Problem ze ściółką w budce lęgowej

Poidła, karmidła, zabawki i inne niezbędne ptakom rzeczy.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

marta8919
Ptaki które hoduję: aleksandretty obrożne
Kontakt:

Problem ze ściółką w budce lęgowej

Post autor: marta8919 » pt mar 21, 2008 21:36

Witam,
jestem nowa na tym forum. Mam problem z moimi aleksandrettami. Papugi po raz pierwszy przystąpiły do lęgów i wczoraj pojawiło się u nich pierwsze jajo. :-) Jednak jest jeden problem-wysypują ściółkę w budce lęgowej i mimo wcześniejszych kilkukrotnych prób dosypania trocin papugi i tak je wyrzucały. :-| Teraz, kiedy pojawiło się już jajo, boję się dosypywać nowych porcji trocin, gdyż jest możliwość,że samica (Klara) porzuci jajo. :-( Nie wiem,co robić z tą ściółką-czy pozostawić wszystko tak jak jest,czy spróbować podsypać kilka garści trocin :?:
Proszę o radę.
Pozdrawiam,
Marta :-)

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » pt mar 21, 2008 21:48

Nic teraz nie dosypuj. Zostaw je w spokoju . Jak najmniej ingerencji w legi w tej chwili. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » sob mar 22, 2008 08:24

Już gdzieś o tym pisałem. Jedna z moich par aleksandrett zachowuje się w identyczny sposób. Wyrzucają część trocin i wysiadują jajka na desce. Po wykluciu się młodych dosypuję trocin i sadzam pisklaki na trocinach , które już nie są wysypywane i dorosłe ptaki bez problemu wychowują młode.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Akcesoria pomocnicze dla papug-”