ptaki w potrzebie

o tym co dotyczy wszystkich ptaków

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

pysia34

Post autor: pysia34 » wt sty 11, 2011 09:15

Żaczek o imieniu Rudi jest już u mnie. Jest strasznie nerwowy i potwornie przycięty :-(
Jest dość towarzyski i garnie się do drugiego żako które jest u córki. Niestety samica nie jest zainteresowana takim kontaktem :-( i jest do niego agresywna. Sporo mówi i naśladuje różne dziwne dźwięki jak bulgotanie wody :-) i gierki komputerowe. Nie udało mi się jeszcze umówić z dr. Piaseckim, ale dzisiaj z pewnością to zrobie. W tym tygodniu zostanie zbadany i wóczas zostanie podjęta decyzja co robić z nim dalej.
Załączniki
DSC07443.JPG
DSC07450.JPG
DSC07455.JPG
DSC07466.JPG

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt sty 11, 2011 09:43

pysia34 pisze: ...... Dom trzeba znaleźć u osoby, która będzie przebywała z nim dużo czasu, którego ten ptak potrzebuje. Dotychczas był traktowany jako członek rodziny i poświęcano mu dużo czasu , to jednak nie uchroniło go od skubania przez wiele lat. Ptak dotkliwie wyskubał się podczas wyjazdu domowników na narty......

Przede wszystkim taki dom, a może wręcz koniecznie, w którym już będzie inne żako. Żadna, nawet największa miłość i oddanie właściciela nie zatąpi temu biedakowi towarzystwa ani zrozumienia takiego, jakie by miał mając obok siebie współtowarzysza własnego gatunku. Takie victum sprawy w być może bardzo duzym stopniu włynęłoby na zaniechanie wyrywania sobie piór.
Oddanie dotąd samotnej papugi do nowego domu gdzie znów byłaby sama, to nie jest rozwiązanie problemu bo ten powróci ze zdwojoną siłą. To byłaby tylko zmiana miejsca zamieszkania, nic więcej. A przecież nie o to chodzi .

Dobrze, że choć puszek ma .......

Awatar użytkownika
pabloj
Ptaki które hoduję: Aleksandretty
Kontakt:

Post autor: pabloj » wt sty 11, 2011 10:03

Jak widać Rudi jest bardzo przywiązany i towarzyski jeśli tak dotkliwie wyskubał się podczas wyjazdu na narty. Niesforny urok żako jednak mu pozostał ;-)
"Ludzie stoją niżej od papug, niezależnie od wysokości żerdzi." :)
http://www.garnek.pl/pabloj/a

pysia34

Post autor: pysia34 » wt sty 11, 2011 10:20

Krysiu to żako było z innym i skubało zarówno siebie jak i drugie żako, zanim go zabrano na te dwa lata. To byłą przyczyna dla której po raz pierwszy je sprzedano.Obecnie było w pokoju z amandą i było dla niej strasznie agresywne. Być może to pierwszy kontakt z nowym mieszkaniem spowodował takie zachowanie , a może pełne upierzenie samic stanowiło smakowity kąsek dla niego :-( Trudno po pierwszym kontakcie powiedzieć. Po badaniach zabiore go do domu , do Marcela i zobaczymy jaka będzie reakcja względem innego żakulca. Babcia Bunia zawsze była bardzo agresywna, więc trudno dopuścić do kontaktu.

maciejqa
Ptaki które hoduję: Aleksandretty, nimfy, faliste, swiergotki, rudosterki, barabndy, barnardy, rozelle,
Kontakt:

Post autor: maciejqa » wt sty 11, 2011 13:27

Słuchajcie ja widziałem te ary pana Pasikowskiego one mają tylko lotki i ogon długi. Mają dosyć małą klatkę on chce za nie koło 4000zl. Mogę również z nim pogadać lub z Pawłem sie wybierzemy do niego. Jeśli by były takie ogłoszenia to też jestem chętny przyjąć takie ptaki lub odkupić. Zapewniam dobre warunki w domu jak i w wolierach. A Pysiu ty to żako zaostawiasz dla siebie ???
Bo Moja Jedyna Miłość To Jest Motor ! Śląsk&Motor Zawsze Ponad Prawem !

pysia34

Post autor: pysia34 » wt sty 11, 2011 13:39

nie nie zostaje u mnie, po badaniach będzie szukał domu
Do kogo trafi jeszcze niewiadomo

maciejqa
Ptaki które hoduję: Aleksandretty, nimfy, faliste, swiergotki, rudosterki, barabndy, barnardy, rozelle,
Kontakt:

Post autor: maciejqa » wt sty 11, 2011 17:36

Jestem nim zainteresowany oczywiscie za badania podkryje koszty i moge go odebrac osobiscie ;)) Chociaż wiem że to drugi koniec polski. Ale miej to na uwadze ze jestem zainteresowany jestem również w stanie podpisać umowe ;)))

Rozmawiałem z Panem Pasikowskim cena za ary 4000zl ale da sie coś wynegocjować. Ary mają koło 20 lat i miały młode. Mają obrączki.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt sty 11, 2011 17:55

maciejqa pisze: Ary mają koło 20 lat i miały młode. Mają obrączki.

U niego miały młode?. Jakie mają obrączki? Stałe, czy zaciskowe?
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

pysia34

Post autor: pysia34 » wt sty 11, 2011 18:16

Przepraszam , ale mam wrażenie Maciejka, ze nie rozumiesz moich intencji.... Jesteś osobą kontrowersyjną, padły pod Twoim adresem kiedyś poważne zarzuty i ja osobiście nie mam zaufania do Ciebie. Wymieniasz i sprzedajesz ptaki nie przywiązując się do nich, rozparowujesz , sprzedajesz... Jest to normalne podejście biznesowe :-( Ja nie popieram wykupu ptaków i przekazywania ich ludziom, którzy mogą się ich za miesiąc pozbyć, albo na siłę rozmnażać z chęci zysku.

maciejqa
Kontakt:

Post autor: maciejqa » wt sty 11, 2011 21:33

Aha no to skoro tak myślicie to gratuluje. Bardzo Dziękuje SZKOTOWI. Proszę Admina Forum o usunięcie mojego konta ! Pozdrawiam...

pysia34

Post autor: pysia34 » wt sty 11, 2011 21:44

Szkot nic do tego nie ma :-( Decyzje podejmują osoby które złożyły się na żako. To one decydują o tym do kogo trafi żaczek. Napewno nie jest ich intencją zeby ptak trafiał do hodowcy gdyż wymaga on szczególnej uwagi i troski, a hodowcy z regół nie mają tyle czasu :(

maciejqa
Kontakt:

Post autor: maciejqa » wt sty 11, 2011 21:52

Każdy jest inny a nie lubię jak sie kogoś ocenie jak sie go nie zna... Przykro mi z tego powodu ale nie chce być tam gdzie ni jestem szanowany i lubiany. Naprawdę proszę o usunięcie mojego konta na tym Forum.

pysia34

Post autor: pysia34 » wt sty 11, 2011 21:54

zachowujesz się jak dziecko... każdy kto nie dostanie żako ma się wypisać?

maciejqa
Kontakt:

Post autor: maciejqa » wt sty 11, 2011 21:59

Nie chodzi o to żako bo tak jak sama powiedziałaś to jest kost koło 500zl To jest nic. Nie nie zachowuję się jak dziecko tylko po co mam sie pchać tam gdzie mnie nie chcą o Tobie też różne pogłoski chodzą na innych forach ale ja jakoś nie zwracam na nie uwagi bo Ciebie nie znam. I tyle...

pysia34

Post autor: pysia34 » wt sty 11, 2011 22:13

Koszt wykupu 1000zł badania 300-400zł i dopiero będzie decyzja o tym gdzie trafi ,nie zamierzam się z Tobą spierać. Gdybym chciałą żeby trafił do kogoś kto ma takie podejście jak Ty to wogóle byśmy go nie kupowali :-( Poszedł by do hodowcy z wawy co ma 30 ptaków lub do Częstochowy :-( Nie w tym rzecz Maciejka, chcę żeb ptak trafił do trzymacza z nie do kogoś kto ma ptaki na pęczki. Taki ptak się nie nadaje dla Ciebie. Po co ci on? bo nic dużego nie masz? Bo bardzo chcesz go mieć ? Dlaczego? Przekonaj nas że masz dla niego czas,ze masz doświadczenie i że nie sprzedasz go za dwa miesiące bo Ci sie znudzi?

maciejqa
Kontakt:

Post autor: maciejqa » wt sty 11, 2011 22:22

Słuchaj teraz ja tobie zadam pytanie co jest złego w tym że sprzedaję nad wyżki hodowlane ??? To co odchowam to sprzedaję co mam z tym robić wypuszczać ? Nie mam na tyle miejsca żeby zostawiać każdego odchowanego ptaka. Ptaki które dostałem ich nie sprzedałem poszły na mnie zarzuty które nie miały podstawy. Jeśli ktoś bardzo chcę wstawie fotki Diselka i będzie wszystkim lepiej ? Fakt dużych ptaków nie mam ale mam juz doswiadczenie bo to nie jest mój 1 ptak. Nie jest to również 1 ptak wyskubany. Chciał bym miec takiego ptaka po to aby złapać doświadczenie. Najprawdopodobniej na wiosnę będe posiadaczem Lory ( Kolega właśnie odchował). Mam dla niego czas nie pracuje fakt chodzę do szkoły lub praktykuje ale jest to góra 5-6 h dziennie w domu są inni domownicy którzy by się w tym czasie nim zajmowali. Nie sprzedam go za 2 miesiące bo chcę złapać doswiadczenie. Jak na mój wiek udało mi się dużo osiągnąć w hodowli. Jestem w stanie podpisać umowę adopcyjną ;)))

pysia34

Post autor: pysia34 » wt sty 11, 2011 22:33

Patryk ile masz ptaków obecnie? Do dzisiaj Ewa nie doprosiła się o zdjęcia aleks które masz na przetrzymaniu :( To na serio nie kwestia Szkota :-( to drobiazgi które składają się na całość jak puzzle.

Awatar użytkownika
pabloj
Ptaki które hoduję: Aleksandretty
Kontakt:

Post autor: pabloj » wt sty 11, 2011 22:36

maciejqa, chłopie pomyśl co piszesz, żako w tym stanie nie jest do zdobywania doświadczenia, ten ptak będzie potrzebował stałej uwagi a na wiosnę gdy będziesz posiadaczem dodatkowo Lory to co z tym biedakiem.
A co do zdjęć to poproszę, ostatnio też je miałeś wstawiać pamiętasz?
"Ludzie stoją niżej od papug, niezależnie od wysokości żerdzi." :)
http://www.garnek.pl/pabloj/a

maciejqa
Kontakt:

Post autor: maciejqa » wt sty 11, 2011 22:40

Okej. Zrobię foki i wstawię może wtedy mi uwierzą niedowiarki. Pasiu nie zgodze się z tobą ponieważ fotki do Ewy dotarły i dostaję je co jakiś czas. Co do tego że nie bede miał czasu lora w niczym nie będzie przeszkadzać ponieważ ona będzie z pod rodziców i będzie nie do oswojenia... Bo to nie będzie ptak ręcznie karmiony. Posiadam trochę ptaków kolo 50 - 70 sztuk. waz z młodymi. Z czego trochę przypada na same faliste ;)))

Awatar użytkownika
beatina
Ptaki które hoduję: łąkówki wspaniałe, kanarki, amadyny wspaniałe

Post autor: beatina » śr sty 12, 2011 00:28

Maciejqa, zglaszasz sie po zako z odzysku na ktorym chcesz sie uczyc - nie wiem czego w zasadzie - poddajesz tym samym swoja osobe pod ocene, jako przyszlego potencjalnego wlasciciela. Budzisz watpliwosci. Ewe zna tu naprawde wiele osob. Dopytywala o Ciebie wielu z nas zanim zdecydowala sie przekazac swoje aleksy na przechowanie. Wiele osob jej wtedy powiedzialo ze Ci nie ufa niestety. W tym ja. Jednak dostales je przetrzymanie. Teraz klamiesz w zywe oczy ze wysylasz Ewie zdjecia podczas kiedy wiekszosc z nas ma okazje rozmawiac z Ewa prywatnie minimum co drugi dzien. Wybacz, ale wierze jej, a nie Tobie. Pokaz nam zdjecia. Przedstaw warunki. A nie obrazaj sie bo ktos Ci nie ufa na "ladne oczy".
Pozdrawiam,
Beata
============================

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ogólnie o wszystkim związanym z ptakami”