czekamy na maluchy
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
Patryk
- Ptaki które hoduję: lilianki
Sam mam zamiar zamienic samca na innego, zeby tylko nie skubal. Ale nie powinien ich skubac, bo to nie jest ta trefna linia hodowlana, co chodzi po okolicy. Jest taka jedna linia hodowlana, w ktorej mutacje ptakow sa bardzo pikne, cynamonowe i tego rodzaju, ale wlasnie rodzice skuba mlode. Hodowca, od ktorego kupowalem samca, nie mial tych nimf w hodowli. Czy takie zachowanie moze wyjsc z samo?
-
Tomasz
- Ptaki które hoduję: Nimfy szare, perłowe, zółte
- Kontakt:
Zdejmij jedną budke lęgową
No nie wiem. A mi się w mojej nieobezności jak byłem w Chorwacji wykluły dwa młode pisklaki z rodziców perłowych i wyszły jeszcze 2 młode z innego legu wcześniejsze nie dawno chyba 2-3 dni temu
i trzecia para złozyła juz 3 jajka:D Ale nie udane sa te legi bo wychodzą po 2-3 młode a bym wolał i pewnie nimfy zeby wychodziły po 5-6 raz a dobrze 
-
Tomasz
- Ptaki które hoduję: Nimfy szare, perłowe, zółte
- Kontakt:
Dzisiaj wchodze do papug i widze ze jednej nimfy nie ma
pomyslałem że uciekła, odrazu rozglądam sie nie ma, pytam taty czy nic nie robił przy papugach i czy tam nie wchodził-odpowiedział nie,to tak myśle i myśle i zaglądam do jednej budki nie ma do drugiej nie ma patrze do trzeciej i co widze siedzi na jajkach:D Ale nie zaglądałem i nie patrzyłem ile ma jajek
Ale moge się pochwalić ze złożyła jakieś i wysiaduje grzecznie a ja sie bałem o nią 
- WOJTEKZ
- -#Administrator

- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Zawsze istnieje możliwość porzucenia pisklaków przez rodziców , nie tylko przy obrączkowaniu. Sam jeszcze nie miałem takiego przypadku aby obrączkowanie miało jakiś wpływ na zachowanie rodziców. Jednak słyszałem o ściąganiu pisklakom obrączek i nawet odgryzieniu zaobrączkowanej nogi przez któregoś z rodziców.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Ja jak obraczkowałem : nimfy , rozelle, świergotki to nigdy żadnych problemów nie miałem. Nawet jak obrączka spadła( lub być może została ściągnieta-choć śladów tego {np. otarć } nigdy nie zauważyłem ,to wtedy powtórnie obrączkuję i zawsze jest ok.
Miałem raz problem ze szkarłatkami królewskimi. Po zaobrączkowaniu po 2 dniach zobaczyłem otarcia na tej łapce z obrączką. Zdjąłem obrączkę i nowych otarć nie było i już nie obraczkowałem ich .
Też czytałem że szczególnie u dużych papug np. żako rodzice mogą uszkodzić maluchy z powodu obrączki .
Pozdrawiam
Miałem raz problem ze szkarłatkami królewskimi. Po zaobrączkowaniu po 2 dniach zobaczyłem otarcia na tej łapce z obrączką. Zdjąłem obrączkę i nowych otarć nie było i już nie obraczkowałem ich .
Też czytałem że szczególnie u dużych papug np. żako rodzice mogą uszkodzić maluchy z powodu obrączki .
Pozdrawiam
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
Rysunek ze strony: http://www.ifauna.cz/rubriky/clan_show.php?id=1669&r=4
Ja senegalki obrączkuję w 12 dniu życia.
Ja senegalki obrączkuję w 12 dniu życia.
- Załączniki
-
- 02_14_krouz3.gif (7.65 KiB) Przejrzano 18663 razy
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
- Grzegorz
- -#Administrator

- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Temat obrączki był już zaczęty, proszę kontynuować go w odpowiednim miejscu
Link do tematu: http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... 0667#10667
Link do tematu: http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... 0667#10667
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...