będę miała nimfę

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

lotta
Ptaki które hoduję: nimfa

będę miała nimfę

Post autor: lotta » ndz lis 14, 2010 18:40

[shadow=yellow][/shadow][glow=olive][/glow] Hej mam pytanie? :-P Będe miała nimfe i nie wiem czy kupić samca czy samice?bardzo prosze o odpowiedz :!: [/list][/code][/quote][/u][/i][/b]
Ostatnio zmieniony pn lis 15, 2010 06:51 przez lotta, łącznie zmieniany 1 raz.
kocham papugi

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » ndz lis 14, 2010 19:33

ja proponuje parke..

lotta

Post autor: lotta » pn lis 15, 2010 20:15

hętnie ale nie moge mieć pary moge mieć jednomnimfe ale jeszcze niewiem czy samice czy samca. :-/
kocham papugi

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » pn lis 15, 2010 20:25

lotta, a może pomyśl o parce mniejszych ptaszków? Czy może chcesz mieć oswojonego od razu (ręcznie karmiony)?
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
garadiela
Ptaki które hoduję: Nimfy

Post autor: garadiela » pn lis 15, 2010 23:18

parke a nie jedna kup...Nimfy sa towarzyskie...

lotta

Post autor: lotta » wt lis 16, 2010 19:40

garandiela wiesz słyszałam że jak się ma jednom nimfe (papuge) to jest taka kochana. ;-)
kocham papugi

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » wt lis 16, 2010 19:50

Tak, ale potrzebuje bardzo dużo czasu który mogłabyś (i możesz mi wierzyć-będziesz musiała) spędzać przy nauce. Najlepiej by było, gdybyś miała parę. Kup młodziutkiego ptaka (na forum ktoś ma nimfy jeszcze z rodzicami) i potrzymaj go ze dwa miesiące. Potem kup drugą młodziutką sztukę-będziesz miała dwa paputy, oswojone, ale w razie czego mające siebie na wzajem. To co słyszałaś nie zawsze jest regułą, a pojedyńcze papugi często się męczą i są nieszczęśliwe.
Pozdrawiam, Michał.

lotta

Post autor: lotta » wt lis 16, 2010 20:13

Wiesz tak naprawde mam bardzo dużo wolnego czasu i napewno bym go znalazla dla takiego małego ptaszka. :lol:
kocham papugi

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator

Post autor: GoldAngelo » wt lis 16, 2010 20:55

lotta, pewnie i byś znalazła, ale tutaj chodzi o poświęcenie dużej ilości wolnego czasu. A kiedyś będzie chłopak, będzie więcej nauki lub inne zainteresowania czy zajęcia. Naprawdę, my nie chcemy Ci na złość;-) Jeśli to rodzice nie chcą zgodzić się na dwie papużki-pokaż im ten temat, może się przekonają;-)
Pozdrawiam, Michał.

lotta

Post autor: lotta » śr lis 17, 2010 14:29

To ja Mama .-- Papuga będzie jedna,dostaniemy ją od znajomej,a na brak towarzystwa nie będzie narzekać,bo w domu są jeszcze dwa psy,dwie świnki morskie oraz chomik,a ja nie pracuję więc czasu mam pod dostatkiem. ;-)
kocham papugi

lotta

Post autor: lotta » śr lis 17, 2010 15:09

Zapytam się jeszcze taty bo coś czuje że bendom dwię . :-o
kocham papugi

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » śr lis 17, 2010 18:27

Do Mamy lotta, wszystkie te zwierzęta nie zapewnią papudze odpowiedniego towarzystwa. Dla jej dobrego samopoczucia, zdrowia wskazane jest druga do pary najlepiej tego samego gatunku.
Ewentualnie zrobić jak GoldAngelo, radzi.
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

Awatar użytkownika
PawelHH
Ptaki które hoduję: różne
Kontakt:

Post autor: PawelHH » śr lis 17, 2010 22:31

Papuga to stworzenie stadne i komfortowe warunki psychiczne zapewni jej towarzystwo własnego gatunku. Jesli chcemy trzymać pojedyncze zwierzę kupujemy zwierzę które jest do tego stworzone i nie potrzebuje towarzystwa swojego gatunku. Tak, paouga przezyje samotnie mając namiastkę swoich potrzeb socjalnych w człowieku, a to czy tego własnie chcemy (by zwierzę JAKOŚ żyło) to kwestia sumienia

kopi
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: kopi » czw lis 18, 2010 10:51

PawelHH pisze:Papuga to stworzenie stadne i komfortowe warunki psychiczne zapewni jej towarzystwo własnego gatunku.

Teza nie jest prawdziwa. Są gatunki papug, które wcale nie wymagają towarzystwa własnego gatunku i nie czują takiej potrzeby.
Jeżeli ktoś nie potrzebuję parki papug, to po co na siłę wmawiać, że musi być parka. Nie zgadzam się z tym.
Papuga nie jest zwierzęciem stadnym. Pies tak, jest zwierzęciem stadnym i nikt nie twierdzi, że nie należy kupować tylko jednego osobnika.

Awatar użytkownika
PawelHH
Ptaki które hoduję: różne
Kontakt:

Post autor: PawelHH » czw lis 18, 2010 11:07

kopi pisze:
PawelHH pisze:Papuga to stworzenie stadne i komfortowe warunki psychiczne zapewni jej towarzystwo własnego gatunku.

Teza nie jest prawdziwa. Są gatunki papug, które wcale nie wymagają towarzystwa własnego gatunku i nie czują takiej potrzeby.
Jeżeli ktoś nie potrzebuję parki papug, to po co na siłę wmawiać, że musi być parka. Nie zgadzam się z tym.
Papuga nie jest zwierzęciem stadnym. Pies tak, jest zwierzęciem stadnym i nikt nie twierdzi, że nie należy kupować tylko jednego osobnika.

Powiedz który gatunek nie wymaga towarzystwa swojego gatunku?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw lis 18, 2010 15:09

kopi, Chyba nie ma papugi, która jest samotnikiem, która wychowuje młode sama,która poza okresem lęgowym nie lubi towarzystwa innych ptaków.

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator

Post autor: GoldAngelo » czw lis 18, 2010 15:32

kopi, Wszystkie papugi są ptakami społecznymi. Jak myślisz, dlaczego na wolności łączą się w nawet niewielkie stada? Tylko niektóre gatunki na czas lęgów odłączają się od grupy.
Pozdrawiam, Michał.

kopi

Post autor: kopi » czw lis 18, 2010 20:50

AL sama kiedyś pisałaś o rozellach, że w wolierze wcale nie szukają swego towarzystwa a wręcz przeciwnie siedzą samotnie. Podobnie ze świergotkami. Za co dostałaś ode mnie jajko. Oczywiście chodzi mi o dorosłe osobniki i nie w okresie rozrodczym no i w wolierze a nie w klatce. Podobnie kozy biegają swoimi ścieżkami.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pt lis 19, 2010 14:09

kopi, Siedzą samotnie ale nie same, nie lubią przytulania do siebie, ale z oddali się nawołują. Gdy jedna schodzi jeść druga robi to samo, tak samo razem idą się kąpać, najpierw jedna a potem druga.Niby osobno a jednak razem, jakaś relacja jest pomiędzy nimi. Gdyby jedną przenieść do sąsiedniej woliery - dotyczy to i rozelli , kóz i świergotek to partner nie byłby z tego zadowolony. Ptaki nawoływują się ciągle, wiszą na siatce i widać żę tęsknią :-)

kopi

Post autor: kopi » pt lis 19, 2010 14:32

Ja mam inne spostrzeżenia. Uważam, że oczywiście lepiej byłoby gdyby chowały się papugi w gromadzie ( Chociaż świergotki w gromadzie, to nie dobry pomysł) ale trzymanie pojedynczych ptaków (tak jak pojedynczego psa) jest możliwe. W hodowli bardzo częsta się tak robi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”