Na początek to sorki za pytanie czy ten samczyk jest na 100% 2F spangle , ale "śledztwo" trzeba zacząć od najprostszych i banalnych pytań.
Wiemy że : osobnik mutacji dominującej autosomalnej dwufaktorowy kojarzony z osobnikiem bez tej mutacji da w efekcie 100% osobników mutacji dominującej jednofaktorowych np.
spangle 2F+ standardowy=100%spangle1F.
To abecadło i zasada i podstawa, jednak trzeba być pewnym na 100% że rodzice są tym jak je określamy czyli spangle 2F jest nim na 100% i standard jest na 100% standard. Przyjmijmy więc że tak jest więc jak wytłumaczyć ten problem że tu u JC zasada mogła zostać złamana.
Spróbuję "pofantazjować"

, uwolnić myśli i podzielić się głośno z tokiem mojego myślenia. Proszę się nie śmiać , ale może coś być w tym co myślę . Swobodne dywagacje wynikają tylko z chęci wytłumaczenia problemu, bo wytłumaczenie jeżeli jakies jest może być całkiem inne , ale w tej chwili nic innego nie oprzychodzi mi do głowy. Później spróbuję zapytać bardziej kompetentnych osób i zasugerować to co napiszę teraz , ale teraz pogłówkujmy :
Jeżeli łączymy 2 osobniki bez jakiejś dominującej mutacji i w potomstwie wychodzi jakaś dominująca mutacja to oznacza że zaszło tu "uszkodzenie "genu czyli objawiła się spontanicznie mutacja. To rozumiemy , to sie zdarza.
A teraz odwróćmy problem jeżeli mamy sytuację że osobnik mutacji dominującej 2F kojarzony z osobnikiem bez mutacji daje w potomstwie jakiegoś osobnika bez tej mutacji(a powinny być wszystkie z mutacją 1F) to może nastąpiło samoczynne , spontaniczne "naprawienie "genu czyli jakaś forma rewersji, "zlikwidowania" mutacji u tego osobnika
Jeżeli gen może spontanicznie "popsuć" to może i się spontanicznie "naprawić". Kto wie jakie możliwości drzemią w żywym organiźmie?
Ja to sam wymyśliłem ,nie spotkałem takiego tłumaczenia ale też i nie szukałem, nie pytałem o to.
Ja o to popytam , zasugeruję moje wnioski , jak dostanę odpowiedź to tu się podzielę, ale to troszkę potrwa bo nie mam za dużo czasu(w domu panika przedkomunijna i w ogóle braki czasowe z innych powodów). Pozdrawiam