samotny dorosły samczyk, jak z nim żyć? : D

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Winter
Ptaki które hoduję: papużka falista

samotny dorosły samczyk, jak z nim żyć? : D

Post autor: Winter » pn maja 20, 2019 18:59

Cześć : ) Trzy tygodnie temu dostał mi się znienacka paput, nic nie wiem o jego przeszłości. Jest chyba dorosły (całkiem jasne oczy, brak fal na czole, niebieskie łapki). Je wyłącznie proso, wybiera starannie z karmy, wszystkie inne ziarna lekceważy, to samo z owocami i warzywami - daję ciagle świeże i różne, nawet na nie nie spojrzy. Kilka dni po przybyciu wyleciał z klatki, nie zamykam go już, przylatuje na jedzenie i picie, śpi na szafie. W ciągu dnia siedzi na żerdzi na klatce, jakis metr ode mnie, słucha radia i czasami lata. Nie daje się dotknąć, a kiedy to niego mówię, nie wydaje się specjalnie zainteresowany. Myślicie, ze z czasem a) zacznie jeść cokolwiek poza prosem, b) oswoi się? No i - czy koniecznie dokupić mu kumpla? Nie obchodzą go lustra, dzwonki itp., może jest z natury nietowarzyski?

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pn maja 20, 2019 19:44

Dokup mu samiczkę względnie drugiego samca. Same samczyki falistych równie dobrze się dogadują.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Winter
Ptaki które hoduję: papużka falista

Post autor: Winter » pn maja 20, 2019 20:24

Dzięki, właśnie nad samcem myślę. Może być całkiem młody? I czy młody przy nim nie przejmie tych starokawalerskich nawyków? ;)

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » wt maja 21, 2019 04:47

Młody szybciej się oswoi więc zachodzi prawdopodobieństwo że ten starszy również się oswoi, jednak może być też odwrotnie- młody przyjmie nawyki starszego. Dla tego moim zdaniem lepiej dokupić samiczkę.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące papużek falistych”