Klatka i pokój - kilka pytań

-pomieszczenia -czyli klatki, woliery itp.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

The_Naturat
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna
Kontakt:

Klatka i pokój - kilka pytań

Post autor: The_Naturat » pn gru 31, 2012 03:40

Witam! Jakiś czas temu postanowiłem powiększyć rodzinę o parę aleksandrett obrożnych, w związku z czym zaświtało mi we łbie trochę pytań, na które nie znalazłem na forum odpowiedzi (czyżbym źle szukał :oops: ?)

1) Czy ta klatka http://www.grafi.ehost.pl/isa.html wystarczy dla pary obrożnych przy założeniu, że przez większość czasu będzie otwarta i będą swobodnie latać po 20m^2 pokoju i czy sam pokój wystarczy do lotów (w planach mam jeszcze "osiatkowanie kilkumetrowego balkonu)?
2) Czy muszę koniecznie dokupić dodatkową miseczkę, by każda papuga miała swoje picie i jedzenie (powyższa klatka masz tylko 3)?
3) Mam czarne 3 ściany, na czwartej boazerię, czerwony sufit i jasne meble, do tego czerwone rolety w dość dużym oknie i drzwiach balkonowych. Czy papugi mogą żyć w takim "niestandardowym" kolorystycznie pokoju czy jak bym je chciał kupić to muszę przemalować na biało/jasno? Zaznaczę, że w pokoju jest wbrew pozorom jasno w ciągu dnia (okno i balkon dużo dają).
4) W lecie miewam w pokoju bardzo nieznośne temperatury (ponad 25, czasem nieco ponad 30 stopni). Czy papugom nie będzie za gorąco? Jakaś klima czy inny nawilżacz mieć muszę czy będzie dobrze?
5) Jeśli chodzi o okna to jedyne co mogę zrobić to zamontować moskitierę ze stali nierdzewnej. Wystarczy? Już ktoś pisał, że ma takie i że tego nawet kot nie ruszy, ale kot nie ma dzoba jak papuga :D.

Chętnie bym jeszcze spytał czy polecicie mi jakiegoś hodowcę w Rzeszowie lub na Podkarpaciu (koniecznie niebieska i zielona aleksa), czy znajdę w okolicy dobrego weta i takie tam, ale to chyba nie ten dział ;).

Dziękuję za odpowiedzi, przepraszam jeśli na któreś pytanie jest odp a ja jej nie znalazłem i życzę wszystkim szampańskiej zabawy i jak najlepszego nowego roku.

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » pn gru 31, 2012 14:35

Witaj.
1) posiadam tą samą klatkę,dla aleksy większej wystarcza-dla dwóch większych już nie.
Natomiast Obrożne są mniejsze i będzie dla nich prawidłowa. Ma otwieraną górę,lecz gdy powiesisz np. koło bawełniane i zabawki to kiepsko się otwiera (robi się bałagan,bo wszystko co wisi na górnych drzwiczkach,przy otwarciu zwisa nijako i nieciekawie wygląda-powieś koło i zabawki na jednych drzwiach,a drugie które będziesz otwierał będą bez dodatkowych obciążeń.
2) Dokup dwie przykręcane do frontu-będą na owoce,czy granulat. Jedna do wody wystarczy,natomiast w obydwie po przeciwnej stronie możesz sypać mieszankę dla papug (polecam 60 i 62 u Justyny w sklepie - http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop ) przykładowa http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=1891
3) z kolorem nie widzę problemu... woliery zewnętrzne dla papug nie są ozdabiane tapetami ;-)
4) nawilżacz owszem,lecz nie używaj jonizacji-gdzieś wyczytałem,że nie powinno się stosować w pomieszczeniu gdzie przebywają ptaki.
5) okna na początku powinny być zasłonięte firaną,ptaki nie widzą szyby i przy pierwszych lotach będzie kamikadze na szybie :-P

The_Naturat
Kontakt:

Post autor: The_Naturat » sob sty 05, 2013 23:30

Dziękuję bardzo za pomoc, rozwiałeś moje wątpliwości :). Jeszcze tylko pytania: karmidła dla obrożnych tej wielkości (550ml)? W ręce wydają się strasznie duże w porównaniu do teoretycznej (czyt. wywnioskowanej z opisów/zdjęć/filmów w internecie) wielkości papug. Tak samo zabawki średnie (np. http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=1630) wydają się jakieś duże. Czy to tylko moje złudzenie i będą ok, czy kupić mniejsze?

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » ndz sty 06, 2013 13:02

Karmidła w/w są w dwóch rozmiarach 300ml i 550ml. To tylko przykład... masz jeszcze takie http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act ... 1=5&m2=103 - polecam przykręcane.
Tych podwójnych bym nie brał,gdyż to dolne koło będzie całe obsrane :shock: , a to powinno być O.K. - http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=1662
Na wszystkich akcesoriach masz wymiary,miarka do ręki i sprawdzasz czy będzie pasować.
Pamiętaj,że aleksy mają długie ogony i muszą mieć sporo miejsca przy obrocie na żerdzi,czy w kole z liny bawełnianej.

Awatar użytkownika
Kimbo

Post autor: Kimbo » ndz sty 27, 2013 10:31

Podłączę się pod temat i zapytam o tą temperaturę.

Jak jest wyższa temperatura w pokoju, ale nie jest sucho to rozumiem Aleksandretta nie przeszkadza?

The_Naturat
Kontakt:

Post autor: The_Naturat » ndz kwie 07, 2013 20:07

Pozwolę sobie odświeżyć temat i ponowić pytanie nr 5. Czy moskitiera ze stali nierdzewnej wytrzyma dzioby pary aleksandrett obrożnych, czy żeby je zostawić same przy otwartym/uchylonym oknie muszę koniecznie mieć siatkę (i jaka gruba, czy 2mm wystarczy?)? Ptaszory będą u mnie za jakieś 2 tygodnie, więc muszę podjąć szybką decyzję co z oknem.

Awatar użytkownika
Arecki21
Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrożne
Kontakt:

Post autor: Arecki21 » ndz kwie 07, 2013 20:23

Najlepiej kup grubsze listewki kawalek siatki ( 2mm wystarczy), podocinaj na odpowiednia grubosc, przyszyj siatke zszywkami i gotowe problem z glowy.

The_Naturat
Kontakt:

Post autor: The_Naturat » ndz kwie 07, 2013 20:29

Czyli jednak siatka. Niestety, mam tak skonstruowane okna, że taki pomysł nie przejdzie, nie mam do czego tych listw przybić - mieszkam w domu, okno mam wprawdzie poziome, ale na zewnątrz właściwie nie ma muru wokól, bo pokój mam na piętrze i jest ukośny dach. Cóż, będę kombinował, najwyżej siatkę zamontowaną w oknie obkleję moskitierą, czy coś w tym stylu.

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » ndz kwie 07, 2013 21:09

"zbij" ramkę z listewek i przymocuj siatkę do ramki, gotowe.
Całość możesz w bardzo prosty sposób zamocować bezinwazyjnie do ramy okna tak:
Obrazek

takie kątowniki możesz kupić np. w castoramie
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » ndz kwie 07, 2013 21:38

Zamiast listewek można użyć kątowników aluminiowych ozdobnych i zamontować w sposób podany przez misia458
Obrazek
http://hurtownia.tabal.pl/katowniki-ozdobne,130.html
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

The_Naturat
Kontakt:

Post autor: The_Naturat » wt kwie 23, 2013 09:20

Kolejne pytanie związane z klatką. Nie znalazłem (może źle szukałem?) na forum prostej instrukcji jak i co ile czyścić klatkę z uwzględnieniem pierwszych dni w nowym domu. Ptaszory są u mnie od niedzieli i na razie tylko wymieniam pożywienie i picie, myję miski i co drugi dzień wymieniam gazety w kuwecie. Pojawił się problem w postaci mocno zabrudzonej odchodami dolnej żerdki. Cóż w tej sytuacji uczynić? Jak włożę rękę do klatki by żerdkę wymienić/umyć to na pewno będzie panika.

Awatar użytkownika
Arecki21
Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrożne
Kontakt:

Post autor: Arecki21 » wt kwie 23, 2013 09:46

Wyslij jakies zdjecie klatki to moze uda nam sie cos poradzic.Najlepiej czyscic co tydzien bo wtedy ptaki powinny sie przyzwyczaic do sprzatania.

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » wt kwie 23, 2013 11:55

hehehe... mam tą samą wolierkę
żerdzie masz umieszczone na długość, więc jedną zamocuj na wysokości misek między nimi,a drugą u góry ale na wysokości gdzie zaczyna się łukowaty dach i kończy ściana prosta boczna (tak jak góra drzwiczek)... i w taki sposób aby jedna była nad drugą...wtedy ta żerdź dolna nie będzie łobesrana ;-) Żerdzie zamontuj z brzózki,lub innego drzewa, a zobaczysz jak ładnie będzie wyglądało i zdrowo dla ptaków.
A całą część łukowatą możesz umeblować, trójkątem, żerdkami do ścierania pazurków i powiesić zabawki. Luknij do mnie na Garnek... jest tam sporo fotek tej właśnie woliery już urządzonej :lol: coś podpatrzysz

patiki
Ptaki które hoduję: nimfa

Post autor: patiki » wt maja 28, 2013 01:49

Witam. Mam pytanie....skonczyl sie sezon grzewczy i na dworzu tez nie jest zbyt cieplo tym samym mamt dosc zimno w pokoju tzn.nie ma jakis mrozow no ale np.w nocy jest nawet mi zimno martwie sie o moje nimfy a na noc ostatnio nie wracaja do klatki tylko spia na karnisz (drewniany ) boje sie zeby im zimno nie bylo bo jeszcze cos je zlapie...co zrobic zeby im cieplej bylo albo zeby lepiej to znosily?

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » wt maja 28, 2013 05:19

jak śpią na karniszu,to dobrze... im wyżej,tym cieplej ;-)

patiki
Ptaki które hoduję: nimfa

Post autor: patiki » wt maja 28, 2013 10:11

No tak ale mi chodzi o to zeby nie bylo im zimno :(

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » wt maja 28, 2013 10:16

Bez obawy nimfy są wytrzymałe u mnie są na balkonie zabudowanym cały rok i jest ok.Jak nie wieje i nie ma przeciągów to nic im się nie stanie.
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
Bari
Ptaki które hoduję: już żadne

Post autor: Bari » pt gru 13, 2013 14:54

Witam, czytam forum od bardzo dawna
(ale nigdy nie miałem żadnej sprawy więc się nie odzywałem <wink> )
Właśnie montuję klatkę dla papugi (szkarłatka królewska)
wymiary 150x80x45. muszę zdecydować czy ma być pionowa czy pozioma.
jak już raz przykręcę koła itp to na zawsze i dokupię pasujące meble..
pionowa będzie wyglądać jak elegancka szafa,
a w poziomej ptak będzie miał 150 cm szerokości do spożytkowania,
ale czy to doceni ? Niektórym papugom to zwisa, niektóre podobno latają bardziej do góry niż w bok.. ;] Skłaniam się ku poziomej (czyli kino domowe a nie szafa),
ale jeśli nie gorzej dla papugi będzie w pionie to zaraz zmienię.
proszę mi doradzić (tylko bez wymądrzania typu 'papuga to nie helikopter, kładź klatkę chłopie')

Awatar użytkownika
PawelHH
Ptaki które hoduję: różne
Kontakt:

Post autor: PawelHH » pt gru 13, 2013 15:18

Nie znam papugi która woli latać pionowo -nie ma co się zastanawiać - pozioma klatka ;)

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pt gru 13, 2013 15:45

Może i w poziomie ptak będzie miał przestrzeń. Jednak obawiam się że wysokość zaledwie 80 cm to o wiele za mało, zwłaszcza, że i głębokość mizerna.
Ale skoro już kupiłeś klatkę, to wybór ułożenia należy do Ciebie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pomieszczenia dla papug”