cichy Kuba..

Pytania i problemy związane z zachowaniem aleksandrett.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Dom!n!k
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna

Post autor: Dom!n!k » pt wrz 14, 2012 20:10

A więc , po czasie jaki spędził papug ze mną , wnioskuje, ze jest to dzikusek , który kiedyś wydaje mi się zraził do ludzi , ale widze, ze na wolności jest spokojniejszy :), dalej jest cichy, ale juz chyba taki jest , ale zastanawia mnie jedno, gdy siedze koło klatki , oczywiście gdzieś dalej siedzi bo nie bardzo jest przychylny do ludzi , ale gdy spojrzę na niego sapie jak głupi , o co chodzi , dlaczego się tak boi ?

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » pt wrz 14, 2012 21:39

Dom!n!k pisze:ale gdy spojrzę na niego sapie jak głupi
no właśnie chodzi o kontakt wzrokowy,gdy na niego patrzysz czuje się niepewnie... spróbuj do niego łagodnie mówić gdy spoglądasz w jego stronę,ja przy czyszczeniu wolierki tak robię,czasami gadam coś pod nosem jakby do siebie :-/ ale mój dzikusek zaczyna słuchać i o to w tym właśnie chodzi ;-) ogląda dokładnie każdą czynność którą wykonuję,jak nie wiesz co do niego gadać-bo ile można wymyślić? :-> - mów co aktualnie lub zaraz będziesz robić,a zobaczysz różnicę.

Dom!n!k
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna

Post autor: Dom!n!k » sob paź 06, 2012 16:37

a więc. minęło juz troche czasu i opiszę co udało mi się zrobić: papuga dalej lekko boi się jak ktoś stoi "nad nią" albo zbliża się do klatki, ale zauwazylem jedno.. bo lubi czasami mnie dziobnąć więc zacząłem wkłądać białe rękawiczki na palcach z taką gumą, aby mniej bolało, i jak mam je na dłoniach to moge ją dotknąć, ddziobnie mnie aby wspiąć się na dłoń albo złapać dwiema rękami , ale bez normalnie się boi, sama nie przylatuje, jednak gdy podstawie rękę to podłubie i wchodzi , mniej się boi ale pieszczoty jeszcze nie przypadają jej do gustu :)

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » sob paź 06, 2012 19:52

papuga przed wejściem na rękę,czy dłoń wstępnie dzióbnie aby sprawdzić czy to dobry i bezpieczny grunt a dopiero po "kontroli" odważy się na nią wejść... nie powinno się okazywać papudze naszego strachu przed dziobnięciem,ani instynktownie jej nie odsuwać.

Marek1954
Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrożne

Post autor: Marek1954 » pn wrz 02, 2013 10:56

Witam wszystkich na tym forum i na wstępie pozdrawiam odnośnie lotów po pokoju aleksandretty musiałem zabezpieczyć wiele np.kable w żyrandolu wykonanie osłony z blachy stalowej.Głośnik sztuk 2 w dwóch kolumnach wiszących pod sufitem przedziurawione w moment (do wymiany) mam cztery papugi Aleksandretty urwisy trzeba je pilnować ale mimo tego są fajne ciekawskie.pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowanie aleksandrett.”