Pytania dotyczące aleksandrett

-jest wiele gatunków aleksandrett-omówimy w tym forum jakie są i gdzie wystepuje-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » czw kwie 07, 2011 11:19

Z wypowiedzi wnioskuję że ptaki nie mają być na chwilę obecną do hodowli więc zdecydowanie doradzam zakup młodych ptaków (jak najmłodszych ale już w 100%usamodzielnionych)
Po co ci 5-6 letnie ptaki skoro nie będziesz ich rozmnażac :?: Ptaki w tym wieku są dobre do lęgów pod warunkiem że jest z nimi wszystko ok pod względem hodowlanym.
Jeśli kupisz 5-6 letniego dzikusa to już raczej mozesz zapomnieć o "przerobieniu" go na pupila
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw kwie 07, 2011 11:47

Zawsze kupuje się młode ptaki do hodowli. Starej i dobrej papugi nikt Ci nie sprzeda. Nie mówiąć już o parze lęgowej.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

kany
Ptaki które hoduję: jeszcze nic

Post autor: kany » czw kwie 07, 2011 13:04

Znajomi chcą się pozbyć ptaków, dlatego pytałam. :)
I tutaj moje kolejne pytanie; do jakiego wieku określa się je 'młodymi'?

Awatar użytkownika
bartuś
Ptaki które hoduję: żako kongijskie

Post autor: bartuś » sob lis 26, 2011 19:26

Witam wszystkich miłośników aleksandrett, chciałbym Wam zadac pytanie banalne ale jak najbardziej poważne i istotne dla mnie. Kiedy u samca aleksandretty obrożnej niebieskiej pojawi się obroża ? Szukałem na forum ale nie znalazłem wątku (pewnie gdzieś jest :oops: )

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » sob lis 26, 2011 19:57

Poczytaj to http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... c&start=15 co prawda to wystąpiło u aleksandretty ubarwionej naturalnie. Tak podręcznikowo to obroża powinna wystąpić po ukończeniu drugiego roku życia ale z tym bywa różnie. Czasem jest wcześniej lub nawet i po ukończeniu trzeciego roku(znam taki przypadek).
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
bartuś
Ptaki które hoduję: żako kongijskie

Post autor: bartuś » sob lis 26, 2011 21:39

Dzięki bardzo, z tego wynika, że jeszcze będę musiał poczekac zanim wogóle się dowiem czy mój Lucuś to samiec czy samica bo ma dopiero 6 miesiecy. A gdybym posłał kilka fotek to czy bedziecie mogli na ich podstawie procentowo określic czy to samiec czy samiczka ?

adikol516
Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozelle, Nierozłączki, Świergotki, Katarzynki, Łąkówki, Mnichy
Kontakt:

Post autor: adikol516 » ndz lis 27, 2011 18:27

bartuś pisze:Dzięki bardzo, z tego wynika, że jeszcze będę musiał poczekac zanim wogóle się dowiem czy mój Lucuś to samiec czy samica bo ma dopiero 6 miesiecy. A gdybym posłał kilka fotek to czy bedziecie mogli na ich podstawie procentowo określic czy to samiec czy samiczka ?

Bardzo trudno ocenić. Są różne wersje że samiec ma mieć większy dziób, większą głowę. Niestety jest to bardzo mylne. U mnie żółta Aleksa dostała obrożę dopiero po 4 latach. Jedyne pewne określenie płci młodej Aleksandretty to badanie DNA.

Vasco

Post autor: Vasco » ndz gru 08, 2013 18:44

Jako, że to mój pierwszy post chciałbym Was wszystkich bardzo gorąco powitać. <hejka>

Od razu przejdę do pytania, które mi się nasunęło po zdecydowaniu się na papugę( w sumie ma być ona prezentem dla mojej kobiety, ale wiem że i ja bardzo chcę, gdyż ostatnią papugę miałem jeszcze za dzieciaka). Hodowca w pobliżu mojej miejscowości posiada Aleksandretty z maja i czerwca tego roku. Czyli sześcio, siedmiomiesięczne. Powiedzcie mi czy trudno będzie oswoić taką papugę? Po przeczytaniu kilku tematów tu na forum wiem, że dużo zależy od charakteru papugi( lepiej samca czy samiczkę?). Bardziej chodzi mi o to czy nie jest to już za późno aby rozpocząć oswajanie. Większość użytkowników pisze, że sami wykarmili, albo były już karmione ręcznie bądź kupowali dwu, trzy miesięczne.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz gru 08, 2013 19:17

Ptaki w tym wieku jeszcze nadają się i są podatnne na oswojenie. Bardzo mało osób karmi ręcznie aleksandretty, jednak można je dostać. Jeżeli chcesz mieć oswojoną papugę to nie ważne czy to będzie samiec lub samica i tak z obu będziesz miał radość i zadowolenie oraz wspaniały kontakt z ptakiem.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Vasco

Post autor: Vasco » wt gru 10, 2013 12:41

Na taka właśnie odpowiedź czekałem i liczyłem <hura> Takk więc teraz zostało mi tylko zrobienie klatki, a kilka projektów tu na forum znalazłem. Bardzo podoba mi się klatka jaką zrobił Bryan. Jednak mam pytanie bo zrobił On zdjęcia dwóch różnych klatek. Jedna wyższa druga szersza, która byłaby odpowiedniejsza? Na to co wyczytałem to chyba lepsza ta szersza.

marce-lina
Ptaki które hoduję: aleksandretta

Post autor: marce-lina » pt cze 06, 2014 22:40

witam forumowiczów :]
stałam się posiadaczką aleksy niebieskiej przez przypadek jako ptaka nie chcianego.Smutne to ale prawdziwe! Wiem o niej tyle,że została podarowana pewnej starszej pani,której zdechła papużka.Papużka owej pani (prawdopodobnie falista) siadała pani na paluszku i pani była z nią bardzo zżyta.Papużka pupilka zdechła,a rodzina postanowiła ukoić rozpacz starszej pani..... i...... co? No i kupili jej aleksandrettę! Aleksa na paluszek pani siadać nie chciała więc pani nie chciała aleksy.Bidula trafiła do sasiada starszej pani i tam przebidowała trzy miesiące nikogo tak na prawdę nie obchodzac.Wreszcie sąsiad uznał,że ma gdzieś ptaszola i ostatecznie wylądował on u mnie.To wszystko co wiem o tym ptaku bo pan sasiad nawet nie zainteresował się jakiego gatunku ma papugę nie mówiąc już o nadaniu jej jakiegoś imienia.Co tam dopiero dowiedzieć się w jakim jest wieku i gdzie została kupiona(w sklepie czy od hodowcy?)U mnie aleksa dostała na imię Olo i za pośrednictwem forum i Waszych doświadczeń mam nadzieję stworzyć mu szczęśliwy kąt na mojej zabytkowej komodzie :-D I tu właśnie potrzebuję Waszej pomocy kochani! Poczytałam już sporo z tego co tu piszecie ale chciałabym waszej opini na temat ewentualnego wieku Ola(może można to jakoś rozpoznać po upierzeniu itd?)postaram się załączyć fotkę jak obczaję jak to się robi :-P .Proszę jeszcze o poradę czy mogę zostawiać Ola w klatce takiej domowej na noc na tarasie domu czy raczej będzie to ryzyko?
Tym czasem to byłoby na tyle tytułem wstępu(strasznie długiego)i liczę na wyrozumiałość względem kompletnie zielonej wychowawczyni Ola <hejka>

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » sob cze 07, 2014 05:36

marce-lina, przeczytaj tematy :
wiek i obroża - viewtopic.php?f=25&t=1774
płeć aleksandrett - viewtopic.php?f=25&t=3751 i w tych tematach dopytuj .
Ta aleksa jest już w kolejnych rękach, nigdzie jak dotąd długo miejsca nie ,,zagrzała" .........
Niech się najpierw Olo przyzwyczai do stałego, bezpiecznego miejsca w pokoju. Niech się zaaklimatyzuje w nowym otoczeniu.
Dopiero wtedy jak już będzie spokojniejszy, możesz go wystawiać na balkon lecz ptak musi mieć choć trochę cienia by się skryć przed słońcem. Natomiast zostawianie ptaka w klatce na noc na balkonie, jest złym pomysłem. Wystraszona nagłym hałasem papuga będzie się ,,darła w niebogłosy" i tłuc po klatce przez co może sobie złamać skrzydła czy rozbić dziób.
Niech się zdarzy jakaś burza, wichura, ktoś z wyższych pięter lub balkonów obok rzuci niedopałek papierosa, dla zabawy zacznie rzucać przedmiotami, itd ......... i masz nieszczęście gotowe. Na dodatek nocami komary grasują ......

marce-lina
Ptaki które hoduję: aleksandretta

Post autor: marce-lina » sob cze 07, 2014 18:07

dzięki Krysia-
mam dom z tarasem zacienionym więc nie będzie problemu z werandowaniem ale masz raję...jeszcze może poczekam z tym.Noce odpadają (też na logikę tak myslałam ale zawsze warto usłyszeć czyjąś opinię).Dobrym chyba znakiem jest to,że Olo nie szamoce się po klatce gdy się do niej zbliżamy(kilkoro domowników) .Jeśli ktoś jest wg niego zbyt blisko po prostu się odsuwa albo przeskakuje na następną żerdkę.Nie objawia stanów paniki ale i my staramy się bardzo spokojnie do niego podchodzić.Gapi się na nas ciekawie,obserwuje ludzi i dwa psy ,które z nami mieszkają.Nie boi się psów.Nawet gdy nasza suka wykazywała nadmierną ekscytację przybyciem Ola i szczekała na niego,on po prostu ją olewał.Myślę,że to już jest coś i dobrze wróży na przyszłość.Nie oczekuję od paputa,że będzie od razu grał na skrzypcach jak wirtuoz i świetnie kantował w pokera.Chcę aby był szczęśliwy i dobrze się u nas czuł...to wszystko.Oczywiście będę codziennie zabiegać o jego zaufanie i może z czasem zostaniemy przyjaciółmi.
Załączniki
olo.jpg
olo2.jpg

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Aleksandretty-gatunki z rodzaju (psittacula)-”