Nimfa- trudności z chodzneiem

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

marccelka
Ptaki które hoduję: Nimfy, Mewki japońskie

Nimfa- trudności z chodzneiem

Post autor: marccelka » ndz mar 24, 2013 19:45

Hej. Od kilku dni zauważyłam jak moja papuga dziwnie utyka .. nie wiem dlaczego przemywałam nóżki rumiankiem i obejrzałam je dokładnie ale nie ma śladów żadnych ran itp. Jedynie co to traci piórka z goleni ,a te pare wydają się mokre .. nie mam pojęcia czym to może być spowodowane.. Papużka ma już 12 lat ogólnie nie widać żeby ją bardzo bolało zachowuje się normalnie jest radosny jak zawsze, nigdy nie chorował i na pierwszy rzut oka wydaje się zdrowy ,lecz jak się dłużej go poobserwuje to widać ,że chodzenie sprawia mu trudność i nieraz się wywraca.. Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
garadiela
Ptaki które hoduję: Nimfy

Post autor: garadiela » ndz mar 24, 2013 21:21

weterynarz... :-?

Awatar użytkownika
maciek98
Ptaki które hoduję: Nierozłączki Fischera
Kontakt:

Post autor: maciek98 » ndz mar 24, 2013 22:06

Jak pisała poprzedniczka, jedynym wyjściem jest wet. Skoro nie widzisz na łapkach żadnych skaleczeń a paput nadal utyka zostaje jedynie 1 rozwiązanie. Leć do weta najszybciej jak możesz :). Pozdrawiam
Nieważne ile lat trzymasz papugi , ważne ile o nich wiesz

marccelka

Post autor: marccelka » pn mar 25, 2013 06:18

No miałam zamiar sie własnie wybrać tylko miałam nadzieje że może tutaj ktoś bedzie wiedział lub miał podobny przypadek

Awatar użytkownika
zby60
Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
Kontakt:

Post autor: zby60 » pn mar 25, 2013 18:51

Takie utykanie papugi może świadczyć o chorej wątrobie, papuga ma 12 lat i jej życie chyli się ku końcowi. Miałem też taką papugę. Też była żywotna do ostatniej chwili. Zrywając się do lotu padła na podłogę i to był już koniec. Z 12 letnią nimfą to do weterynarza bym już nie jechał. Po co ją dodatkowo stresować.

mirek40
Ptaki które hoduję: kanarki,papugi,kury ozdobne
Kontakt:

Post autor: mirek40 » pn mar 25, 2013 20:06

nikt ci nie pomoże , nawet wet, te barany nic nie wiedzą , wiek papugi wskazuje ze nadchodzi koniec i ''wet'' kasę weźmie a ptak padnie . ale spróbuj cuda sie zdarzają.

marccelka

Post autor: marccelka » wt mar 26, 2013 13:36

wczoraj była osowiała przez pół dnia ,a dzisiaj normalnie zachowuje tyle co tylko ta jedna nóżka jest jakby sztywna przy czym chodzenie wygląda lepiej. Byłam po poradę u swojego zaufanego wterynarza z tym że on nie ma specjalizacji w chorobach ptaków ale powiedział ,że możliwe że może mieć problem ze stawami. Lecz wczoraj dużo myślałam lecz nie wiem czy to ma jakieś zbytnio znaczenie wielkie, że może zaszkodziło mu to że przez dwa tygodnie nie miał wapna bo wtedy się to zaczęło .. narazie mam zamiar odczekać jeszcze 3 dni i potem może jednak wybiorę się już z nim do weterynarza choć jeżeli piszecie ,że to nic nie da to już wsumie nie wiem co robić. Mam bezczynnie czekać ?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt mar 26, 2013 13:38

marccelka pisze: ta jedna nóżka jest jakby sztywna

Jeżeli prawa, to może mieć problem z wątrobą.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

marccelka

Post autor: marccelka » wt mar 26, 2013 13:46

właściwie to lewa

marcin19800
Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: marcin19800 » ndz gru 01, 2019 21:51

Może artretyzm albo inne dolegliwości stawów? Moja nimfa ma problem z prawa nuzka, jestt nieco szytwa i jak ląduje to znosi ja na prawą stronę. Po konsultacji lekarz stwierdził, że to artretyzm prawdopodobnie spowodowany urazem mechanicznym, kiedyś ja nadepnalem. Dopóki nie będzie się pogarszalo ma tak żyć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”