Zastanawiałam się czy ten temat ma sens bo wiele osób pewnie nie zwraca uwagi czy jest nazwa napisana poprawnie czy nie. Mnie za każdym razem uderza nazewnictwo używane w "Nowej exocie", raz nie wytrzymałam i aż sprawdziłam jak to wygląda w czeskim - wszystko się wyjaśniło: oni często nazwy bezmyślnie dosłownie tłumaczą z czeskiego na polski. Teraz dopiero postanowiłam założyć wątek bo w najnowszym numerze to jest coś takiego: tytuł artykułu "amazonka wenezuelska" - czego więc mam się spodziewać? że faktycznie będzie to o amazonkach wenezuelskich, ale otwieram ten artykuł a tam zdjęcia i nazwa łacińska amazonki modrobrewej (potocznie: kurika). Jeśli mam mówić o najbardziej poprawnych nazwach - ja nie przesadzam do tego stopnia by tylko ich używać bo niektóre z nich mogą być niezrozumiałe nawet gdy ten gatunek się zna. Jednak jak ktoś tworzy nową po swojemu - to wychodzą takie bzdury jak z tą amazonką, znam i inne podobne przykłady. Temat brzmi pewnie nudno bo pewnie tylko mnie to razi - nawiązując do tytułu tematu, te błędy "mniej popularne" to miałam na myśli dzielenie się największymi bzdurami które każdy z forum mógłby stwierdzić "ale to nieprawda" typu jak ta "kakadu" z książki "Encyklopedia Europejskich i Egzotycznych Ptaków Ozdobnych" (Esther J. J. Verhoef-Verhallen; piszę takie szczegóły by nie było że naruszam prawa autorskie)
Jak wyżej: mam wątpliwości czy się sprawdzi, jeżeli tak to co jakiś czas w wolnym czasie będę coś umieszczała. Wracając do tych "błędów mniej popularnych" to są takie, że każdy z nas widząc podobny przykład jak na zdjęciu może umieścić

Natomiast te "bardziej popularne" to raczej głównie ja skoro niektóre tak bardzo mnie "uderzają". Pisząc Wikipedię (teraz już tego nie robię poza nielicznymi drobnymi zmianami) muszę używać tych "oficjalnych" co nie zawsze są znane właścicielom papug. Jeżeli omawiany gatunek będzie właśnie do tych należał to napiszę przy okazji obie nazwy - potoczną i oficjalną ale to nie będzie oznaczało że nie można użyć potocznej, bo życie wtedy ciężkie

Zawsze też możecie napisać od czego zacząć bo mi to jedno