Klatka wykonana w jeden dzień....
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Aleksadretta obrożna
Klatka wykonana w jeden dzień....
Musiałem "zrobić" klatkę w jeden dzień... to zrobiłem :)
Wymiary są na kartonie. Siatkę, opaski elektryczne, garderobę itp, kupiłem w Castoramie. Czas robocizny - kilka godzin, z dwoma dojazdami do casto. Muszę jeszcze ją dokończyć, bo nie mieli akurat profili aluminiowych do robienia ram od drzwi (dział metalowy). Pozostaje jeszcze dopasowanie odpowiednich kuwet i założenie dookoła, w dolnej części, przezroczystej plexy. Klatka mogłaby być trochę szersza, ale ptaki i tak codziennie latają. Same wchodzę do klatki.
Wymiary są na kartonie. Siatkę, opaski elektryczne, garderobę itp, kupiłem w Castoramie. Czas robocizny - kilka godzin, z dwoma dojazdami do casto. Muszę jeszcze ją dokończyć, bo nie mieli akurat profili aluminiowych do robienia ram od drzwi (dział metalowy). Pozostaje jeszcze dopasowanie odpowiednich kuwet i założenie dookoła, w dolnej części, przezroczystej plexy. Klatka mogłaby być trochę szersza, ale ptaki i tak codziennie latają. Same wchodzę do klatki.
Ostatnio zmieniony wt sty 11, 2011 06:40 przez amstaf34, łącznie zmieniany 2 razy.
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Czyli zrobiłeś klatke z garderoby tak? to co widać na pudełku obciągnołeś siatką i możesz to przesuwać po pokoju?Fakt ,że gdyby wymiary były troche większe to pomysł świetny.Ale skoro wypuszczasz paputy codziennie na loty to taka klatka jest 100 razy lepsza niż te tradycyjne ze sklepu.Tylko tych półek chyba nie mocowałeś?
-
Mocowałem, ale BARDZO zastanawiam się nad ich zdjęciem... Dodatkowy plus tej "klatki', to łatwość jej montażu i demontażu :). Mogę to zrobić w czasie dziennego latania :) Chociaż górną półkę chyba zostawię... W przyszłym roku będzie jak znalazł na budkę. Ptaki godują, ale mają dopiero 2 lata, więc odpuszczam. Znając siebie, to klatka pewnie zmieni sie nie raz. Lubię majsterkować, zmieniać itp. :)
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Owszem, ładnie to jest zrobione i pomysł fantastyczny ale :
zaledwie 43 cm głębokości to taka wąska kiszka
Papuga nie może przefrunąć z boku do boku klatki, musi się przemieszczac czepiając się siatki.
Zainstaluj im drążek na całej długości klatki, niech choć po nim sobie przechodzą.
Dolna półka wysmienicie może służyć do postawienia na niej większego pojemnika z wodą do kąpieli. Woda w klatce bedzie dodatkowym atutem bo jej parowanie wpłynie korzystnie na wilgotność powietrza w pomieszczeniu.
Drążek powinien też być blisko karmników tak, by swobodnie mogły jeść stojąc na dwóch łapkach a nie uczepione siatki
zaledwie 43 cm głębokości to taka wąska kiszka

Zainstaluj im drążek na całej długości klatki, niech choć po nim sobie przechodzą.
Dolna półka wysmienicie może służyć do postawienia na niej większego pojemnika z wodą do kąpieli. Woda w klatce bedzie dodatkowym atutem bo jej parowanie wpłynie korzystnie na wilgotność powietrza w pomieszczeniu.
Drążek powinien też być blisko karmników tak, by swobodnie mogły jeść stojąc na dwóch łapkach a nie uczepione siatki

-
Drążek przy karmnikach jest, a ptaki fruwają z jednego końca na drugi. Może mistrzostwo świata to nie jest, ale zawsze coś. Zresztą i tak są wypuszczane codziennie, więc i tak wychodzi na to, że klatka jest lepsza od tych dostępnych w sklepach :) No i zrobiona w parę godzin za pomocą rąk i jednej pary obcinaczek :)
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Oj Larry
nie porównuj tamtego miejsca do tego
Wyraziłam jedynie swoje zdanie, przecież chyba mi wolno
Możecie się z nim zgodzić lub nie, demokracja jest.... i nie mówiłam nic o sadyźmie.
Tak mi się napisało że te 45 cm głębokości to za mało bo miałam na uwadze rozpietość skrzydeł papugi.
A swoją drogą to tylko pogratulować Amstafowi inwencji i twórczości

Wyraziłam jedynie swoje zdanie, przecież chyba mi wolno

Tak mi się napisało że te 45 cm głębokości to za mało bo miałam na uwadze rozpietość skrzydeł papugi.
A swoją drogą to tylko pogratulować Amstafowi inwencji i twórczości

- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Ptaki Amstafa są naprawdę ''mocno wylatane''. Ważne jest że są wypuszczane na zewnątrz. Głębokość tej klatki mogła by być choć nieco większa chociaż do 50 cm. Jednak sam Amstaf widzi to najlepiej jaką mają możliwość lotu w klatce.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
Wadą klatki jest na pewno szerokość, ale nie przesadzajmy :) jeden ptak spokojnie przelatuje z jednego końca w drugi :) Po drugie, codziennie są wypuszczane, a wracają do klatki, kiedy mają na to ochotę :) Nad klatką, powoli (brak czasu) powstaje plac zabaw. W samej klatce przemeblowałem już chyba z dwa razy. Dopasowuję ją na podstawie obserwacji. Sama garderoba kosztowała chyba 220 zł. Jest jeszcze inna wersja. Krótsza(około 130 zł).Tak jakby obciąć część z półkami. Nie brałem jej, bo była mniejsza i w czarnym kolorze. Nie wiem jakiego rodzaju farbą była pomalowana...
Zaletą jest łatwość przerobienia garderoby i krótki czas takiej przeróbki :) Estetyka i fakt, że klatka jest na kółkach i jest bardzo lekka.
Reasumując. Ja miałem frajdę z roboty, ptaki mają klatkę większą, niż te, które widywałem na tym forum... Nie wszystkie oczywiście ;) Mogę łatwo ją modyfikować :) I nawet jeżeli jest troszeczkę za mała dla Aleks, to dla mniejszych gatunków to normalnie szaleństwo ! :)
Nie wiem czy pomysł jest super, ale jak dla mnie ok. Mam po prostu bardzo pomysłową żonę ! :)
Zaletą jest łatwość przerobienia garderoby i krótki czas takiej przeróbki :) Estetyka i fakt, że klatka jest na kółkach i jest bardzo lekka.
Reasumując. Ja miałem frajdę z roboty, ptaki mają klatkę większą, niż te, które widywałem na tym forum... Nie wszystkie oczywiście ;) Mogę łatwo ją modyfikować :) I nawet jeżeli jest troszeczkę za mała dla Aleks, to dla mniejszych gatunków to normalnie szaleństwo ! :)
Nie wiem czy pomysł jest super, ale jak dla mnie ok. Mam po prostu bardzo pomysłową żonę ! :)
-
- Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
- Kontakt:
a jakby tak kupić drugą garderobę?? połączyć razem, wymontować te nie szczęsne półki???
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)