Witam! Jeaten nową włascicielką papugi falistej. Przed zakupem duzo czytałam. Gdy pojechalam niestety do zoologicznego gdyz w poblizu nie bylo zadnego hodowcy. Pani w zoologicznym wiedziala o wiele mniej niz ja. To okropne ze aby wyczytać plec mylila sie 3 razy i korzystala ze sciagawki. Mniejsza o to. Powiedziala ze papuga jestu nich 2 miesiące. Czyli bardzo zle. Jednak zaryzykowalam.
Uno w pierwszy dzień byl cicho. W drugi go wypuscilam co bylo bledem. Narazilam go na niemały stres. Nie wiedzial gdzie klatka wiec musiałam go lapac. Dodatkowo wpadl w malutki odsloniety przypadkowo kawalek lustra. Bylam przerazona.
Ale nie o tym mowa. Mowa bowiem o jego zachowaniu. Jestem strachliwa z powodu tego ze widac ze jest dorosly oraz byl pare miesiecy w klatce w zoologicznym z najprawdopodobniej samiczką. Zaczelam obserwować.
Wczoraj przestraszylo mnie ze spal na 2 nozkach. Dopiero potem gdy zobaczylam to spal jednak na jednej. Ale nie mam pewnosci czy całą noc
Zawsze wieczorem juz od pierwszych dni mruczal zaxhrypnietym glosikiem takjakby chcial coś powiedziec. Duzo do niego mówiłam.
Jednak ostatnio [mam go niecaly tydzien] gdy bylam obok puszyl się. Tak jakby telepnął piórkami a gdy wchodze do pokoju to czasami ma na karku mały pióropusz. Caly czas siedzi lecz nie na najwyzszym juz miejscu w klatce przyglądajac mi sie. Co jakis czas wydaje maly dzwiek typu cichutkie slodkie kichnięcie. Załatwia sie normalnie i je tez. Nie widzialam jak pije wode ale raczej pije. Rano czesto "śpiewa". Jest to samiec. Gdy udalo mi sie zaczac glaskac po brzuszku to chwile tal i sie patrzyl a po czasie odsunął w bok na żerdzi. Nie jest chetny ani na kolbe ani na zadne warzywa i owoce. Co jakis czas zje ziarno.
Poza tym ostatnio spal ze schowanym dziobem w piorach z tyłu.
Czy te zachowania sa normalne? Jak go oswoic?
Na co musze uwazac i czemu sie przygladac? Bardzo zalezy mi na nim ale nie chce aby popadl w choroby. Wiem ze nie powinno trzymac sie jednej papugi.
Zachowanie nowej papugi.
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Moim zdaniem zbyt szybko zaczęłaś go wypuszczać. Temat ten był poruszany już kilkanaście razy. Papuga przez pierwsze 2- 3 dni (czasami nawet dłużej) musi mieć spokój, przyzwyczaić się do klatki i nowego otoczenia. Kontakt tylko przy wymianie jedzenia i wody.
Jest porostu zestresowany nową sytuacją.
Mój Czarek też przez pierwsze 2 dni siedział w jednym miejscu i nie był zbyt aktywny. Mówiłem do niego, ale nie wkładałem rąk i go nie dotykałem. Po 3 dniach sam przyszedł. Podawaj mu jedzenie z ręki przez pręty- tak się szybciej do Ciebie przyzwyczai.
Spanie na dwóch nogach nie musi od razu oznaczać choroby. Dopóki nie minie pierwszy stres zapewne będzie spał na dwóch, gdy się przyzwyczai i zrozumie że nic mu nie grozi będzie spał na jednej.
Uprzedzam, że nie jestem hodowcą i są to tylko wnioski oparte o obserwacje mojej papugi i przeczytaniu kilku tematów na forum.
Jest porostu zestresowany nową sytuacją.
Mój Czarek też przez pierwsze 2 dni siedział w jednym miejscu i nie był zbyt aktywny. Mówiłem do niego, ale nie wkładałem rąk i go nie dotykałem. Po 3 dniach sam przyszedł. Podawaj mu jedzenie z ręki przez pręty- tak się szybciej do Ciebie przyzwyczai.
Spanie na dwóch nogach nie musi od razu oznaczać choroby. Dopóki nie minie pierwszy stres zapewne będzie spał na dwóch, gdy się przyzwyczai i zrozumie że nic mu nie grozi będzie spał na jednej.
Uprzedzam, że nie jestem hodowcą i są to tylko wnioski oparte o obserwacje mojej papugi i przeczytaniu kilku tematów na forum.