GIEŁDA W ŁODZI
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
- Kontakt:
A wiesz,że nie zapytałem,ale moge Wam obiecać,że jak teraz będę to zapytam.Moge za to powiedziec jak wygląda sprawa kupowania gadów w Niemczech i Czechach,gdzie żadne gady nie wymagają papierów.Jesli kupujemy gady które wymagaja dokumentu,a kupujemy je u nich tj za granicą,wtedy plik arkuszy musimy mieć ze sobą i w czasie kupna sprzedający wypisuje ręcznie taki dokument i daje pieczątke!Wiem ze wygląda to troche inaczej gdyz importerzy gadów to na ogol firmy,które maja swoje pieczątki itp.
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Kupno w innych państwach UE bez dokumentów potwierdzających wyklucie większośći zwierzat, nie jest przestępstęstwem. Przestępstwem jest dopiero gdy to samo robimy już na terenie Polski. Tak więc, te ptaki od Czechów możemy kupić legalnie za Olzą, ale już 10 m dalej - nie
Gdy kupimy za Olzą to możemy zostać ukarani wyłacznie grzywną, a jak już w Cieszynie to od 3 miesięcy do 5 lat 

-
- Ptaki które hoduję: aleksandretta większa,aleksandretta obrozna,żako,konura maskowa,amazonka żółtogłowa oatrix
a możecie podać link tej giełdy w Łodzi ?
Ostatnio zmieniony pn lis 24, 2008 19:31 przez żako_grzesiek$, łącznie zmieniany 1 raz.
Giełda łódzka ma nieotwierającą się stronę nieaktualizowaną i biedną. Z racji zawodu bywam czasami na niej po kwiatki. W czwartek byłam po raz pierwszy na zoologicznej. Wprawdzie prowadzę firmę i mam wpisaną zarówno hodowlę jak i handel, jednak weszłam dzięki uprzejmości znajomych. Ptaków nie było za wiele, moze poza wyjątkiem nimf i falistych. Poza tym ze średnich było niewiele jakieś świergotki a z drobnicy amadynki zeberki mewki i jeden mozambik bez ogona i stary jakiś.
w niedzielę zaliczyłam też giełdę pszczyńską a ta już o wiele lepiej z ilością ptaków, choć byłam nieco rozczarowana że kończyło się wszystko na średnicy, za to drobnicy tyle jeszcze nie widziałam tak różnorodnej. Średnie papugi były w bardzo wielu mutacjach.
w niedzielę zaliczyłam też giełdę pszczyńską a ta już o wiele lepiej z ilością ptaków, choć byłam nieco rozczarowana że kończyło się wszystko na średnicy, za to drobnicy tyle jeszcze nie widziałam tak różnorodnej. Średnie papugi były w bardzo wielu mutacjach.
-
- Ptaki które hoduję: 2-Aleksandretty Alex&Gaga,Nimfa Katun
- Kontakt:
pysia34 pisze:w niedzielę zaliczyłam też giełdę pszczyńską a ta już o wiele lepiej z ilością ptaków, choć byłam nieco rozczarowana że kończyło się wszystko na średnicy, za to drobnicy tyle jeszcze nie widziałam tak różnorodnej. Średnie papugi były w bardzo wielu mutacjach.
Potwierdzam to co napisała pysia34 byłem i widziałem pełno drobnej egzotyki z większych papug mało.Sam byłem rozczarowany.

sebek:)
-
- Ptaki które hoduję: nimfy
- Kontakt:
Witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum :)
Jako konkretna osoba przejdę od razu do rzeczy:
-Czy ktoś z forum bywa na łódzkiej giełdzie, i zgodziłby się wprowadzić na nią osobę z nią nie obeznaną? Niestety nie prowadzę działalności gospodarczej, a wątpię żeby wpuścili mnie tam na piękne oczy. A jechać przez pół kraju żeby klamkę pocałować brzydko mówiąc nie kalkuluje się nikomu.
-Może ktoś z Was orientuje się jakie są tam mniej więcej mutacje i ceny młodych nimf- nie chodzi mi o te najtańsze, bo bywają chorowite, tylko o porządne zdrowe ptaszyska :>
-Jeśli hodowca jest, powiedzmy z Czech albo innego kraju trzeba mieć gotową walutę pod niego, czy wszystkie ceny tam są w zł ?
-Na którymś ze zdjęć o tej giełdzie widziałam ptaki spakowane po kilka do małych klatek. Wiem że to giełda hurtowa, ale czy to oznacza że kupując ptaka muszę kupić "całopak" ? ;/
-Kiedy jest najlepszy"sezon" na młode nimfy na giełdzie?Stali bywalcy pewnie sie orientują kiedy najwięcej jakich ptaków jest :)
Dziękuję i czekam na odpowiedzi :)
Jako konkretna osoba przejdę od razu do rzeczy:
-Czy ktoś z forum bywa na łódzkiej giełdzie, i zgodziłby się wprowadzić na nią osobę z nią nie obeznaną? Niestety nie prowadzę działalności gospodarczej, a wątpię żeby wpuścili mnie tam na piękne oczy. A jechać przez pół kraju żeby klamkę pocałować brzydko mówiąc nie kalkuluje się nikomu.
-Może ktoś z Was orientuje się jakie są tam mniej więcej mutacje i ceny młodych nimf- nie chodzi mi o te najtańsze, bo bywają chorowite, tylko o porządne zdrowe ptaszyska :>
-Jeśli hodowca jest, powiedzmy z Czech albo innego kraju trzeba mieć gotową walutę pod niego, czy wszystkie ceny tam są w zł ?
-Na którymś ze zdjęć o tej giełdzie widziałam ptaki spakowane po kilka do małych klatek. Wiem że to giełda hurtowa, ale czy to oznacza że kupując ptaka muszę kupić "całopak" ? ;/
-Kiedy jest najlepszy"sezon" na młode nimfy na giełdzie?Stali bywalcy pewnie sie orientują kiedy najwięcej jakich ptaków jest :)
Dziękuję i czekam na odpowiedzi :)
-
- Kontakt:
Dzięki, ale tamten post miał iść do kasacj i napisałam tutaj, właśnie mi sie link zagubił do niego...więc jest jakaś szansa żeby osoba bez działalności wślizgneła sie na giełde?
Dobrze że TU napisałeś
tamten post wykasowałam.
Dobrze że TU napisałeś

Ostatnio zmieniony śr lip 07, 2010 16:53 przez g.wieczorek-85, łącznie zmieniany 1 raz.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Większość ptaków na łódzkiej giełdzie pochodzi ze skupów z całej Polski, najwięcej z Pszczyny. Handlarze jeżdżą po wszystkich możliwych giełdach i skupują co się da ale w minimalnych cenach. Bardzo łatwo jest u nas o zakup chorego ptaka( reklamacji nie chcą uwzględniać, chyba że znajomemu). Teraz na giełdę może wejść każdy płacąć za bilet 10zł , wjazd samochodem kosztuje 30zł. Ptaki można kupować na sztuki , to nikomu nie przeszkadza, po prostu wybiera się to co się komu podoba. Waluta jest jedna , nasze polskie złotówki. Hodowcy z za granicy bywają sporadycznie i również oni przyjmują złotówki. Co zaś się tyczy mojej osoby to ostatnio bardzo rzadko bywam na giełdzie, nawet zakupy robię przez telefon i dzięki uprzejmości naszej Justynki pokarm i inne rzeczy mam przywożone do domu. Myślę że giełdę odwiedze dopiero pod koniec listopada lub początku grudnia, więc jeżeli ktoś ma ochotę na zakupy w tym czasie to zapraszam , chętnie pomogę w miarę swoich możliwości.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Kontakt:
Zapomniałam uaktualnić profil, w lublinie studiowałam obecnie jestem na stałe w domu, a mniej więcej z warszawy do Tarnowa jest już trochę dalej...chyba ;/ Dzięki za odpowiedź, skoro na tej giełdzie jest taka duża możliwość na trafienie chorych ptaków, to może znacie kogoś z okolic Warszawy/Lublina która miałaby do sprzedania młode nimfy? Wolałabym pojechać po ptaki osobiście niż ryzykować wysyłke pocztą, zwłaszcza w nadchodzące upały, chociaż biorę pod uwagę też możliwość wysyłki, niechętnie wprawdzie, i raczej na mniejsze odległości.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Po prostu na tej giełdzie trzeba wiedzieć co i od kogo się kupuje. Ja tam znam wszystkich hodowców i handlarzy. Jednk aby aż tak Was nie straszyć przed zakupami na łódzkiej giełdzie proponuję przeczytać to : http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=12
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Kontakt:
Ech, po przeczytaniu wątków o giełdzie i o zakupach i wysyłce pocztą przez allegro zupełnie nie wiem co robić, jechać czy nie jechać na tą giełde, kupować np. przez allegro, albo od kogoś z forum i ryzykować wysyłke pocztą? ;/ Jakbym nie zrobiła to bedzie ryzyk fizyk. Gdybym mogła skontaktować sie z kimś z moich okolic, albo przy dalszych odległościach obejrzeć na mail-u zdjecie papug do sprzedaży byłoby fajnie...poradżcie coś, bo nie wiem jak wybrać mniejsze zło :/
And if you could just rock me out...
-
- Kontakt:
Obecnie wysłałam na priv-a wiadomości do : Ali70, Gerard i maciejqa, ale nie jestem pewna czy doszły....niby wcisnełam wyślij,ale nie jestem przekonana czy to działa :/ Szukam nimf, młodych:
Samczyków:
-Białogłowego lub Białogłowego perłowego lub Białogłowego szpalta
-Lutino perłowe
-Białogłowy cynamonowy szek perłowy/lub bez perły
Samiczek:
-Albino
-Szek żóty(standardowe nimfowe kolory?) perłowy
-Białogłowa szek perłowa - standardowo szara
- Wiem że u części ptaków płeć to czysty ryzyk - fizyk, ale o ile sie orientuje w genetyce to cynamonowo perłowe, i lutino perłowe mogą być tylko samce, bo mają XX i na każdym z nich po genie mutacje(moge sie mylić)
-Samczyk białogłowy może być starszy, tak po pierwszym pierzeniu żeby było widać że to samczyk
Cóż, bardziej konkretnie już chyba nie dam rady napisać. Może więc ktoś wie gdzie takie ptaki mogę"upolować"?
Samczyków:
-Białogłowego lub Białogłowego perłowego lub Białogłowego szpalta
-Lutino perłowe
-Białogłowy cynamonowy szek perłowy/lub bez perły
Samiczek:
-Albino
-Szek żóty(standardowe nimfowe kolory?) perłowy
-Białogłowa szek perłowa - standardowo szara
- Wiem że u części ptaków płeć to czysty ryzyk - fizyk, ale o ile sie orientuje w genetyce to cynamonowo perłowe, i lutino perłowe mogą być tylko samce, bo mają XX i na każdym z nich po genie mutacje(moge sie mylić)
-Samczyk białogłowy może być starszy, tak po pierwszym pierzeniu żeby było widać że to samczyk
Cóż, bardziej konkretnie już chyba nie dam rady napisać. Może więc ktoś wie gdzie takie ptaki mogę"upolować"?

And if you could just rock me out...
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
g.wieczorek-85 . Jedź i kupuj na giełdzie. Nie jest tam aż tak strasznie. Ja tam jestem tylko kilka razy w roku jak mam nadwyżki hodowlane. Moim zdaniem nie możliwe jest posiadanie i sprzedawanie dużych ilości ptaków ptaków co tydzień, chyba że ma się w swojej hodowli kilkadziesiąt lub kilkaset par lęgowych. To co pisze szkot na temat giełdy to też trzeba ''podzielić przez dwa''. Chłopak po prostu jeszcze nie poznał tajemnic sprzedających i samej giełdy. Jednak większość ptaków które chcesz kupić na pewno kupisz w Pszczynie i to z pierwszej ręki.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455