latanie

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

parrotlover34
Ptaki które hoduję: Faliste mysle o aleksandreccie i nimfie

latanie

Post autor: parrotlover34 » ndz sty 27, 2019 18:36

Hej mam problem z samiczką falistej lata normalnie ale po ciut dłuższym locie spada na podłoge i musze ją podnosić ( jest oswojona) boje się że jest za gruba albo ma przyciete lotki kupiłem ją 5 miesięcy temu i trochę lepiej latała teraz jej sie pogorszyło latanie tak więc myśle iż moze to być przez podcięte lotki ktoś wie jak to sprawdzić?
Jeśli podejżewacie inną przyczynę to też piszcie

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » ndz sty 27, 2019 19:22

a kto podciął jej lotki i po co ??

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Post autor: Rozalka:) » ndz sty 27, 2019 19:32

Gdyby to była wina podciętych lotek to na pewno nie zaczęłaby gorzej latać, tu chodzi o coś innego

parrotlover34

Post autor: parrotlover34 » ndz sty 27, 2019 20:24

Tak to lotki bo sprawdziłem ma wycięte 5 ostatnich:(((( biedna
jak dużo czasu zajmie odrost?
Agata: chyba pracownicy zoologa jak to zobaczyłem myslałem że tam polece i....
Jak coś takiego mozna papudze zrobić...

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » ndz sty 27, 2019 20:33

czyli miała je podcięte od początku (zgadzam się beznadzieja) - to raczej nie jest przyczyna w takim razie. Nie ma za dużo słonecznika w diecie ?? W jakim jest wieku ?? Ogólnie rzecz ujmując może mieć po prostu słabą kondycję, jest mało wylatana i się zwyczajnie męczy, a że brakuje jej sił by dolecieć gdzieś, to spada. Jak zachowuje się poza lataniem ?? Normalnie ??

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » ndz sty 27, 2019 20:39

Ja też kiedyś kupiłam papugę, która miała chyba podcięte lotki to po kilku miesiącach zaczęła normalnie latać (nie pamiętam dokładnie ile). W twoim przypadku raczej coś jeszcze powinno być skoro wcześniej latała lepiej. Gdyby miało być tylko to to chyba jest to niemożliwe by najpierw źle latała a potem gorzej. Powinno być raczej tylko lepiej. W przypadku mojego Jasia to początkowo w ogóle nie chciał wychodzić z klatki i latać, potem zaczął czasami próbować, lecz się "rozbijał" o wszystko. Z czasem lotki urosły i zaczął bardzo dobrze latać, żadnych regresów nie było

parrotlover34

Post autor: parrotlover34 » ndz sty 27, 2019 20:48

jej lotki nie rosną:/(chyba bo wcześniej nie wiedziałem podcinaniu lotek)
Co do twojego pytania Agata to tak zachowuje się normalnie lecz unika latania i wsumie ... jest trochę lepiej ale wcześniej nie spadała tylko się rozbijała i po dłuższym czasie opadała teraz chyba utyła:/ robie jej dietę z zieleninki i warzyw wierzę że bedzie lepiej gdyż bardzo się do niej przywiązałem:((

Awatar użytkownika
Agata82

Post autor: Agata82 » ndz sty 27, 2019 20:59

co znaczy dietę z zieleninki i warzyw ?? a co jadła wcześniej?. Dostęp do prosa mieć musi zawsze. Lepiej iść do weterynarza jak cię niepokoi jej stan.

parrotlover34

Post autor: parrotlover34 » pn sty 28, 2019 14:50

ma cały czas dostęp do karmy podsawoowej tylk ozastosowałem trik i karma podstawowa wisi nizej niz zieleninka i przez to je ona wiecej owoców i warzyw niz prosa;)

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » wt sty 29, 2019 16:03

Bardzo łatwo jest sprawdzić czy ptak jest za gruby (nadmiernie otłuszczony). Trzeba dmuchnąć papudze w okolicy brzuszka tak aby pokazała się goła skóra. Jeżeli będzie koloru żółtego to znaczy że ptak posiada za dużo tłuszczu i generalnie jest zapasiony. Mnie jakoś dziwnie się to kojarzy (cały Twój opis zachowania papużki) z francuskim pierzeniem. Fajnie by było jak byś mógł wkleić zdjęcie papużki a jeszcze lepiej dokładne zdjęcie skrzydeł. Być może się mylę i ptak ma faktycznie podcięte lotki.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt sty 29, 2019 16:07

Podcięte lotki nie odrosną, trzeba czekać na pierzenie, te podcięte wypadną a na ich miejsce wyrosną nowe

parrotlover34

Post autor: parrotlover34 » wt sty 29, 2019 18:50

ale ile razy w życiu papuga ma pierzenie?

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » wt sty 29, 2019 19:06

Można powiedzieć, że dorosła papuga cały czas ma pierzenie, tylko za każdym razem będzie to inna część ciała. Coś mi świta, że lotki są na 2 miesiące ale nie wiem czy to prawda i czy nie pomyliłam ze sterówkami

parrotlover34

Post autor: parrotlover34 » wt sty 29, 2019 19:31

oki dzięki:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące papużek falistych”