Dla zapracowanych uwaga - wyprodukowanie takiej zielonki nie kosztuje żadnego wysiłku...
Rośliny, które możemy sami wyhodować w domu...
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
Diana
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
ja również wzięłam się za kiełkowanie i sianie trawy dla ptaków i gdzie mogę to stawiam naczynia , na których rosną lub kiełkują różne nasionka, ale korzyść z tego jest ogromna ,na razie jest jedna papuga ,więc wiadomo, że nie przeje tego co rośnie, ja zjadam nadwyżkę i przyznam się ,że coraz bardziej kiełki mi smakują szczególnie fasola mung
pozdrawiam
pozdrawiam
- Boguśka
- -#moderator

- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Udało mi się ukorzenić wierzbę na dwie takie donice-niestety dzisiaj musiałam przesadzić je pod balkon do ziemi bo coś jej nie służyło bycie w doniczce.Jak tylko się tam przyjmie i będzie rosła to wtedy będe ścinać i dawać papugą do wazonu.Czy begonie są szkodliwe jakby papugi je dziubały?
- Krysia-
- -#Administrator

- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Begonię spokojnie możesz trzymać przy papugach a nawet pozwalać na dziobanie.
Nie jest rośliną szkodliwą
quote="Boguśka"]Polećcie mi co jeszcze moge posadzić na balkonie na stałe.Już nie długo będę urządzać balkon tylko dla papug więc zamiast tradycyjnych kwiatów musze posadzić coś tylko dla nich.Czy jakieś kwiaty oprócz tych co poleca Wojtek się jeszcze nadaje?Balkon jest na południową strone i od ok. 12-30 jest słońce aż do wieczora.[/quote]
Aksamitka, nasturcja, groch jadalny, słonecznik, rumianek, rzerzucha, mięta, majeranek, gardenia, dracena, mniszek lekarski, pokrzywka (coleus), poziomki, róże, koperek,
Nie jest rośliną szkodliwą
quote="Boguśka"]Polećcie mi co jeszcze moge posadzić na balkonie na stałe.Już nie długo będę urządzać balkon tylko dla papug więc zamiast tradycyjnych kwiatów musze posadzić coś tylko dla nich.Czy jakieś kwiaty oprócz tych co poleca Wojtek się jeszcze nadaje?Balkon jest na południową strone i od ok. 12-30 jest słońce aż do wieczora.[/quote]
Aksamitka, nasturcja, groch jadalny, słonecznik, rumianek, rzerzucha, mięta, majeranek, gardenia, dracena, mniszek lekarski, pokrzywka (coleus), poziomki, róże, koperek,
- Boguśka
- -#moderator

- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
O prosze!!Potrzeba było odświerzyć temat by dostać wyczerpującą odpowiedż.Super Krysia -najbardziej się ciesze z begoni bo to mój ulubiony kwiat balkonowy,a jeszcze jak się mają stokrotki?te tradycyjne i te większe?Na pierwszym zdjęciu stoją miedzy wiszącymi begoniami.A jak się sprawa ma do sukulentówi małych bratków?
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2007/155.pdf - chodzi zwłaszcza o młode liście.
-
szkot
- Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
- Kontakt:
Hmmm,można by sprawdzić czy te substancje są czy nie są szkodliwe!Z drugiej strony koniczyny łatwo pomylić,ale jesli ktoś już będzie chciał karmić koniczyną to:koniczyna łąkowa ma delikatne włoski na lisciach,łodyga białorózowej jest pusta w środku,a biała ma liscie zakonczone ząbkami,jednak przy wielu odmianach rozroznianie to bywa mylne.
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!
- WOJTEKZ
- -#Administrator

- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Od czasu jak trzymam papugi i po rozmowach ze starymi hodowcami kończyna była zawsze uważana jako roślina szkodliwa dla papug. Wiem że są ludzie którzy podają kończynę swoim papugom , jednak ja do nich nie należę.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
- Wiktor_1995
- Ptaki które hoduję: Nimfy
Jeśli chodzi Ci o nasze rodzime gatunki Drzew to na dłuższą metę żadne w pomieszczeniu Ci się nie uchowają. Co najwyżej możesz "pędzić" w donicy czy w naczyniu z wodą gałązki - np. Wierzby która wypuszcza liście, czy gałęzie Jabłoni - które w flakonie zakwitają (Papugi zazwyczaj lubią zjadać Ich kwiaty). Z doniczkowych możesz trzymać np. Cytrusy - nie są szkodliwe dla Papug, czy Oliwki, nie wiem jak z Palmami typu Daktylowiec - czy są bezpieczne dla Papug.
Pozdrawiam Serdecznie, Wiktor
- Krysia-
- -#Administrator

- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
benzulli, aaaależ Ty jesteś wymagający
O bezpiecznych dla papug roślinach, na dodatek szybko rosnących, które w formie drzewek uprawianych w mieszkaniach, na dodatek bez światła słonecznego (doświetlanie żarówką nic Ci nie da ze wzgledu na brak promieni ultrafioletowych) raczej zapomnij. A te, najczęściej hodowane wszelkie odmiany fikusów, krotonów, difenbachii, są niestety trujące lub szkodliwe.
Oczywiście możesz próbować uprawiać w dużej donicy
Wierzbę babilońską odmianę mandżurską, wierzba mandżurska (Salix babylonica var. pekinensis) odmiana :
Tortuosa` – drzewo, odmiana o bardzo ozdobnych, poskręcanych spiralnie gałęziach.
Co prawda jest światłolubna, ale choć powoli, to może jednak jakoś urosnie.
Możesz wypróbować pnącza, np. szybko rosnący(w ogrodach) rdest auberta, rdest bucharski, cytryniec chiński, męczennicę (passiflora),
Każda roślina do wzrostu potrzebuje światła słonecznego, mało jest cieniolubnych.
W Twoich warunkach chyba pozostaje Ci uprawiać kwiaty w doniczkach lub skrzynkach, ewentualnie robić zielonki siejąc np.nasiona z mieszanki dla papug, trawy, słonecznik, lub coś z wymienionego w tym temacie.
O bezpiecznych dla papug roślinach, na dodatek szybko rosnących, które w formie drzewek uprawianych w mieszkaniach, na dodatek bez światła słonecznego (doświetlanie żarówką nic Ci nie da ze wzgledu na brak promieni ultrafioletowych) raczej zapomnij. A te, najczęściej hodowane wszelkie odmiany fikusów, krotonów, difenbachii, są niestety trujące lub szkodliwe.
Oczywiście możesz próbować uprawiać w dużej donicy
Wierzbę babilońską odmianę mandżurską, wierzba mandżurska (Salix babylonica var. pekinensis) odmiana :
Tortuosa` – drzewo, odmiana o bardzo ozdobnych, poskręcanych spiralnie gałęziach.
Co prawda jest światłolubna, ale choć powoli, to może jednak jakoś urosnie.
Możesz wypróbować pnącza, np. szybko rosnący(w ogrodach) rdest auberta, rdest bucharski, cytryniec chiński, męczennicę (passiflora),
Każda roślina do wzrostu potrzebuje światła słonecznego, mało jest cieniolubnych.
W Twoich warunkach chyba pozostaje Ci uprawiać kwiaty w doniczkach lub skrzynkach, ewentualnie robić zielonki siejąc np.nasiona z mieszanki dla papug, trawy, słonecznik, lub coś z wymienionego w tym temacie.