Zenek i inne nasze papugi
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Rozalka:)
- Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica
Re: Zenek i inne nasze papugi
Ja ogółem papug nie ważę bo większość nie jest oswojona, a Zenek się boi wagi
Jedynie właśnie te dwa maluchy. Podobno w tym wieku niedowaga jest normalna, czasami jak tego starszego biorę na ręce to taki drobniutki się wydaje w stosunku do młodszego. Ale skoro po paru dniach ważenia waga stoi niemal w miejscu (dzisiaj wróciło do 36g) to się uspokoiłam, że jednak wystarczająco już same jedzą i widziałam też że piją
Głównie ważę właśnie w tym celu, by sprawdzić czy nie umierają z głodu (ten co zmarł wydawał się być najedzony, więc jakaś inna przyczyna była)
Któregoś dnia zamówiłam zabawkę dla Angeli, Romka i Rozalki. Ogólnie miała być inna ale okazało się, że tamte się skończyły ale trudno... Okazało się, że oni w ogóle się nie bawili. Parę tygodni powisiała i nic. To dałam ją Zenkowi. Przy okazji troszkę poprzemieszczałam inne zabawki, nie-zabawki. Zanim skończyłam to on już był zaciekawiony tej nowości
Jak coś środek klatki na filmiku był jeszcze podczas tych zmian
Po filmiku nie wytrzymał i poszedł do klatki pobawić się od środka - bo co to za była zabawa od zewnątrz? Ciekawsze w środku!
Jak coś środek klatki na filmiku był jeszcze podczas tych zmian
Po filmiku nie wytrzymał i poszedł do klatki pobawić się od środka - bo co to za była zabawa od zewnątrz? Ciekawsze w środku!
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Tak te nasze papugi to takie ciekawskie są wszystkiego co nowe, ja też to zauważyłam u Nelki, czasami mi nawet nie pozwala tego zawiesić, bo już leci i wyrywa z ręki, ale są i takie przedmioty, co wzbudzają u niej strach i wtedy jest ostrożna i obserwuje z daleka :)
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt:
Zenek pierzy się :)
Przez długi czas żadnych zmian w klatce Zenka nie robiłam, a jak zrobiłam to już kolejna mała zmiana była
Ja rozkręcałam a Zenek ciapnął mnie za rękę i zaczął robić to po swojemu:
wczoraj pierwszy raz otrzymałam zdjęcie Zenka z mojej nieobecności w domu. Widać po winogronie, że się wiercił i nie dało się złapać ostrości
Ja z kolei cały czas mam w głowie odruch, że jak idę spać to chcę mu powiedzieć "Dobranoc" a go nie ma
Chciałam też podzielić się odruchowo owocem - nie ma go. Raz jak wychodziłam to w uszach miałam głos "płaczu" Zenka...
(tzn. zawsze jak ktoś wychodzi to on takie przykre dźwięki wydaje, raz pod drugim blokiem go jeszcze słyszałam
)
Ja z kolei cały czas mam w głowie odruch, że jak idę spać to chcę mu powiedzieć "Dobranoc" a go nie ma
- Agata82
- Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided
Pierwsza dobra wiadomość jest taka, że dostałaś fotkę, druga wspaniała wiadomośc jest taka, że dbają o twojego Zenka...a trzecia...zobacz - wypuszczony jest z klatki :D i pewnie tak jest co dzień, a rodzice się z tobą droczyli :)
Widzę Zenek też jest teraz taki kolczasty, ja mam wrażenie, że Ruffi na głowie i szyi to ma tylko tutki, tak rzadko ma normalnych starych piór....ciekawe jaka zima do nas idzie w tym roku :)
Mój Ruffi to płacze za każdym razem jak ktoś wychodzi z pokoju, to są terroryści - chcieliby żeby zawsze ktoś koło nich siedział
Napisz jak tam studia, jak dajesz rada samodzielnie.... no i czy ci się podoba na kierunku :)
Widzę Zenek też jest teraz taki kolczasty, ja mam wrażenie, że Ruffi na głowie i szyi to ma tylko tutki, tak rzadko ma normalnych starych piór....ciekawe jaka zima do nas idzie w tym roku :)
Mój Ruffi to płacze za każdym razem jak ktoś wychodzi z pokoju, to są terroryści - chcieliby żeby zawsze ktoś koło nich siedział
Napisz jak tam studia, jak dajesz rada samodzielnie.... no i czy ci się podoba na kierunku :)
Wiem jak jest na prawdę bo w każdy weekend pytałam się taty ile razy był wypuszczony. Pierwszy tydzień: raz, drugi: codziennie ale tylko na 5-15 minut, trzeci (czyli zeszły): codziennie na 5-10 minut i raz na dłużej
Studia... już jest bardzo ciężko...
raz na tydzień pozwalam Rozalce na kontakt z Felą i Jasiem. Dzisiaj ja ją wypuściłam a ta pofrunęła im do klatki co oznaczało, że teraz ona będzie tam rządziła, nawet chyba nie mieli odwagi z niej wyjść. Po jakimś czasie Rozalkę zamknęłam, to w końcu wyfrunęli i nie wiem czemu do niej polecieli
w takim bądź razie nie dali jej w spokoju zjeść i ją otoczyli
Oni jej zazdrościli że je czy co?
Oni jej zazdrościli że je czy co?
Obiecałam Zenkowi, że się na niego poskarżę więc to zrobię
Wczoraj wróciłam do domu po pięciu dniach nieobecności, ja mu mówię "cześć" a on nic. Często on to mówi jak zasłaniam rolety - też nic. Przyszła mama po całym dniu w pracy, a Zenek "Cześć cześć cześć!". Poczułam, jakbym nic dla niego nie znaczyła
...może po za tym, że tylko ja umiem go głaskać ale i mi zbyt długo się nie dawał
Dzisiaj była taka sytuacja - Jaś pomylił klatkę i nie do swojej wlazł
Wszedł, rozejrzał się przez jakąś minutę (coś tu nie tak
), chciał wyjść lecz przyszła Rozalka i go zagoniła tam. Z kolei Fela chyba postanowiła wyjść ze swojej i go poszukać gdzie polazł
Wczoraj wróciłam do domu po pięciu dniach nieobecności, ja mu mówię "cześć" a on nic. Często on to mówi jak zasłaniam rolety - też nic. Przyszła mama po całym dniu w pracy, a Zenek "Cześć cześć cześć!". Poczułam, jakbym nic dla niego nie znaczyła
Dzisiaj była taka sytuacja - Jaś pomylił klatkę i nie do swojej wlazł
- Agata82
- Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided
Sądzę, że to nie jest tak, że dla niego nic nie znaczysz - a po prostu obraził się trochę na Ciebie i ci to demonstruje :) Nie przejmuj się :)
- fotorobart
- Kontakt:
Uważaj może się obrazić na lata 
- Agata82
Zamiast nam tu młodą studentkę z rozterkami wspierać i podosić na duchu, to jeszcze ją dołujesz
- fotorobart
- Kontakt:
Nie stresuję tylko piszę prawdę.. Ja swojemu Wackowi kiedyś mogłem wyrywać pióra z d.... I jeszcze się cieszył ... Zmieniłem prace, nie było mnie w domu po 14 godzin.... Po dwóch miesiącach nie miałem już pierzastego kumpla... Teraz mam tylko oswojonego ptaka... od 5 lat W sumie to dość skomplikowana sprawa, jednak prawdziwa....
I tak jestem już w totalnym dołku, wpadłam tutaj do czarnej dziury i mimo prób wydostania, jestem coraz głębiej. Rozstanie z Zenkiem w porównaniu do tego to nic, jestem osobą bez serca która za bardzo nie odczuwa jego braku.
Dopiero jak dłużej posiedzę w pokoju to mam uczucie jego braku ale to też nie takie wprost bo dopiero po jakimś czasie zrozumiałam czemu w wolnych chwilach jest mi źle. To dziwnie brzmi bo ciężko opisać, pierwszy tydzień jak jeszcze nie było zbytnio nauki to chyba o mało co w depresję nie popadłam. Już odliczam dni do przerwy świątecznej