Przycięte lotki a ich odrastanie

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

chrum

Przycięte lotki a ich odrastanie

Post autor: chrum » czw wrz 08, 2011 08:58

Witam,
Jak pisałem wczęsniej, Tolek ma przycięte lotki (6 ostatnich). Czekamy na pierzenie. W zwiazkui z tym mam pytanie. Jakie warunki mu zapewnić, czy co generalnie można zrobić, żeby wyrastanie nawych piórek przebiegło możliwie bezboleśnie i zakończyło się sukcesem?

pysia34

Post autor: pysia34 » czw wrz 08, 2011 09:03

Wielu ludzi uważa to za kontrowersyjne , jak jednak generalnie usuwam te mechanicznie uszkodzone lub podciete podcięte lotki, wówczas ptak w krótkim czasie odzyskuje możliwość precyzyjnego lotu maksymalnie do 2 miesięcy. W innym przypadku wymiana tych lotek moze trwać do 2 lat :( wprawdzie różnie to może przebiegać i ptak może w międzyczasie odzyskiwać możliwość lotu w zależności od tego których lotek będzie brakować.

chrum

Post autor: chrum » czw wrz 08, 2011 09:17

Czytałem, że usuwanie resztek dudek przy lotkach pierwszorzędowych jest bardzo bolesne, są one jakoby zaczepione do kości. Podobno istnieje też ryzyko uszkodzenia brodawek z których pióra wyrastają. Szczerze mówiąc trochę bałbym się zabrać do tego...

pysia34

Post autor: pysia34 » czw wrz 08, 2011 09:52

[b]Ważne żeby zrobił to ktoś doświadczony, wówczas ptak ma możliwość lotu po krótkim czasie. Ból ... hm jest to ułamek sekundy. Czesem nielot więcej bólu zaznaje doznając urazów po nieudanych próbach lotu. Trzeba dobrze rozważyć za i przeciw w swoim sumieniu i wówczas podjąć decyzję czy warto narazić ptaka na ból, żeby udostępnić mu możliwość lotu w krótkim stosunkowo czasie do 2 mieisęcy, czy czekać na kolejne pierzenie do wymiany lotek, przy czym ptak jednorazowo nie wymienia wszystkich lotek 1 rzędu, z regóły cała wymiana trwa dwa pierzenia -minimum 1 rok. Przy odrastaniu lotek ptak może odzyskiwać stopniowo możliwość lotu dopiero po ok pół roku i nie jest to gwarantowane. Tzn w zasadzie brak 3 lotek pod rząd może umożliwoć nieprecyzyjny lot, ale ptak może mieć uraz do latania poprzed brak precyzji prowadzący do upadków, obijania itp -tak byo u mojego kakadu,który połamał 3 lotki pod rząd , a następnie kolejne dwie po przerwie. Ptak zaczął chodzić piechotą i nawet po odrośnięciu 3 lotek bał się lotu. Trzeba było puszczać go na siłę bo strach go paraliżował niestety:( Dlatego sądzę, że im dłużej ptak nie ma możliwości lotu tym bardziej młody ptak, tym trudniej później może siędo tego lotu przekonywać :([/b]

chrum

Post autor: chrum » czw wrz 08, 2011 09:55

A jak znaleźć takiego fachowca (wawa)?

Daninio
Ptaki które hoduję: teraz żdne, kiedyś: nimfy, faliste
Kontakt:

Post autor: Daninio » czw wrz 08, 2011 10:17

Salvet,
ul. Kosiarzy 14 oraz ul. Ratuszkowa 1 (koło ZOO)
Na Ratuszowej dr Kruszewicz
http://www.salvet.com.pl
To mit, że papuga ma inteligencję pięcioletniego człowieka. To człowiek ma inteligencję pięcioletniej papugi.

pysia34

Post autor: pysia34 » czw wrz 08, 2011 10:48

salvet -ratuszowa Agnieszka Czujkowska

xlukaszx
Ptaki które hoduję: Senegalka, Konura Sloneczna
Kontakt:

Post autor: xlukaszx » czw wrz 08, 2011 17:18

Ja osobiscie jestem przeciwny przyciananiu lotek! :)

pysia34

Post autor: pysia34 » czw wrz 08, 2011 17:40

xlukaszx a kto tutaj pisze o przycinaniu???

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » czw wrz 08, 2011 17:41

Na Ratuszowej nie przyjmuje już dr. Kruszewicz, tylko na Kosiarzy 14 ( z tego co mi wiadomo w czwartki w godz: 16-18)
Na Ratuszowej dr. Czujkowska, i dr. Kozanecki
Dr. Kozanecki przyjmuje również w Przychodni weterynaryjnej i Szpitalu zwierząt egzotycznych "Oaza" na Potockiej 4.
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

Awatar użytkownika
Sebobon
Ptaki które hoduję: senegalka

Post autor: Sebobon » pn wrz 12, 2011 14:59

A nie jest też tak że odpowiednio tzn nie za krótko przycięte lotki wspierają te odrastające?
Obok uszkodzenia odrosłych lotek boję się wypadku z rosnącym ukrwionym piórem...
Niby coś tam czytałem na ten temat ale tak naprawde to nie wiedziałbym co wtedy robić. Temat dla mnie aktualny bo mojej senegalce też właśnie odrastają lotki.
Na dodatek ptak zrobił się jakiś pobudzony, trzepocze macha skrzydłami na prawo i lewo.
Mam nadzieję że proces ten przebiegnie szczęśliwie w naturalny sposób bez usuwania obciętych piór...

chrum

Post autor: chrum » pn wrz 12, 2011 15:01

Sebodon, w jakim wieku jest Twoja senegalka?

Awatar użytkownika
Sebobon

Post autor: Sebobon » pn wrz 12, 2011 18:00

Hej chrum,

oficjalnie wychodziłoby teraz 10 miesiecy ale myśle że jest z pół roku starsza.
Niby pierwsze pierzenie ma miejsce ok 6 miesiąca i to by sie u niej zgadazało, ale to też stopniowy proces i może to był którys tam etap z kolei, tak jak teraz.
Zreszta w związku z wiekiem ptaka zwróciłem się o pomoc do forum tradycyjnym ''w jakim wieku jest moja senegalka''

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » pn wrz 12, 2011 18:16

Tych parę miesięcy w tą czy w tą nie robi różnicy. Macie dobre papugi, oswojone na maksa więc po co roztrząsać wiek. Każdy hodowca prowadzi księgę lęgów i tam zapisuje dokładne daty wyklucia i obrączkowania.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

chrum

Post autor: chrum » pn wrz 12, 2011 18:16

Pytam, bo zastanawiam się kiedy Tolek zacznie zmieniać piórka. Ma koło 7iu miesięcy. Na usuwanie uciętych lotek chyba raczej się nie zdecyduję...

chrum

Post autor: chrum » pn wrz 12, 2011 18:20

Oj Wojtek, oswojony to fakt i to po 3 tygodniach. Tolek daje czadu. Wieczorem nawet siłą nie wyciągniesz go z klatki, ale w ciągu dnia nie da się go zdjąć z ramienia. Siedzi zawsze na lewym (hehehe, ciekawe czy to ma jakieś znaczenie), śpi (z główką pod skrzydełkiem) na nim, je i oczywiście sra...
Jedyne co jest w stanie odwrócić jego uwagę, to okno. Siedząc na oknie jest w stanie wytrzymać koło 10 minut bez człowieka...

Awatar użytkownika
Sebobon

Post autor: Sebobon » czw wrz 22, 2011 10:22

pysia34 pisze: Czesem nielot więcej bólu zaznaje doznając urazów po nieudanych próbach lotu.

No właśnie, wczoraj mieliśmy wypadek. Ptak spadł na dziób. Tym razem na tyle poważne że ma problemy z jedzeniem. Widać że otwieranie dolnej części dzioba sprawia mu ból. Gdyby dziś było gorzej jechałbym do veta, ale jest lepiej tzn. je z ręki słonecznik. Po drugie prawdziwy vet od ptaków jest absurdalnie daleko.

Jeszcze przedwczoraj wesoło uploadowałem zdjęcia.

chrum

Post autor: chrum » czw wrz 22, 2011 10:35

No nie.... Pewnie zwichnął staw żuchwy... Trzyamy kciuki (Tolek pazurki), żeby szybko doszedł do siebie.

Tolek ma tak te lotki przycięte, że może nawet podfruwać. Jak skacze ze szczytu klatki (okło 1,6 m) to przefruwa kilka metrów...

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw wrz 22, 2011 10:39

Sebobon pisze: Tym razem na tyle poważne że ma problemy z jedzeniem.

Podawaj namoczony granulat i pokarmy miękkie. Nie dawaj już latać, uważaj na niego, obserwuj.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
Sebobon

Post autor: Sebobon » czw wrz 22, 2011 11:57

Dzięki. Jeżeli to lekki uraz to u ptaka powinno sie zagoić raczej szybko nie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zywienie-zdrowie-hodowla senegalek”