Brzoza
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Brzoza
Jakiś czas temu chyba w maju przywiozłam ze wsi kawałki brzozy w celu dekoracji balkonu.Ponieważ remont z różnych powodów się przesówał więc te kawałki brzozy zostały umieszczone w różnych miejscach.I teraz moje pytanie.Te klocki które były w piwnicy i te które nie miały tak jakby świerzego powietrza pokryły się takimi czewonymi naroślami-te które były w domu w kącie myślałam,że coś się na nie wysypało,ale to samo zauważyłam na tych z piwnicy.Czy ktoś wie co to jest i czy jest to szkodliwe dla papug.Może to jakieś grzyby?Klocki te miały służyć papugą jako miejsce do siadania ale i też do ścierania dzioba 

- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Przywiozłaś kawałki pnia brzozy ale nie widziałaś liści. One sa wskaźnikiem na co choruje drzewo.
Najczęściej brzozy są atakowane przez grzyby. U Ciebie pojawiły się ich formy przetrwalnikowe. Poczytaj o tym tu : http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=144
Nie ma sensu narażać papugi na jakieś choroby pochpodzenia grzybicznego. Wyrzuć jak najprędzej wszystkie pnie.
A tak na przyszlość to zanim zdecydujesz się na klocki z brzozy , najpierw obejrzyj dokładnie liście. Jeśli będą zielone i bez żadnych plam, będzie to objawem ze drzewko jest zdrowe i wtedy możesz robić z niego pieńki, zabawki, huśtawki, dać gałązki do okorowywania.
Nigdy ale to naprawdę nigdy nie bierz patyków z drzewa, na którym nie widać liści
Najczęściej brzozy są atakowane przez grzyby. U Ciebie pojawiły się ich formy przetrwalnikowe. Poczytaj o tym tu : http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=144
Nie ma sensu narażać papugi na jakieś choroby pochpodzenia grzybicznego. Wyrzuć jak najprędzej wszystkie pnie.
A tak na przyszlość to zanim zdecydujesz się na klocki z brzozy , najpierw obejrzyj dokładnie liście. Jeśli będą zielone i bez żadnych plam, będzie to objawem ze drzewko jest zdrowe i wtedy możesz robić z niego pieńki, zabawki, huśtawki, dać gałązki do okorowywania.
Nigdy ale to naprawdę nigdy nie bierz patyków z drzewa, na którym nie widać liści

- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Najlepiej będzie jak SAMA najpierw obejrzysz drzewko , zwłaszcza jego liście. Wtedy zadecydujesz brać, czy nie. Mam nadzieję, że poczytałaś wiadomośc i z podesłanego linka i dzięki temu będziesz wiedziała czy drzewko jest zdrowe.
Nie polegaj na kimś bo tak do końca nie będziesz wiedziała czy przypadkiem nie dostaniesz chorego drzewa.
Nie polegaj na kimś bo tak do końca nie będziesz wiedziała czy przypadkiem nie dostaniesz chorego drzewa.
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Tak, tak poczytałam.Dzięki.Ten ktoś te klocki nie miał przygotowane dla mnie tylko dla siebie.Ja tylko poprosiłam o nie.Już jestem na jutro umówiona na wypad do wujkowego lasu, a On już mi nie pozwoli wziąść chorego drzewa.Dobrze ,że wtedy nie miałam gotowego balkonu bo nie wiadomo jak by się to skończyło
teraz już koniec bliski i paputki zamieszkają w nowym obszernym lokum w którym wszystko będzie wolno