dziwna kulka na nadgarstku
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
dziwna kulka na nadgarstku
Witam wszystkich. Mam pytanie dotyczące mojej nimfy. W kwietniu zobaczyłem, że na nadgarstku ma dziwną kulkę, pojechaliśmy do weterynarza podejrzewałem cyste piórową, ale doktor zaprzeczyła twierdząc, że jest to wynik uderzenia, nimfa w kwietni już latała sama, ale wciąż była dokarmiana przez ojca więc uwierzyłem. Po ok 2 tygodniach zobaczyłem, że kulka jest otwarta i krwawi i wystaje z niej jakby kolec. Odwiedziliśmy lekarza ponownie który powiedział, że na pewno nie jest to cysta, a ptak po prostu urodził się z defektem kości i nie można tego zoperować i ma tak żyć. Dodam, że jak lata niemusze patrzeć poznaje go po hałasie, ponieważ przez tę kulkę pióra rosną inaczej i znosi go na prawą stronę jak lata. Dzisiaj jednka, gdy wszedłem do ich pokoju, zobaczyłem krew na suficie, kulka była otwarta, krwawiła, w miejscu krwawienia był jakby kolec i w okolicach tej kulki też. Czy ktoś wie, co to może być. Dziekuję za pomoc.
-
Dzisiaj ją złapałem zmiana jest twarda, posmarowałem antybiotykiem, jest podrażniona więc ją bolało, czy to może być rak kości?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Moim zdaniem to jest złamanie i to otwarte.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
moze nie zlamanie, tylko silne otarcie do zywego miesa, ew. może to byc zagojone złamanie i zle się zrosło, wystaje i to miejsce jest narażone na urazy- często ptaki w klatkach, w tym mijecu powstaje uraz i krwawienie, gdyby to było otwarte zlamanie to ptak by nie latał
-
Dzięki chłopaki za odpowiedz, kulkę zauważyłem w kwietniu 2019, potem sama się otworzyła albo została rozgryziona, nie wiem. Wiem, że się powiększa ta zmiana i coś z niej wychodzi jakby kość rosła i się łamała. Wysłałem maila do lekarza, zobaczymy co powie, ewentualnie skonsultuje się z innym ptasim lekarzem i tu mam pytanie. Inny lekarz jest bardzo daleko, w jedną stronę to będzie ok. 4 godzin pociągiem i autobusem z dwoma przesiadkami, czy to ok dla ptaka?