Jak powinien a jak nie powinien zachowywać się ten gatunek i
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
Jak powinien a jak nie powinien zachowywać się ten gatunek i
fotorobart, nie porównuj zachowań Rudosterki do Aleksy, wprawdzie nie miałam nigdy Aleksy ale wystarczy poczytać, one kochają latać a przy tym są bardzo cwane. Boguśka, wie co pisze, nie wiem czy dalej ma ale na pewno miała Aleksę.
Ostatnio zmieniony pt lip 27, 2012 12:32 przez misia458, łącznie zmieniany 1 raz.
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt:
@Misia458 - nie porownuję tylko obserwuję, mam Go już 7 m-cy, spędzam z nim każą wolną chwile (czasami słyszę, że aż za długo), analizuję każde zachowanie swojego Paputa, (szukam opisów w necie min. na tym forum), analizuję każdy dźwiękprzez niego wydany.
Nie zauważyłem aby jego sposób bycia różnił się od tego co inni piszą o swoich papugach nie zależnie od gatunku, fakt ma pewne zachowania: potrafi się przymilać, cieszyć, obrazić czy też zdenerwować ale myślę, że to są indywidulane cechy osobnika.
@Misia458 dzięki Twojemu wpisowi a mniemam, że masz większe doświadczenie w obyciu z Rudosterkami, zacząłęm się zastanowiać i martwić swoim Wackiem - chciałbym mieć prawdziwą Rudosterkę. W zwiąku z tym proszę o rady (może być na priv) jak powinien a jak nie powinien zachowywać się ten gatunek i jak z korygować nie właściwe zachowania?
Czy przyczyną tego, że jest tak a nie inaczej, może być fakt , że mój Wacek pierwsze miesiące spędził w pomieszczeniu z innymi papugami? Pamiętam że jak po niego poejchaliśmy w innych klatach były: dośc duże dwie zielone papugi ( jedna gadająca), w kolejnej kilka mniejszych papug w tym oswojona i bez ogona Rozella, a w następnych masa falistych i nnych ptaków ("kanarkopodobnych").
ps. Przepraszam, że śmiecę w cudzym wątku i nie do końca na temat
Nie zauważyłem aby jego sposób bycia różnił się od tego co inni piszą o swoich papugach nie zależnie od gatunku, fakt ma pewne zachowania: potrafi się przymilać, cieszyć, obrazić czy też zdenerwować ale myślę, że to są indywidulane cechy osobnika.
@Misia458 dzięki Twojemu wpisowi a mniemam, że masz większe doświadczenie w obyciu z Rudosterkami, zacząłęm się zastanowiać i martwić swoim Wackiem - chciałbym mieć prawdziwą Rudosterkę. W zwiąku z tym proszę o rady (może być na priv) jak powinien a jak nie powinien zachowywać się ten gatunek i jak z korygować nie właściwe zachowania?
Czy przyczyną tego, że jest tak a nie inaczej, może być fakt , że mój Wacek pierwsze miesiące spędził w pomieszczeniu z innymi papugami? Pamiętam że jak po niego poejchaliśmy w innych klatach były: dośc duże dwie zielone papugi ( jedna gadająca), w kolejnej kilka mniejszych papug w tym oswojona i bez ogona Rozella, a w następnych masa falistych i nnych ptaków ("kanarkopodobnych").
ps. Przepraszam, że śmiecę w cudzym wątku i nie do końca na temat
- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
7m-cy to kropla w morzu, moje mieszkają z nami ponad 2 lata i ciągle dowiaduję się o nich czegoś nowego
od 2m-cy mamy 5szt. maluszków które się u nas wykluły- to kolejne nowe doświadczenia.
Pisząc byś nie porównywał Aleksy do Rudosterki miałam na myśli to iż Rudosterki to bardzo specyficzny gatunek papug. Czas oswajania jak również stopień oswojenia bardzo różni się od innych papug ( mam tu na myśli papugi odchowane naturalnie, a nie ręcznie karmione).
prawdę mówiąc nie wiem za bardzo co masz na myśli? jakie zachowania chcesz korygować?

Pisząc byś nie porównywał Aleksy do Rudosterki miałam na myśli to iż Rudosterki to bardzo specyficzny gatunek papug. Czas oswajania jak również stopień oswojenia bardzo różni się od innych papug ( mam tu na myśli papugi odchowane naturalnie, a nie ręcznie karmione).
fotorobart pisze: W zwiąku z tym proszę o rady (może być na priv) jak powinien a jak nie powinien zachowywać się ten gatunek i jak z korygować nie właściwe zachowania?
prawdę mówiąc nie wiem za bardzo co masz na myśli? jakie zachowania chcesz korygować?
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt:
fotorobart, nie porównuj zachowań Rudosterki do Aleksy, wprawdzie nie miałam nigdy Aleksy ale wystarczy poczytać, one kochają latać a przy tym są bardzo cwane.
to jest zły przykład

Wszytskie moje porównania wynikają z obserwacji i wiedzy wyniesionej z tego forum. Na podstawie tego wynika że mój Wacek zachowuje się w 95% jak inne gatunki papug.
Skoro jego zachowanie jest identyczne jak innych gatunków, z Twojego stwierdzenia wynika, że powinien zachowywać się inaczej, to należy to zmienić...

- seti
- Ptaki które hoduję: rudosterka hypoxantha
mi "rudosterkowatość" kojarzy się z dużą odwagą i pozytywnym podejściem do życia - nie wiem jak to inaczej nazwać
,
ale też z "charakterkiem"! no i ta skłonność do pieszczot
przeczytałam gdzieś kiedyś opinię, że po kakadu, to drugi gatunek w tej konkurencji :)
fotorobart, a mógłbyś napisać coś więcej, co np chciałbyś "korygować"?
bo myślę, że korygować warto tylko takie zachowania, które zagrażają bezpieczeństwu naszego pupila, albo te z którymi naprawdę trudno żyć (jak np agresja - ale to raczej kwestia "korygowania" NASZEGO zachowania i na pewno nie to miałeś na myśli
ja chyba również nie do końca zrozumiałam, co cię martwi w zachowaniu twojego Wacka...
najważniejsze, żeby był szczęśliwy
choćby miał ochotę udawać chomika
ale napisałeś
więc chyba wszystko w porządku :)?[/b]

ale też z "charakterkiem"! no i ta skłonność do pieszczot

fotorobart, a mógłbyś napisać coś więcej, co np chciałbyś "korygować"?
bo myślę, że korygować warto tylko takie zachowania, które zagrażają bezpieczeństwu naszego pupila, albo te z którymi naprawdę trudno żyć (jak np agresja - ale to raczej kwestia "korygowania" NASZEGO zachowania i na pewno nie to miałeś na myśli

ja chyba również nie do końca zrozumiałam, co cię martwi w zachowaniu twojego Wacka...
najważniejsze, żeby był szczęśliwy

mój Wacek zachowuje się w 95% jak inne gatunki papug
więc chyba wszystko w porządku :)?[/b]