napisałem wcześniej temat lecz mi go usunięto. Piszę jeszcze raz tylko teraz bardziej ogólnie i jednak precyzyjniej. Zapytam z kilku dziedzin i opiszę co chcę uzyskać.
Planuję zakupić jakąś papugę w granicach do 300 zł. Ważne aby potrafiła naśladować dźwięki ludzkie. Rozmyślałem nad aleksandrettą i papugą falistą. Tutaj mam pytanie, który ptak mimetyczny w takich granicach wchodzi w grę?
Druga sprawa to klatka.
Zbudowałem taką 80x65x150cm. Dałem siatkę kupioną w sklepie ogrodniczym. Zrobiłem dwa wejścia, jedno takie małe jakieś 30 na 60 a drugie na całą odkrytą ścianę (pierwsze do wyciągania papugi a drugie do ewentualnych zmian w podłożu czy stylistyka mieszkanka.
No i tutaj mam pytanie - czy mogę jako podłoże zastosować ziemię? Dałbym z ogródka wymieszaną z 50% z piaskiem. Posadziłbym tam rośliny cieniolubne (jakiś bluszcz i inne, znajdzie się, można tutaj podawać propozycje). Tylko teraz pytanie co z wymianą takiego podłoża. Czy musiałbym to robić, czy może wykształcił by się tam taki mini ekosystem, który asymilował by te ewentualne odchody i przekształcał je w pożyteczną glebę.
Warstwa glebowa to ok. 23 cm. Oczywiście dałbym pod spód folię ogrodniczą, także odpływ wody byłby niemożliwy. Na dno myślałem dać keramzyt. "Cokół" zbudowany jest z desek calówek, konstrukcja z kantówek 2x3 i 3x4. Boki wyłożone płytą pilśniową. Siatka wspomniałem wcześniej z ogrodniczego, oczka są ok. 2x1 cm. Góry jeszcze nie siatkowałem, ale cóż to za problem. Ptaka planuję zakupić na allegro bądź w pobliskim ogrodniczym po 12 grudnia (będę miał więcej czasu, chociaż teraz i tak byłbym w stanie zaopiekować się tą papugą).
Może coś o sobie napiszę - interesuje się biologią, ogrodnictwem i medycyną, zdrowym trybem życia. W zimie od kilku lat dokarmiam ptaki, buduję karmniki i budki lęgowe, w tym roku zainteresowanie wzrosło i chciałbym obcować z ptakami "bliżej". Ogólnie fascynuje się przyrodą, jest to moja pasja i zamiłowanie :) Przyszłość wiążę albo z medycyną albo z ogrodnictwem.
Zdjęcia klatki

ewentualnie proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu
Pokój północny także światła w nim nie ma, ale myślałem papugę puszczać jak tylko będę w domu.
Jeszcze jedno - mam kilka pni odłozonych sosnowych na budki lęgowe dla ptaków krajowych na zewnątrz. Mógłbym taką jedną dłutkiem wydłubać dla mojej papużki, tak aby nocowała, chociaż nie wiem czy to dobry pomysł, gdyż nie zamierzam kupować parki aby doprowadzić do lęgów.