mam wrazenie ze wzielam ich od ludzi ktozy trzymali je dla dekoracji i karmili wylacznie prosem . Ta parka z zolta to chyba mlode bardzo bo jak wyczytalam to oczka maja jak czarne koraliki , ta droga parka ma juz oczka z obwudka i to wlasnie im zalozylam budke i widze ze w niej ryja az trociny leca <olaboga> czyzby sie do legow szykowali ???? psotniki jedne wywalaja trociny poza budke <surprised> czyzbym za duzo trocin dala ?
Chyba narazie je bede trzymac osobno jezeli jedna parka do budki zaczela wchodzic ......tylko dzikusy jedne nic poza prosem nie chca jesc ....na jajko tez nie spojza ....do wody im witaminki zaczelam dodawac to moze chociaz to im cos da <yyyy>

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz sie 17, 2014 17:59

Zazwyczaj falki wywalaja wszystko z budki, takie robienie porządków to stymulacja do lęgów, nawet bardzo młode faliste mogą przystąpić do lęgów tylko potem moze to sie zle skończyć

jak nie jedzą warzyw, owoców, jajka to zabierz budkę, najpierw odp. karmienie potem lęgi

danutadris

Post autor: danutadris » ndz sie 17, 2014 18:54

Ale one nie chcą niczego innego niż prosto <dobani>

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » ndz sie 17, 2014 21:53

Można ptaki nauczyć tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość. Zanim do tego nie dojdziesz nie masz co myśleć o lęgach. Poza tym logicznie myśląc klatka może i na dwie pary się nadaje ale wyobraź sobie,że każda para ma minimum dwa młode. Więc wspólne lęgi to proszenie się o krwawą jatkę. Jeśli druga klatka jest podobnej wielkości to każda z par mogła by mieć osobną - więcej miejsca do fruwania, mniej okazji do kłótni. Klatki mogą stać obok siebie.
Spróbuj podawać kiełki - np pszenicy, albo zielone kłosy traw. Moje ptaki dały by się pokroić za zielony koperek.

danutadris

Post autor: danutadris » pn sie 18, 2014 03:28

OK .... czyli oswajanie z zieleninka .....dzisiaj kupilam w sklepie dla papug ciateczka jajeczne , chrupia az im w dziobach trzeszczy <hura> I dostalam cos Co wyglada jak wieniec z nasion I suszonych owocow <spoko> tez skubia .....no sukces zawiesilam obu parom kolbe swiezej kukurydzy , nie moga sie od niej oderwac <cwaniak>

danutadris

Post autor: danutadris » wt sie 19, 2014 02:35

Male zozrabiaki wyzucily wszystkie trociny z budki <boisie> gola podloge zostawily :-/ bawia sie czy nie lubia trocin ?

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » wt sie 19, 2014 10:03

Po co ta budka?! Zabierz ją od razu, przecież Al pisała, że nie są gotowe do lęgów.

danutadris

Post autor: danutadris » wt sie 19, 2014 14:50

OK. .....budka zdjeta

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące papużek falistych”