piasek

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz sty 09, 2011 14:34

Moje mają i kostki wapienne, sepię i skorupki jajek a dziury w scianach straszne, szczególnie im cegla smakuje o fugach nie wspomnę :mrgreen:

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » sob kwie 21, 2012 18:18

Znalazłem coś takiego :
W "Avian Medicine: Principles and Application" Ritchie, Harrison, Harrison - najbardziej cenionej publikacji dotyczącej "ptasiej" medycyny - jest napisane:
"Piasek (żwir) nie jest potrzebny normalnym, zdrowym papugom i wróblowatym ptakom. Piasek (żwir), zdefiniowany jako ziarnisty, zwarty, nierozpuszczalny mineralny materiał (najczęściej granitowy i kwarcowy) jest potrzebny ptakom, które połykają całe ziarna z łuskami. Przykłady ptaków, które potrzebują piasku (żwiru): gołębie, bażanty, strusie."
Dlatego nie stosuję go w ogóle...kładę gazety typu wyborcza,głos... mniej bałaganu i szybsze sprzątanie :-)

czubus1961
Ptaki które hoduję: mam nimfe

Post autor: czubus1961 » sob kwie 21, 2012 18:24

dziekuje- moja nauczona jest do piasku

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob kwie 21, 2012 18:58

Piasek stosujemy w wolierach z naturalnym podlożem, w klatce jest niepotrzebny, tylko sprzatania wiecej :mrgreen:

czubus1961

Post autor: czubus1961 » sob kwie 21, 2012 19:02

ja i tak sprzątam jej codziennie- a jak daje z muszlami to wydziobuje te muszelki

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » sob kwie 21, 2012 19:15

Piasek może zalegać w żołądku, czy wolu, prowadząc do schorzeń układu pokarmowego.
W naturze piasek ma na pewno inny skład, niż ten z opakowań, jakie możemy kupić w sklepie.
Piasek,czy żwirek sprzedawany w sklepach to nie jest piasek rzeczny, tylko kruszone "kamienie" w związku z tym ziarnka piasku mają ostre krawedzie (piasek ma okrągłe ziarna, bo są obtoczone). Zjedzenie piasku z ostrymi krawędziami może spowodować poranienie przewodu pokarmowego. Bo to trochę tak jak zjedzenie papieru ściernego.
Możesz kupować same kruszone muszelki,jeśli piszesz,że papuga je wydłubuje

czubus1961

Post autor: czubus1961 » sob kwie 21, 2012 19:21

zazwyczaj dawałam na dno piasek mineralny z muszlami - na zmianę chcę inny. czy oge zmienić na anyżowy? czytałam na innych forach że nimfa sie po tym piasku drapie. dlatego Was kochani pytam. jaki można oprócz mineralnego?
dziękuje- a ile kosztują same muszelki i gdzie je kupię?
Ostatnio zmieniony ndz kwie 22, 2012 05:28 przez czubus1961, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » sob kwie 21, 2012 19:47

czubus1961

Post autor: czubus1961 » sob kwie 21, 2012 19:50

dziękuje - po weekendzie jej kupie :lol:

Markus85
Ptaki które hoduję: Rudosterki, Katarzynki
Kontakt:

Post autor: Markus85 » sob kwie 21, 2012 20:55

Ja moim papugom podaję grit który kupuję w sklepie gołębiarskim oczywiście wielkość gritu jest dopasowana do rozmiarów ptaków. Papugi zjadają go bardzo chętnie.

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » ndz kwie 22, 2012 10:37

sqrczybyk pisze:Piasek może zalegać w żołądku, czy wolu, prowadząc do schorzeń układu pokarmowego.
W naturze piasek ma na pewno inny skład, niż ten z opakowań, jakie możemy kupić w sklepie.
Piasek,czy żwirek sprzedawany w sklepach to nie jest piasek rzeczny, tylko kruszone "kamienie" w związku z tym ziarnka piasku mają ostre krawedzie (piasek ma okrągłe ziarna, bo są obtoczone). Zjedzenie piasku z ostrymi krawędziami może spowodować poranienie przewodu pokarmowego. Bo to trochę tak jak zjedzenie papieru ściernego.
Możesz kupować same kruszone muszelki,jeśli piszesz,że papuga je wydłubuje

może masz jakieś opracowanie na ten temat ?jakiś udokumentowany przypadek choroby ptaka po zjedzeniu piasku
Chodzi mi czy zjedzenie piasku było powodem choroby - zaleganie w wolu
czy choroba była powodem zalegania piasku w wolu, bo to 2 różne sprawy.

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » pn kwie 23, 2012 10:23

Zacytuję: " Specjalisci od papug (głównie z USA - bo tam jest najwiecej papug i najwiecej się nimi zajmują) stwierdzili, że nie ma zadnych dowodów na potrzebę piasku w procesie trawienia u papug. Papugi, wieksze ziarna, orzechy rozdrabniaja najpierw dziobem (nie połykają w całości), mniejsze ziarna zjadają bez łusek. Po prostu nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że pisaek dla papug jest potrzebny. Przekonanie o potrzebie wzieło się stąd, że generalizuje się wszystko co dotyczy ptaków. Tymczasem ptaki są bardzo rózne.

Są natomiast zarejestrowane przypadki smierci papug w wyniku zjedzenia piasku czy żwirku.

Z kontaktów w USA wiem, że tam raczej przestają stosowac w ogóle piasek dla papug (i dotyczy to generalnie wszystkich gatunków). "
"NIE MA ŻADNYCH NAUKOWYCH dowodów na konieczność obecności piasku w procesie trawienie u papug. Natomiast na zachodzie, tam gdzie ludzie sprawdzają powody smierci swoich papug, znane jest wiele przypadków smierci papug w wyniku zjedzenia pisaku czy żwirku. Hipoteza to jest stwierdzenie nie poparte zadnymi dowodami.
Fakt jest to cos co jest stwierdzone naukowo, na co są dowody.
Przypadki śmierci papug spowodowane zjedzeniem piasku czy żwirku NIE SĄ HIPOTEZĄ, są faktem! Autopsja wykazała własnie taką przyczynę śmierci.
Natomiast hipotezą jest to, że papugi potrzebują piasek. Jest to hipotezą ponieważ nie ma na to zadnych dowodów.

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » pn kwie 23, 2012 18:07

sqrczybyk, To dlaczego na wolności ptaki specjalnie przylatują i zjadają duże ilości piasku z glinką ? Żako na brzegach rzek wydziobują coś ;-) sĄ PAPUGI KTÓRE ŻERUJĄ NA ZIEMI I NIE MA MOŻLIWOŚCI ABY NIE POŁKNĘŁY PRZYLEPIONEGO ZIARNKA PIASKU,
Ludzie dają ptakom do klatek jakieś dziwne wynalazki, jakieś preparowane żwirki a potem się dziwią zę ptakom to w żołądkach pęcznieje i ptaki chorują. Ja mam papugi od lat w wolierach z piaszczystym podłożem i mogę Cię zapewnić,że papugi to świetne kopacze, kopią, ryją w ziemi jak krety :mrgreen: ,
Jeszcze raz powtarzam daj mi dowód, że ptak padł bo zachorował po zjedzeniu piasku.
To co piszesz to stwierdzenie faktu że w czasie sekcji w żołądkach był piasek, ale czy on był powodem śmierci - choroby ptaka, czy to choroba spowodowała ze piasek zalegał w żołądku.
Czy piasek był skutkiem czy przyczyną choroby

Awatar użytkownika
zby60
Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
Kontakt:

Post autor: zby60 » pn kwie 23, 2012 20:30

wiadomo co się dzieje jak papuga dobierze się do tynku na ścianie, a w tynku też jest piasek

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » pn kwie 23, 2012 20:51

Zbychu co się dzieje? moja samica regularnie wcina tynk,ma piasek w żołądku i wcale jej to nie przeszkadza, na dokładkę ma wszystkie badania i jest zdrowa :) Skurczybyk to co piszesz to nie do końca jest przyczyną śmierci. Najczęściej skutek choroby, np. PDD. Znam przypadki zjadania przez papugi piasku na skutek bólu, lub z głodu. Natomiast wiele moich ptaków ma piasek w żołądku i skoro same go zjadają widać jest im do czegoś potrzebny.Dodam że ptakom nie sypie piasku mają do niego dostęp w wolierze zewnętrznej.

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » pn kwie 23, 2012 21:48

Dmucham tylko na zimne... Al- napisałeś,że ptaki wydzióbują piasek przy rzece-jest on naturalnie wyszlifowany przez wodę i nie ma on nic wspólnego z piaskiem,czy żwirkiem dostępnym w sklepach. Pamiętam z technikum jak badaliśmy strukturę budowy ziarnka piasku naturalnego,kupionego w sklepie zoologicznym,żwirku i krzemionki.
Nie podaję go moim papugom profilaktycznie, a dowodów za i przeciw można by szukać i szukać. Jedne papugi go jedzą,inne nie. Podobnie jest z pokarmem... skąd ptak na wolności wie,że dany owoc np. awokado jest dla niego trujący?

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » wt kwie 24, 2012 18:09

sqrczybyk, Pisałaś :mrgreen: co do avokado, są ptaki ktore jedza dzikie avocado.
W naturze ptaki uczą się od swoich rodziców, co jesć. Nawet jak zjedzą coś szkodliwego to przecież właśnie po to lecą do pokładów glinki, która neutralizuje szkodliwe substancje

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » wt kwie 24, 2012 23:51

Przepraszam najmocniej,niechcący :-P

Awatar użytkownika
Pr⨂xyCockatiel111
Ptaki które hoduję: 3-miesięczny samczyk gatunku nimfa iminiem Proxy

Post autor: Pr⨂xyCockatiel111 » sob sty 07, 2017 21:00

Witam jestem nowy na tym forum i jest to mój pierwszy temat. Od około dwóch tygodni jestem w posiadaniu młodego samczyka nimfy. Oswaja się dość szybko . Jednak odkąd go mam do klatki nie dawałem mu żadnych trocin , piasku itp. Mi nie przeszkadza brak podłoża, klatkę czyszczę dokładnie co kilka dni. Jednak chciałbym się spytać czy ten brak może być niekomfortowy dla papużki. Słyszałem , że można rozkładać w klatce białą kartkę papieru... czy to prawda?? z góry dziękuję za pomoc

Rysiek
Ptaki które hoduję: Kanarek harceński Amadyna diamentowa Amadyna wspaniała Piona niebieskoglowa

Post autor: Rysiek » sob sty 07, 2017 21:21

Rozejrzyj się po tym forum , poczytaj. Bo nie wiem czy ktoś będzie miał cierpliwość odpowiedzieć na to pytanie. Z całym szacunkiem i życzliwością '' czytanie nie boli". Na temat nimf jest napisane wszędzie bardzo bardzo wiele. Są strony, blogi poświęcone tylko tej papudze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”