odchody kanarka

-do rzedu tych ptaków zaliczymy wróblowate-rodzina łuszczaki-ponieważ są wciąż bardzo lubiane przez hodowców a z powodu ich barwnego upierzenia,niewyszukanego sposobu odżywiania się i łatwością w rozmnażaniu przez wiekszość osób-( nie tylko hodowców !!!)-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Sweet papuzka
Ptaki które hoduję: kanarki, papużki faliste, amadyny zebrowate

odchody kanarka

Post autor: Sweet papuzka » czw lut 25, 2016 22:41

Witam...

Rozważałam nad zakupem papugi świergotki lub falistej jednak teraz mam w glowie pustkę bo czytając pewien artykuł wyczytałam że falki posiadają w odchodach tzw. Proteiny... Które unoszą się w powietrzu i szczególnie dla alergików jest to objaw kaszlu o duszności a pozatym kiedyś miałam nimfę a jednocześnie alergie prawdopodobnie na jej puder lub substancje unoszące się z odchodów( bo robiłam testy na ptasie pierze i nic nie wykazywały) w ten sposób musiałam pożegnać papużkę bo objawy byly zbyt silne a teraz obawiam sie żeby znowu mnie nie spotkała taka sytuacja dla dobra mojego i papugi...

Jednakże posiadam w swoim pokoju kanarka i kiedy przebywam z nim np. Wypuszczając go na lot czy żeby go przytulić (bo jest oswojony) i sprzątając klatkę nie ma żadnych objawów.
Wiec teraz moje pytanie...

Czy kanarek takze posiada w swoich odchodach tzw proteiny...?
Czy tez może niee odczuwam objawów bo tak mala ilość jego odchodów niczym mi nie zagraża?

Proszę powiedzcie mi bo to zależy od tego czy będę mogła zyskać przyjaciela na dłuższy czas czy tez nie...
POZDRO...

#SP

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ziarnojady / wróblowe - ( Passeriformes )”