Osowienie pierwszej papużki po zakupie drugiej

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Shaaba
Ptaki które hoduję: Papużki faliste

Osowienie pierwszej papużki po zakupie drugiej

Post autor: Shaaba » ndz maja 31, 2020 21:29

Witam.
Do mojej pierwszej papużki samca, który ma ok. 2 lat dokupiłam drugą - samiczkę. Ptaki są jak narazie w osobnych klatkach ( które są centralnie obok siebie). Nowa samiczka jest bardzo spokojna, można by nawet powiedzieć ze trochę osowiała. Wiem jednak, ze jest to normalne, gdyż jest to dla niej nowe otoczenie i nie czuje się w nim jeszcze bardzo pewnie. Jednak zauważyłam, ze moja pierwsza papuga - samiec, stał się podobnie osowiały co nowa papużka. Przez większość czasu albo przesiaduje spokojnie w klatce albo przylatuje do mnie, aby posiedzieć mi na ramieniu. Nie wykazuje zainteresowania swoimi zabawkami, którymi wcześniej bardzo lubił się bawić. Jest to co prawda pierwsze kilka dni, ale chciałam się zapytać czy takie zachowanie jest normalne czy coś zaczyna być nie tak ?
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam. :)

dominiqa0
Ptaki które hoduję: Rudosterki<3

Post autor: dominiqa0 » czw cze 11, 2020 16:54

Moim zdaniem to normalne :) jest to dla papużek niecodzienna sytuacja, a szczególnie dla samca który może siedział 2 lata z człowiekiem. Nie martwiłabym się na zapas, a raczej obserwowała sytuacje :))

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące papużek falistych”