Towarzystwo

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Towarzystwo

Post autor: Boguśka » ndz paź 19, 2008 09:11

Mało się informacji na temat rudosterek w necie,a i w Nowej Exocie też jak są to większość opisy danego gatunku.Wiadomo ,że rudosterki nie lubią towarzystwa innych papug i są względem nich agresywne.Ale czy można rudosterke zielonolicą dołączyć do towarzstwa z inną rudosterką np.z brązowouchą??

Michallip
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: Michallip » pn paź 20, 2008 20:33

Boguśka, moje rudosterki brązowouche szczrze nienawidza się (z wzajemnością) z senegalkami i papugi z uwielbieniem sie przeganiają. Za to rudosterki sa zupełnie obojętne wobec lorys i aleksandrett - chociaż i tutaj czasami bywają zadziorne.
Myślę, że łaczenie róźnych gatunków rudosterek powinno przebiegać bez problemu tylko uważaj bo gatunki te łatwo się krzyżują.
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » pn paź 20, 2008 21:03

Ale czy to znaczy ,że ich krzyżowanie jest niewskazane?wtedy będe się rozglądać za zielonolicą....
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt paź 21, 2008 17:31

Boguśka, Nigdy krzyżowanie 2 gatunków papug nie jest dobre,oczywiście można mieć i brązowouchą i zielonolicą ,ale wtedy powinny być tej samej płci.

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » wt paź 21, 2008 22:10

Tak tylko kto mi powie kim jest Ziomuś i kim ten którego znajde. :mrgreen: Nie mam zamiaru ich rozmnarzać,ale przecież one się nie będą mnie pytać jakby się dobrały.... :-P a czy nie dając im budki a dobrała by się para różnych garunków to będą mogły się rozmnożyć ?? czy bez budki ani rusz???

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » śr paź 22, 2008 14:05

Z rozmowy z hodowcą rudosterek dowiedziałem się że same samce atakują się wzajemnie , nie wiem czy to jest prawda-sam nie trzymam rudosterek.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » wt lis 13, 2012 09:37

WOJTEKZ pisze:Z rozmowy z hodowcą rudosterek dowiedziałem się że same samce atakują się wzajemnie , nie wiem czy to jest prawda-sam nie trzymam rudosterek.

wg mnie może tak być, mam całą ścianę w przedpokoju w lustrach, mój Wacek chodząc po podłodze na widok swojego odbicia puszy się :) i probuje głosem przegonić "intruza" choć nie atakuje, a wcześniej jak był młody(?) - przed ukończeniem roku przytulał się do obicia.

edit. czy jest na forum wykaz hodowców Rudosterek?
zainteresoala mnie jedna odmiana ;)

losiaczkowa
Ptaki które hoduję: aleksy obrożne, rudosterka drób
Kontakt:

Post autor: losiaczkowa » wt paź 14, 2014 11:37

ja mam rudosterkę zielonolicą, która mieszkała kiedyś z dwoma aleksami obrożnymi....
ruda kocha każdą inną papugę-nawet jak jej faliste do pokoju podczas porządków przyniosłam to przyszła do ich klatki i domagała się ich wypuszczenia..
ruda nigdy nie była agresywna-czego nie mogę powiedzieć o dorosłej samicy aleksy, która jej nie tolerowała i trzymała się z daleka... natomiast druga młodsza aleksa karmiły siebie wzajemnie i czyściły piórka a w nocy nawet ze sobą spały przytulone :)

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr paź 15, 2014 16:49

Moja nie znosiła innych ptaków, nawet kanarek był intruzem

Awatar użytkownika
eriopus
Ptaki które hoduję: Primolius maracana 1.1
Pionites melaocephala 1.1
Cacatua alba 0.1

Post autor: eriopus » śr paź 15, 2014 19:36

Rudosterki sa bardzo terytorialne. Nie moge zgodzic sie z tym ze tylko samce sie atakuja. Jak kiedys wypuscilem 2 pary jednoczesnie zeby dac mozliwosc przeparowania i samce i samice byly bardzo agresywne wzgledem siebie. To samo jak sa legi i młode juz nawet poza budka oboje rodzice sa agresywni.

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » śr paź 15, 2014 20:37

moja Kaśka zadziobie każdego kto dotknie klatki <haha>
Wackowii to "wisi" jeśli Kaśki nie ma obok, jak jest też "zagryzie" <rotfl>

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”