piasek
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
kartki biale czy zwykly papier pakowy nie ma to znaczenia, pozwala na utrzymanie czystości w klatce i monitorowanie odchodów- latwo zauważyć nap. biegunkę
-
- Ptaki które hoduję: Tymczasowo żadne
A ja chcialam zapytac odnosnie gritu,przeszukalam forum i w sumie dalej nie wiem czy podawac papuga grit do jedzenia (nasion) czy lepiej do calkiem osobnej miseczki.Chodzi mi o taki grit
Wszedzie inne informacje,jedni nie podaja,inni daja do jedzenia,inni do osobnej miseczki i jak ptak ma ochote to sobie dziobie.
Nasze maja oczywisce dostep do sepi caly czas,zadnych innych kamieni mineralnych czy tego tupu rzeczy nie daje,jedynie tylko ten grit,ale podaje co jakis czas,bo naczytalam sie tez,ze bardzo duzo papug zjada tego za duzo i maja problem z wolem
Wszedzie inne informacje,jedni nie podaja,inni daja do jedzenia,inni do osobnej miseczki i jak ptak ma ochote to sobie dziobie.
Nasze maja oczywisce dostep do sepi caly czas,zadnych innych kamieni mineralnych czy tego tupu rzeczy nie daje,jedynie tylko ten grit,ale podaje co jakis czas,bo naczytalam sie tez,ze bardzo duzo papug zjada tego za duzo i maja problem z wolem

- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Najlepiej podawać w osobnej miseczce, wtedy widać czy ptaki to jedzą.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
ja podaje te kamyk ale dla gołobkóœ diamentowych. dla papug nie są zalecane bo zalegają w papuce. moj weterynarz operuje papugi przez to.
-
Marcin19800,to nie są tylko kamyki... taki grit zawiera muszelki ostryg, drobno rozkruszone kamyczki, morskie muszelki, czerwony koral oraz węgiel drzewny.
Składniki analityczne: Minerały 98,5 % Wapń 23 % Fosfor 0,02 % Sód 0,15 % i normalnie na opakowaniu pisze,że dla papug i są papugi na opakowaniu narysowane,tak jak pisałam ,każdy inaczej podaje i niektórzy wogóle,własnie z powodu wola. Ogólnie wszędzie pisze,że z racji,iż papugi nie mają zębów ,takie coś pomaga im w rozdrabnianiu pokarmu,ale sama nie wiem ile podawać i czy wogóle temu zapytałam. Moje ptaki dostają co jakiś czas do pokarmu,ale wolałam zapytać jak to u innych wygląda. Powiem szczerze,że kiedyś miałam nimfy (dwie) i one nigdy nie dostawały a żyły ponad 10 lat u nas,nie wiem ile miały naprawdę lat,bo jedną dostaliśmy,inna znaleźliśmy i nikt się po nią nie zgłosił.
Składniki analityczne: Minerały 98,5 % Wapń 23 % Fosfor 0,02 % Sód 0,15 % i normalnie na opakowaniu pisze,że dla papug i są papugi na opakowaniu narysowane,tak jak pisałam ,każdy inaczej podaje i niektórzy wogóle,własnie z powodu wola. Ogólnie wszędzie pisze,że z racji,iż papugi nie mają zębów ,takie coś pomaga im w rozdrabnianiu pokarmu,ale sama nie wiem ile podawać i czy wogóle temu zapytałam. Moje ptaki dostają co jakiś czas do pokarmu,ale wolałam zapytać jak to u innych wygląda. Powiem szczerze,że kiedyś miałam nimfy (dwie) i one nigdy nie dostawały a żyły ponad 10 lat u nas,nie wiem ile miały naprawdę lat,bo jedną dostaliśmy,inna znaleźliśmy i nikt się po nią nie zgłosił.
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
U mojej papugi jest zawsze taki kamień, jak rozwali kupuję następny. https://kankan.pl/index.php?idz_do=sklep&id_kat=14
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
no włąśnie grit. tutaj masz galerie zdjec mojego weterynarza http://www.abilddyreklinik.dk/index.php?id=59 są tam zdjecia włąśnie z operacji uzuwania gritu i zdjecia rentgen0wskie,. ja sie dodatkowy pytalem i mi powiedzieli ze papuga lepiej nie dawac
-
Ja za niedługo dostanę nimfe,czekam na nią od wiosny. Właściciele mają zrzeszoną hodowlę od ponad 15 lat,zapytałam ich co o tym myśla i jeszcze inną odpowiedź dostałam...na dole klatki/ woliery nie ma krat,jest wysypany piasek dla papug,który zawiera też drobinki kamyczków,muszelek,koralów itp. Oni zalecają,żeby właśnie nie dawać tej kratki na dno klatki i ptaki same mogą sobie wydziobywać to co dla nich najlepsze i odpowiednie. Problem dla mnie jest taki,że ja nie chcę piasku w klatce,choć mam pełne zaufanie do tych hodowców,hodują tylko nimfy,nimfy u nich mają lęgi od wiosny,czyli ok maja do końca października,później budki są zamykane,żeby paputki odpoczęły przez zimę i na wiosnę znowu dochodzi do lęgów,jednak nie chcę piasku na dnie klatki. Zaufam Wojtkowi,gdyż mimo,iż jestem na tym forum od niedawna i żadko się udzielam ,to wiem,że i on hoduje nimfy od lat i ma pojęcie o tym co robi i pisze.
- Rozalka:)
- Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica
Często się tak mówi, ale to nieprawda w przypadku papug - one nie potrzebują tych kamyczków, muszelek itp. Dotyczy to jakichś innych ptaków (nie pamiętam których, ale na pewno nie papugi).Monia_Jessi pisze: ↑ndz lis 22, 2020 19:48Ja za niedługo dostanę nimfe,czekam na nią od wiosny. Właściciele mają zrzeszoną hodowlę od ponad 15 lat,zapytałam ich co o tym myśla i jeszcze inną odpowiedź dostałam...na dole klatki/ woliery nie ma krat,jest wysypany piasek dla papug,który zaiera też drobinki kamyczków,muszelek,koralów itp. Oni zalecają,żeby właśnie nie dawać tej kratki na dno klatki i ptaki same mogą sobie wydziobywać to co dla nich najlepsze i odpowiednie. Problem dla mnie jest taki,że ja nie chcę piasku w klatce,choć mam pełne zaufanie do tych hodowców,hodują tylko nimfy,nimfy u nich mają lęgi od wiosny,czyli ok maja do końca października,później budki są zamykane,żeby paputki odpoczęły przez zimę i na wiosnę znowu dochodzi do lęgów,jednak nie chcę piasku na die klatki. Zaufam Wojtkowi,gdyż mimo,in jestem na tym forum od niedawna i żadko się udzielam ,to wiem,że i on hoduje nimfy od lat i ma pojęcie o tym co robi i pisze.
-
Mam od wiosny ciągły kontakt z hodowcą,czytałam opinie o nich,co tydzień posyłają mi zdjęcia i filmy ze swojej hodowli,telefonujemy ze sobą często,gdyż nie chcą sprzedawać ptaków nieodpowiednim osobą ( chcieli żebym pokazała w jakich warunkach będzie przetrzymywany ptak,czy sam czy w parze,jaka klatka itp )Ja musiałam zapisać się u nich na listę, dlatego tak długo czekam,gdyż jak pisałam ptaki są dopuszczane tylko jakiś czas do lęgów,mają tylko trzy parki ,a lista ludzi oczekujących długa,nie mam powodu żeby im nie wierzyć ,chciałam tylko zapytać jak to u was jest,no i to,że nie chcę piasku na dnie klatki. Wiec naprawde nie mam powodu,żeby myśleć źe coś'ściemniają'