Problem z parą samiczek. POMOCY!

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

To ja Tomek
Ptaki które hoduję: Papugi faliste.

Problem z parą samiczek. POMOCY!

Post autor: To ja Tomek » śr lip 01, 2020 10:58

Dzień dobry,

to mój pierwszy post na forum, ale zanim go napisałem przejrzałem forum, aby ustalić czy nie ma odpowiedzi na moje pytania.

Mam mianowicie problem z parą falistych. Obie to są samiczki. Jedna została kupiona miesiąc przed drugą, obie z tej samej hodowli, kupione w wieku ok. 4-6 tygodni.

Papugi dobrze się oswajają, wszystko jest w należytym porządku pod tym względem, ale martwi mnie dominacja jednej nad drugą. Wiem, że tak już jest w papuzim świecie, że wytwarza się hierarchia, ale tej zdominowanej mi trochę szkoda. Bo:

- dominująca często ją przegania z różnych miejsc, nawet gdy z nich nie "korzysta" (typu wapienko, żerdka na zewnątrz klatki etc.)
- dziubie ją często przy jedzeniu
- ta zdominowana często profilaktycznie ucieka przed drugą, a jak się jej daje jedzenie z ręki to szybko je, jakby w obawie przed tym że zaraz będzie musiała odlecieć

Jak na ironię, papugi te potrafią też okazywać sobie wsparcie, przez nawoływanie się, skubanie piórek etc. Często jednak widzę ich przepychanki i kłótnie i choć ta zdominowana potrafi się odgryźć to generalnie jest "poszkodowana". Próbowałem je rozdzielać, karcić dominującą, ale póki co nie skutkuje. Co robić???

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące papużek falistych”