PILNE! PBFD U ŻAKO.?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Afrykana senegalska ognistobrzucha, Aleksandretta Obrożna, Żako Kongo
PILNE! PBFD U ŻAKO.?
A cenowo? Jak to wygląda?:-)
-
- Ptaki które hoduję: Afrykana senegalska ognistobrzucha, Aleksandretta Obrożna, Żako Kongo
Udało mi się dodzwonić do Salvetu. Najwcześniej w czwartek jest możliwe pobranie krwi. Pani powiedziała mi przez telefon, że +/- koszt jednego związku do zbadania to koszt ok. 6 zl szt.
A do tego czasu bede sie starala wdrozyc zdrowa diete:-)
A do tego czasu bede sie starala wdrozyc zdrowa diete:-)
- krzysiooo77
- Ptaki które hoduję: Konura/Amazonka
- Kontakt:
Pysiu34 mam małe pytanko.Jak wyglądają lub przebiegają badania enzymu wątrobowego pytam bo w przyszłym moja ptaszyna takie będzie miała więc nie chciałbym być zaskoczony a groźnie to brzmi:(
Krzysiooo
- krzysiooo77
- Ptaki które hoduję: Konura/Amazonka
- Kontakt:
No to "fajno" obawiałem się czegoś gorszego...dla paputa to nie pierwszyzna powinien sobie pordzić zresztą bedę go trzymał za łapke 

Krzysiooo
-
Niestet... PBFD "+"....
Co gorsza... Zaraził się chyba Żakuś. Papugi co prawda są narazie w innych pokojach ale jak wiadomo virus mogłam przenieść ja...
Ręce mi już całkowicie opadły...;-(
Co gorsza... Zaraził się chyba Żakuś. Papugi co prawda są narazie w innych pokojach ale jak wiadomo virus mogłam przenieść ja...
Ręce mi już całkowicie opadły...;-(
-
- Ptaki które hoduję: duże papugi
- Kontakt:
Jak wyszło to znaczy ze jest i potencjalnie wszystkie ptaki w mieszkaniu już są zarażone :( Podaj jak najszybciej Zylexis w 3 seriach wszystkim ptakom. Warto też nebulizować F10SC być może wirus wówczas nie przełamie bariery ochronnej pozostałych ptaków.
-
Adrian1 pisze:O niee.. masakra... i to juz jest wynik na sto procent czy moze warto powtorzyc badanie?
99% pewności. Próbki wysłane były do Niemiec...
-
- Ptaki które hoduję: szare, kakatoes
- Kontakt:
halo,
a kiedy lekarz radzil powtorzyc test na pbfd, bo normalnie to tak 3 misiacy pozniej.
Czy cokolwiek pojawia sie un ptaszka?
a twoje inne ptaki, jak im idzie?
pozdrowienia z Quebeku
p.s.
maly typ :
jesli powtorzysz badanie, zbierz probke kurzu, na ptakach (uwaga aby nie przniesc virusa), okolo ptakow, tam gzdie je trzymasz...normalnie tak sie robi:
zbiera sie takim q-tip (taki z wata do czyszczenia uszow :))):
kurz tak ja mowilam, i jeszcze kupek przez pare dni...i wysyla sie razem z proba krwi i pior.
To jest jedna cena w laboratorium.
Poniewaz virus pbfd jest najmniejszym virusem, wszedzie sie osadza i dlugo zyje poza organizmem, wskarze ci to, czy twoje otoczenie jest skontaminowane.
a kiedy lekarz radzil powtorzyc test na pbfd, bo normalnie to tak 3 misiacy pozniej.
Czy cokolwiek pojawia sie un ptaszka?
a twoje inne ptaki, jak im idzie?
pozdrowienia z Quebeku
p.s.
maly typ :
jesli powtorzysz badanie, zbierz probke kurzu, na ptakach (uwaga aby nie przniesc virusa), okolo ptakow, tam gzdie je trzymasz...normalnie tak sie robi:
zbiera sie takim q-tip (taki z wata do czyszczenia uszow :))):
kurz tak ja mowilam, i jeszcze kupek przez pare dni...i wysyla sie razem z proba krwi i pior.
To jest jedna cena w laboratorium.
Poniewaz virus pbfd jest najmniejszym virusem, wszedzie sie osadza i dlugo zyje poza organizmem, wskarze ci to, czy twoje otoczenie jest skontaminowane.