dźwięki

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

dźwięki

Post autor: Boguśka » pn sty 15, 2007 14:35

Mam pytanie-ja wprawdzie nie mam falistki ale znajoma kupiła samiczke i mówi ,że nie śpiewa-czy samiczki falistki też nie śpiewają tak jak u nimf?

ewa
Ptaki które hoduję:

Post autor: ewa » pn sty 15, 2007 14:37

Moja falista ćwierka i się wydziera czasami - tym bardziej teraz kiedy ma dzieci... :)

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » pn sty 15, 2007 14:43

Czyli rozumiem ,że może jeszcze zacznie śpiewać?podobno jest młoda i zmieniła otoczenie więc może dlatego?dzięki pożyjemy zobaczymy
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

ewa
Ptaki które hoduję:

Post autor: ewa » pn sty 15, 2007 14:54

Moim falistym sie dzioby nie zamykaja-mam dwie samiczki i obydwie cos stale ćwierkaja i nadaja jak szalone-to jedne z najbardziej niezmordowanych w "dzwięczeniu"papug zaraz po aleksach i nierozłaczkach.

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » pn sty 15, 2007 15:58

Moja Irenka nadaje prawie bez przerwy - tylko jakos tak delikatniej niż Marian. Za to wrzeszczy za dwoje, jak tylko Marian wyjdzie z pokoju. Jesli jest krótko, to dopiero musi poznać otoczenie, żeby się odważyć ćwierkać. Poza tym jak jest cicho (jesli to pojedyncza papużka) to nie ma motywacji do otwierania dzioba. Dobrze robi cicha muzyka (ale broń Boże nagrane odgłosy ptaków).

ewa
Ptaki które hoduję:

Post autor: ewa » pn sty 15, 2007 16:34

Tak to prawda-im "głośniej" w domu tym one głośniej "nadają"

Tomasz
Ptaki które hoduję: Nimfy szare, perłowe, zółte
Kontakt:

Post autor: Tomasz » sob sty 20, 2007 21:11

Moje paugi nimfy tak się drą rano o 6 rano jak chca jeść że mnie zrywają na równe nogi

Patryk
Ptaki które hoduję: lilianki

Post autor: Patryk » wt lut 06, 2007 13:47

Samice nimf sa ciche, zanim kupilem sobie samca, to samica byla cichutka, co jedynie nieraz cos cwierknela i to wszystko. A samiec jest demonem w tych sprawach, drze sie bez przerwy, nadaje swoje trele, nawet jak je, to musi nadawac.
Pamietam, ze jak mialem faliste, to nawet jak "drzemaly" to potrafily cos "pod dziobem" nucic.

Awatar użytkownika
musia
Ptaki które hoduję: afrykanka senegalska
Kontakt:

Post autor: musia » śr lut 07, 2007 08:18

Jak rozmawiam przez telefon - to znajomi pytaja - co za ptaszarnię mam - a to 2 faliste tylko. Senegalek to przy nich niemy jest.

A wieczorami jedyny sposób na nie to wyłaczyć światło, bo nic nie obejrzysz i nie usłuisłyszysz.

Świrgola non stop.
senegalek+ jamnik szorstkowłosy standard Bimber

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » śr lut 07, 2007 09:16

No to pięknie,a ja mam zamiar dokupić samca,żeby wreszcie zaczął śpiewać,bo moj paput prawdopodobnie samiczka to prawie nic się nie odzywa oprócz tego,że rano się drze i teraz musze się zastanowić,bo jak piszecie ,że samce to takie krzykacze...może jednak kupie sobie Rozelle? :?: :roll:

Awatar użytkownika
Frida84
Ptaki które hoduję: Malwina, Hanka i Stefan, czyli trzy nimfy z piekła rodem ...

Post autor: Frida84 » śr lut 07, 2007 11:45

Nie łączyłabym dwóch samotnych papug - każda innego gatunku. Chyba lepiej dokupić jemu/jej partnera/kę.
Jak pisać, by przykazań forum nie złamać, czyli REGULAMIN
Jak pisać, by gniewu na siebie nie ściągać, czyli WYSZUKIWARKA

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » śr lut 07, 2007 18:34

Mój samczyk nimfy wcale się nie wydziera, jak zostanie zaczepiony przezemnie to zaczyna mnie naśladować i gwiżdże, a samiczka to nawet przy nim jest spokojniejsza, bo samotne papugi to mają prawo nawoływać partnera, moja tak właśnie robiła jak odszedł jej poprzedni partner.

Tomasz
Ptaki które hoduję: Nimfy szare, perłowe, zółte
Kontakt:

Post autor: Tomasz » ndz mar 18, 2007 12:22

Figa ja też tak mam jak zagwiżdze to samiec się odezwie i mnie naśladuje ale pięknie gwiżdze serio ;-)

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » ndz mar 18, 2007 15:57

No i juz jest piękny samczyk :lol: nadaje od samego przybycia i czasem aż za bardzo,ale lepsze to niż całkowita cisza ,panienka wydaję się być zadowolona chociaż troche ją przegania i poddziubuje :roll:

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » pn mar 19, 2007 08:33

Jak narazie to próbuje go" rozpracować"bo pierwszy dzień jak go przywiozłam to pogwizdywał,trele -morele do panny a od wczoraj panna poszła w kąt ,"bez noża" do niego nie podchodż bo ją dziobie i piszczy co wlezie-najlepiej to stać koło niego i gadać,ale ile można-panna dziś jadła z podłogi bo coś nie pozwala jej dojść :-( musze chyba dokupić karmniczek,ale tak po zatym jest oki.może poprostu tęskni za swoim towarzystwem :roll:

HaniaJ

Post autor: HaniaJ » czw sty 22, 2009 19:20

Mam pytanie, moje papużki kiedyś śpiewały przepieknie ale ostatnio (od około 2 m-cy) zupełnie zamilkły. Nic się nie zdarzyło, wyglądaja teraz na zdrowe. Co się moglo stać? Smutno jak tak cicho w domu. :cry:
haniaJ

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pt sty 23, 2009 05:15

Może tak bez przasady, słońca było i to dużo na przestrzeni ostatnich dwóch miesięcy :-D Jesli papużki ucichły i naprawdę przez tak długi czas nie wydają z siebie żadnego dźwięku, to wystąpił jakiś problem.
Napisz coś więcej o ich zachowaniu. Czy siedzą całymi dniami osowiałe, czy interesują się zabawkami, czy jedzą zieleninę, jakiej konsystencji są ich odchody, czy kąpią się choć czasami, czy w ich otoczeniu coś się zmieniło, czy wogóle choć troszeczkę gaworzą w ciągu dnia ???
Opisz proszę jak wyglada ich dzień ,,roboczy" :-D Odpowiedzi na pytania pozwolą nam na zorientowanie się w czym tkwi problem.

HaniaJ

Post autor: HaniaJ » pt sty 23, 2009 12:21

Nie kąpią się, czasami siedzą na krawędzi pojemnika z wodą ale nigdy do niego nie wchodzą. Przytulają sie do siebie często, spią razem. Zabrałam im domek (zgodnie z zaleceniem na forum) bo z niego nie chciały wogóle wychodzić. To trwało sporo czasu, gdzieś 2 m-ce. Tak myśle, że przestały spiewać odkąd zaczęły chować sie w domku. Jajek nie składały. To zdecydowanie parka, mają ok 2 lata. Wychodza z klatki tylko po jedzenie, kt zawiesiłam w pojemniku na zewnątrz klatki. Może brakuje im witamin? Jaką zieleninę im dawać. Mają kolby, suchą karmę, jajko, makaron, marczew gotowaną. Co jeszcze moge im dać? Piórka maja zdrowe. Apetyt też. Pozwalają wkładać rękę do klatki ale nie mogę ich dotknąć, bo całe drżą ze strachu i uciekają. Liczę na pomoc i radę. Hania : :-(
haniaJ

HaniaJ

Post autor: HaniaJ » pt sty 23, 2009 12:29

Jeszcze odnośnie zachowania moich papużek, odchody mają prawidłowe, apetyt też. Nie odzywają sie prawie wcale, mam wrażenie, że sobie coś tam szepczą ale to nie te areie, które nie dawały rozmawiac przez telefon! i to było miłe. Zmieniłam im miejsce, przeniosłam z kuchni do pokoju ,ale zachowanie takie obserwowałam juz w kuchni. Nie chcą latać po pomieszczeniu, i nigdy nie chciały. Hania
haniaJ

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pt sty 23, 2009 12:52

Kolby są złym pomysłem bo są tuczące i nic wartościowego ptakom nie dają. Jeśli już, to tylko i wyłącznie możesz dać wapniowe.
Jajka nie podawaj co dzień. Wystarczy całkowicie raz w tygodniu.
Spróbuj wymienić pojemnik do kąpieli bo może jest za głęboki a może kolor nie odpowiada.
Gdzie i na jakiej mniej więcej wysokości stoi klatka ? Jeśli nisko - postaw wyżej. Przynajmniej jedna strona klatki powinna stać przy ścianie (najlepiej dwie ścianki klatki przykryte.)
Napisz jaki kolor woskówek mają nad dziobem bo może nie masz parki.
Koniecznie przeczytaj te tematy związane z zywieniem. :
http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=405 - kiełkowanie i moczenie ziaren. Wspaniała rzecz bo kiełki to dosłowne bomby witamin.
http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1034 - rośliny które sama możesz wyhodowac w domu a to cenna rzecz zwłaszcza zimą.
http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=125 - smakołyki naszych podopiecznych
http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=599 - sałatki owocowo warzywne.

Generalnie przyjeta jest zasada by podawać surowe owoce i warzywa bowiem nie tracą witamin w procesie gotowania.
Gdybyś miała pytania związane z zywieniem pisz proszę w odpowiednich tematach :-D
Dobrze, że przeniosłaś je do pokoju bo kuchnia to nie miejsce dla ptaków. Postaraj się o zwiększenie wilgotności powietrza w pokoju np poprzez wieszanie mokrych ręczników na kaloryferach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące papużek falistych”