Czy znacie tą hodowle?? co możecie o niej powiedzieć?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

kajabu
Ptaki które hoduję: aleksandretta

Post autor: kajabu » śr sie 25, 2010 21:16

To i ja dorzucę swoja opinię na temat hodowli pana Mateusza P., czyli www.lorysa.pl.

We wrześniu zeszłego roku kupiłam u niego aleksę zieloną. Wcześniej kontaktowałam się z hodowcą telefonicznie, zapewniał mnie, że ma młodziutkie aleksy (wg opisu aukcji były w wieku 3-4 miesiące), potwierdził że wszystko się zgadza i takie aleksy posiada. sporo rozmawialiśmy, wiedział, że żaden ze mnie hodowca, a chcę kupić aleksę młodziutką, aby dało się ją oswoić. Poprosiłam o samczyka zdając sobie jednak sprawę, że w tak młodym wieku papugi łatwo się pomylić, licząc trochę jednocześnie na instykt i doświadczenie hodowcy.

Gdy papuga do mnie dotarła, od razu zauważyłam (okiem laika, ale jednak), że jest starsza niż 4 miesiące. Skontaktowałam się z p. Mateuszem, który stwierdził, że musi zmienić opis aukcji i teraz papugi mają 6 miesięcy. Ja jednak byłam przekonana, że paput, który do mnie dotarł, nie ma nawet pół roku, a sporo więcej (widac było wyraźnie jasną obwódkę wokół oka). Hodowca jednak mimo moich uwag ciągle twierdził, ze papuga ma max. 6 miesięcy i pomyłka jest niemożliwa.

W tzw. międzyczasie prosiłam znajomych miłośników i hodowców papug o określenie wieku papugi-zgodnie twierdzili, że to "nie jest młody ptak".

Teraz te opinie potwierdziły opinie hodowców z forum - po pierwsze jest to samica, po drugie dorosła.

Ptak nie ma obrączki, choć według zapewnień pochodzi z hodowli www.lorysa.pl

Inną sprawą jest fakt, że właściciel hodowli zapewniał mnie, że na sprzedane ptaki wystawia paragony lub faktury VAT. Oczywiście żaden paragon do mnie nie dotarł, czego nie omieszkałam zgłosić. Hodowca stwierdził, że najwidoczniej zaszła pomyłka. DosŁaŁ mi paragon na wyraźne życzenie.

Podsumowując: NIE POLECAM

Dodam tylko, że paput mimo roku przebywania wśród ludzi nie wykazuje żadnych chęci zbliżenia do człowieka, widocznie tego nie potrzebuje. Mam totalnie dziką aleksę, która pewnie (co najbardziej mnie w tym wszystkim boli) męczy się w środowisku, którego nie rozumie albo które kompletnie jej nie pasuje.

Człowiek uczy się na błędach.

adam1557
Ptaki które hoduję: Szkarłatki, aleksandretty obrożne,śliwogłowe ,różowopiersi, WPF, rudosterki brązowouche
Kontakt:

Post autor: adam1557 » czw sie 26, 2010 11:19

Tyberiusz, Ja kupiłem od tego Andrzeja z Kosciana 2 szkarłatki miała to być para jak sie potem okazało były to 2 samce!potem dokupiłem od niego jeszcze samice ale już z DNA!Wszystkie 3 szkarłatki sa z niemiec!!!

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » czw sie 26, 2010 14:44

Tyberiusz pisze:czy znacie hodowle u pana Andrzeja z kosciana

Zadajecie ciągle pytanie i używacie słowa "hodowla".Przecież wystarczy tylko poczytać wasze posty i jasno widać że co to niby za "hodowla" skoro sprzedawane ptaki pochodzą z zagranicy. :?:
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Wojo
Ptaki które hoduję: -

Post autor: Wojo » czw sie 26, 2010 14:48

To jest handlarz.. nie hodowca.
Wojtek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam hodowcy”