Kamień mineralny, kostki wapienne, sepia

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Robi
Ptaki które hoduję: zako ary lorysa gorska
Kontakt:

Post autor: Robi » wt kwie 06, 2010 19:24

Ja podawalm rowniez,ale moje papugi wogole sie nim nie interesowaly wiec wpadlam na pomysl i rozdrabnialam i dodawalam do ziaren.
Ile tego zjadaly trudno powiedziec czasami posypywalam im na makaron czy ryz.
To samo mialam z sepia... wogole nie "tykaly " jedynie zcieranym posypywalam na ziarna.
Robilam naprzemian raz kamien a raz sepia.
Ary kamienia nawet nie chcialy traktowac jako "zabawki".
Nie wiem dlaczego bo Bella potrafila czasami "dobrac" sie do sciany.
O wlasciwosciach nie pisze bo Krysia juz wszystko napisala wiec powinny papugi miec go w zasiegu "dzioba".
Lidia

Awatar użytkownika
molinezjaczarna
Ptaki które hoduję: Nimfy.

Post autor: molinezjaczarna » wt sie 11, 2015 18:56

Moje Nimfy nie jedzą owoców. Jedzą tylko natkę pietruszki. Sepia jest przez nie bardziej kruszona niż jedzona. Chcę im kupić jakieś minerały i nie wiem co by było najlepsze. W sklepach polecali mi jakieś kropelki do wody. Ale nie jestem do nich przekonana. Przeglądałam allegro no i zawiesiłam na to oko tylko to nie jest z jakiejś renomowanej firmy. Wkleję wam link a Wy mi pomożecie podjąć decyzję. http://allegro.pl/kostka-mineralna-z-jo ... 65247.html

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » pn paź 05, 2015 17:38

Allegro ma to do siebie że linki znikają... co do sepi to papugi zjedzą tyle ile im odpowiada i nie sądzę że cokolwiek zjedzą w całości, tylko zazwyczaj rozdrobnią, ale zawsze zjedzą tyle ile im potrzeba. Druga sprawa kamień mineralny i sepia to co innego, papugi potrzebują jednego i drugiego, ale o tym już było wielokrotnie pisane na forum.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

monikacicha90
Ptaki które hoduję: Faliste

Post autor: monikacicha90 » wt lis 17, 2015 11:23

No więc właśnie - nie mylmy tych dwóch pojęć! Bo papugom potrzeba obu składników. Moje np. nie są aż takie wybredne i jak już nawiedzę sklep zoologiczny i nakupuję wszystkiego co potrzeba, a potem zawieszę im w klatce to dzióbią. Raz więcej, raz mniej, ale chyba mają na tyle minerałów na ile potrzebują. Z resztą to przecież one wiedzą najlepiej ile im potrzeba ;) A o kropelkach tez kiedyś mi weterynarz wspominał, ale nie kupowałam. Może na zimę, jak owoców będzie mniej.

Pardalis
Ptaki które hoduję: papużki faliste

Post autor: Pardalis » wt kwie 19, 2016 22:57

Najmniej z tego wszystkiego są potrzebne jakieś kropelki, podstawą jest sepia, kamień mineralny i grit. Ptaki poskubią kiedy potrzebują, nawet lepiej, jeśli się nie rzucają, bo to znak, że nie mają niedoborów.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr kwie 20, 2016 17:18

Pardalis pisze:Najmniej z tego wszystkiego są potrzebne jakieś kropelki, podstawą jest sepia, kamień mineralny i grit. Ptaki poskubią kiedy potrzebują, nawet lepiej, jeśli się nie rzucają, bo to znak, że nie mają niedoborów.

to ,że sie nie rzucają wcale nie znaczy,że nie maja niedoborów, to bajka, że ptak wie co ma jeść i je to co dla niego dobre a omija rzeczy szkodliwe, że sam dietą uzupełnia braki, je to co mu smakuje a nie to co dla niego zdrowe
sepia czy kostka to świetna zabawa w rozwalanie

Awatar użytkownika
molinezjaczarna

Post autor: molinezjaczarna » śr kwie 20, 2016 18:05

Dla papug niszczenie i kombinowanie w jaki sposób to zrobić jest głównym zajęciem. To że niszczą sepię nie jest oznaką tego czy mają jej niedobór czy nie. Moje papunie z drabinki zrobiły wióry a ona była im potrzebna :]

Awatar użytkownika
molinezjaczarna

Post autor: molinezjaczarna » ndz mar 08, 2020 17:27

Czy kostka mineralna i kostka jodowa to to samo co sepia?

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Post autor: Rozalka:) » ndz mar 08, 2020 18:19

Nie, sepia jest zdrowsza bo naturalna

Awatar użytkownika
molinezjaczarna

Post autor: molinezjaczarna » ndz mar 08, 2020 18:53

Czyli kostki mineralne to zbędny zakup? Pytam bo będę zamawiała ziarno swoim papugom i się zastanawiałam nad zakupem tych kostek.

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Post autor: Rozalka:) » ndz mar 08, 2020 19:49

Zaszkodzić by nie zaszkodziły, ale ogólnie to nie są potrzebne - ja tylko raz kupiłam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie papug.”