Huk fajerwerków i to jak przetrwać sylwestra

o tym co dotyczy wszystkich ptaków

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Huk fajerwerków i to jak przetrwać sylwestra

Post autor: glizda177 » śr gru 29, 2010 16:12

W związku ze zbliżającym się sylwestrem i hukami fajerwerek .Różnymi deseniami barw które zaglądają nam przez okno przy wystrzałach , mam pytanie jak radzicie sobie z ptakami w ten "wystrzałowy dzień "? . Jakies propozucje ? sugestię ? .Czy zostawiacie zaświecone światło czy też ciemność , włączone radio czy cisze którą przerywa huk? .
To pierwsze sylwestra moich wiekszych papug w czym też strachliwych żako jak przeżyć tę noc? .
Mój kubus i koko sa strachliwymi ptaszkami w nocy potrafia się zerwać i latać po klatce . Nie wiem też jak reaguje reszta ekipy georgi , klarcia, tobi, pan zielony jak zminimalizować stres?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr gru 29, 2010 16:21

glizda177 pisze:Czy zostawiacie zaświecone światło czy też ciemność

Moje klatki każdej nocy oświetlają ledy.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

glizda177

Post autor: glizda177 » śr gru 29, 2010 16:28

ja nie mam ledów niestety ... co gorsza moje żako są nauczone że wcześnie się kładą ( w sumie to same mówią kiedy słysze dobranoc to opuszczam rolety) . Czy sądzisz że moge zostawić zaświecone swiatło ?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr gru 29, 2010 16:36

glizda177 pisze:Czy sądzisz że moge zostawić zaświecone swiatło ?

Tak. Nie takie mocne jak w godzinach w których się doświetla, ale słabiutkie napewno.

Awatar użytkownika
zby60
Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
Kontakt:

Post autor: zby60 » śr gru 29, 2010 16:38

Wojtku zaciekawiło mnie dlaczego w nocy oświetlasz klatki ledami ?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr gru 29, 2010 17:05

Jedna żarówka z 60cioma ledami na cały pokój prawie nic nie ciągnie prądu. W nocy daje słabe światło. Papugi w razie spłoszenia usiądą spokojnie na żerdkach lub znajdą drogę do budek lęgowych.
Już w prawie całym mieszkaniu przeszedłem na oświetlenie ledowe. Taniej jest.

Anka
Ptaki które hoduję: amazonka mączna
Kontakt:

Post autor: Anka » śr gru 29, 2010 17:26

Mojego Brumsa też niepokoją błyski. Co roku zaciągam rolety, tak by nie widział. No i nie chodzę nigdzie na Sylwestra, bo wiadomo jak ma się psy i papugę to się ponosi konsekwencje :-P
Anka

zanim kupi sie papugę, dobrze jest poczytać i zapoznać się ze wszystkim, aby pózniej nie pisać, że nagle wykryto alergię....

glizda177

Post autor: glizda177 » śr gru 29, 2010 17:33

:) nie no nie przesadzajmy :) ja mam 3 psy :P

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr gru 29, 2010 17:53

glizda177, Ja mialam jednego i każdy sylewster to był koszmar,
Co do nocnego oswietlenia dla papug stosuje 1 żarowkę ledową o mocy 1,6 w i oswietla pomieszczenie wystarczająco mocno.PTaki są o wiele spokojniejsze, nie płoszą się, nie rozbijaja w ciemności o sciany.

Anka
Ptaki które hoduję: amazonka mączna
Kontakt:

Post autor: Anka » śr gru 29, 2010 17:56

glizda177 - nie, ja nie potrafiłabym zostawić swoje zwierzaki. Jeden z moich psów bokser kompletnie sie nie boi, ale ten drugi staruszek , masakra.Przypłaciłby to zawałem. Jak jestem z nim to lepiej to znosi. Pozatem nie ma straty, że taka wapniaczka nie zasili jakiejś imprezy :mrgreen:
Anka

zanim kupi sie papugę, dobrze jest poczytać i zapoznać się ze wszystkim, aby pózniej nie pisać, że nagle wykryto alergię....

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr gru 29, 2010 18:51

A u mnie jest inaczej :
Moje ptaki nie nocują w klatce lecz na linie rozciągnietej od ściany do ściany. Światło jest zgaszone, a jedyna jasność to oświetlenie choinki i ekran tv.
Żaluzje były opuszczane z racji mieszkania na parterze. Jakieś 20 m od budynku jest duuuuży plac zabaw, na którym odbywa się coroczne strzelanie, czasami nawet walą petardami...... Zdarzało się, że drzwi balkonowe na parę mm były uchylone.
Jeszcze nigdy, przenigdy mi się nie zdarzyło by ptaki wpadły w popłoch, a nadmienię, że huk strzelaniny jest wręcz okropny.
Jak zaczyna się strzelanie, ja zaczynam spokojnym głosem gadać do papug i zawsze jest ok.
Podejrzewam, że ten ptasi spokój jest spowodowany tym, że nie czują niewoli klatki i jak im coś nie pasi - zawsze mogą ,,gdzieś" polecieć. Po prostu instynktownie czują , że huki za oknem nie są żadnym dla nich zagrożeniem.

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » śr gru 29, 2010 21:04

Mój żaczek również jest zahartowany na maxa,jak strzelają za oknem to tylko obserwuje jak spada raca,żadnego zagrożenia nie czuje,śpi na stojaku w sypialni u mnie,klatki w innym pokoju. ;-)
Pozdrawiam. Artur

monia77

Post autor: monia77 » czw gru 30, 2010 20:09

Hej
Ja juz mam pierwszą ofiarę petard:(młoda zeberke
Też mam okragły rok w nocy zapaloną lampke led,jednak wczoraj wieczorem sąsiedzi postanowili wyprobować petardy i niestety młoda zeberka sie spłoszyła i najprawdopodobniej uderzyła o ściane latać lata ale ciagnie go na lewo,mysle że ma cos z błędnikiem po uderzeniu.
Mysle,że na sylwestra zasłonie okno kocem albo zostawie normalne światło zapalone całą noc.W zeszłym roku też czekałam do pierwszej aż skończą strzelać i dopiero zgasiłam duże światło ale sąsiadom zachciało się jeszcze strzelać ok drugiej i rano znalazłam ledwie żywego zeberka co wiadomo zakończyło się śmiercia.
Pies sie nie boi choc strasznie szczeka,jak był młodszy to latał tam gdzie błyskało a teraz już z nim nie wychodze bo stawy mu siadają to szkoda go.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt sty 04, 2011 18:12

glizda177

Post autor: glizda177 » wt sty 04, 2011 18:36

U mnie przeszło spokojnie zasłonięte rolety dodatkowo zasłonięte kocem i puszczona muzyka głośno .

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt sty 04, 2011 18:39

A ptaki na zewnątrz?

glizda177

Post autor: glizda177 » wt sty 04, 2011 18:41

na dworze nikogo nie mam :) są w piwnicy na czas zimy nic też sie nie stało miały światło zaświecone no i nie widziały błysków

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » wt sty 04, 2011 18:42

Z tego co ja słyszałem i czytałem wynika, że konkretnej przyczyny nie znają, a gdzieś blisko wyłowiono ponad 100 śniętych(nie jestem pewien czy tak to się nazywa, nie znam się) w każdym bądź razie martwych ryb, mimo, że na razie nie chcą tego ze sobą powiązywać.

Poza tym, myślę, że ani władze, ani organizatorzy nie przejmują się losem ptaków jak pasjonaci, hodowcy (Ci prawdziwi) czy hobbiści.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » sob gru 31, 2011 06:34

Dziś znów jak co roku powtórka z rozrywki .... Zadbajcie o ptaki i inne czworonogi by nie było ofiar spowodowanych ludzką , radosną zabawą .....
Szczelne zamknięcie, zasłonięcie okien w pewien sposób choć trochę zniweluje huk wystrzałów. Pamiętajcie też o włączeniu choć małego światła .......
Bojaźliwym czworonogom wskazane jest podanie leków uspokajających ale wg wskazań weta.

speedwayfan
Ptaki które hoduję: barrabandy, nimf, nierozlączki, rozelle białolice,aleksy większe,wpf,rozelle królewskie,kozy

Post autor: speedwayfan » sob gru 31, 2011 17:48

w tamty roku wsylwka mójpies saba uciekłą ze strachu i dopieropomiesiącu znalazłem ją,gdy na stronie gminy byłozdjęcie z nią (20 km od miejsca zamieszkania )

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ogólnie o wszystkim związanym z ptakami”