pozniej przeszdl na ramie nie dziobal dal sie glaskac chyba bedzie straszna pieszczocha. pochodzilem z nim pokazujac mu caly dom bardzo bym zaciekawiony i po po godziny nie chcial isc odemnie. Jak go wsadzilem do klatki to zaczol strasznie krzyczcec

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
xlukaszx pisze: z garnkiem bedzie problem, poniewaz nie odczytuje zadnych zdjec z tej strony.
Dobrze, to minimalizuje prawdopodobieństwo wystąpienie agresji.xlukaszx pisze:Zle czy dobrze ?
Na pewno będzie tak, że osłabi to socjalizacje między wami. A na ile-to zależy od was i ptaków indywidualnie.xlukaszx pisze:Druga sprawa ptaki sie polubili i nie wiem czy nie za bardzo i nie oslabi to procesu oswajania z nami . Senegalka wchodzi do niego do klatki, bawia sie zabawkami razem , jedza razem i jedno drugie czysci potrafia siedzie kolo siebie i bez zadnych sprzeczek. Jakies rady sugestie ?
Przykro mi, ale nie rozumiem.Sebobon pisze:W ''Guid to senegal parrot'' piszo żeby trzymać i bawić sie wtedy osobno. to o drugim koledze z rodziny poicephalus. konura nie poicephalus ale wyglada jakby zaczęły preferowac swoje towarzystwo (?)
może spróbuj socjalizowac sie z nimi osobno, zwłaszcza z tym małym konurkiem.
nie wiem, obys nie maił z nimi problemów.
ktos doświadczony musiałby doradzic.
GoldAngelo pisze:Przykro mi, ale nie rozumiem.
xlukaszx pisze:Co to jest takie jakby zielone paleczki?
Sebobon pisze:''Our observation suggest that a companion poicephalus parrot is more likely to remain tame it it is kept as an 'only' member of its species (...). If a similar bird is desired, a different type of poicephalus, housed and socialized separately, is less likely to interfere with the bond with the first bird. If we wish to add another poicephalus, we must consider that the birds might bond to one another to the exclusion of humans.''
Tłumaczenie pisze:''Nasze obserwacje sugerują, że papugi gatunku Poicephalus pozostanie oswojonym towarzyszem jeśli trzymana jest z innymi ptakami należącymi do tego samego gatunku. Jeśli chcemy drugiego ptaka, innego gatunku, trzymanego i socjalizowanego oddzielnie, mało prawdopodobne jest, aby wpłynął on na pierwotnie powstałą już więź. Jeśli chcemy natomiast kupić kolejnego ptaka gatunku Poicephalus, musimy wziąć pod uwagę, że ptaki mogą Stworzyć ze sobą silną więź, wyłączając przy tym ludzi.''
GoldAngelo pisze:Autorzy chyba mają na myśli oddzielne pomieszczenia.
GoldAngelo pisze:Tłumaczenie tego(nie każdy odwiedzający musi znać angielski;-) ):
GoldAngelo pisze:Szczerze powiedziawszy dla mnie jest to bardzo krótki okres czasu (...) i nie stwierdzałbym jeszcze nic. Konura ma dopiero (...) około 13 tygodni. Jest więc bardzo młodym ptakiem i nie trudno będzie ją oswoić
xlukaszx pisze:Druga sprawa ptaki sie polubili i nie wiem czy nie za bardzo i nie oslabi to procesu oswajania z nami
A papiery dostałeś?xlukaszx pisze:dlatego nie zaobraczkowal.
Zabieranie ptaka do innego pomieszczenia podczas oswajania zalecają behawioryści z BirdTricks.com . U mnie trochę to działało, więc myślę, że coś w tym jest.xlukaszx pisze:ale bede sie staral zabierac konurke do innego pomieszczenia na zabawy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości