Czy to w ogóle realne?

-można tu pisać o wszystkim tym o czym nie ma mowy w poprzednich forach-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

lenka211
Ptaki które hoduję: nimfa

Czy to w ogóle realne?

Post autor: lenka211 » pt wrz 30, 2016 18:45

Mam nimfę, której historię opisałam już na forum. Papuga zabiła swoją partnerkę i z tego powodu nie mogę połączyć jej z inną. Jest oswojona, siada na ramieniu, śpiewa gdy mnie widzi, jednak nie pozwala sobie na głaskanie ani inne pieszczoty i nie domaga się kontaktu jakoś specjalnie. Gdy ma w zasięgu wzroku swoją klatkę, jest ona numerem 1 i choćbym nie wiem jak bardzo starała się umilić papudze czas ze mną spędzony, i tak wybiera klatkę. Jest ona jej całym światem.
Przechodząc do rzeczy... odkąd posiadam nimfę, przekonałam się że to cudowne ptaki i bardzo wciągające hobby. Człowiek ma ochotę na coraz więcej ;-) tak było również w moim przypadku. Jednak nie jest to tylko chwilowa zachcianka, o wprowadzeniu nowej papugi myślałam już długo. Starałam się poczytać jak najwięcej o nieco większych papugach. Chcę mieć ją na całe życie, tak bym nie musiała przeżywać jej śmierci. Jak na razie bardzo spodobały mi się amazonki, konkretnie żółtogardła. Żako odpadło już na początku, bo nie chcę mieć w domu dwóch papug o morderczych skłonnościach :lol: natomiast o tej amazonce słyszałam dużo dobrego, że nie ma z nią problemów jak z żako i że to najlepsza papuga do towarzystwa.
Co do warunków, jakie mogę jej zapewnić - klatka mniej więcej 100x70, konkretnie ta:
https://pedrorico.pl/pl/p/Hacienda-Play ... m/23029094
(przepraszam za reklamę)
Oprócz tego stojak i być może mini-woliera na balkonie(klatka, którą znalazłam nie zmieści się przez drzwi :lol:).
Nimfa i ewentualna amazonka byłyby w oddzielnych pokojach, nie dopuszczałabym do bezpośrednich kontaktów, a jeżeli już - tylko wzrokowych, gdy jedno jest w klatce, a drugie pod kontrolą i dzięki temu nie będzie dochodzić do klatki. Oczywiście w chwili, kiedy nimfa i amazonka byłyby poza klatkami, wszystkie drzwi byłyby pozamykane.
Druga sprawa - mieszkam w bloku, ale są tylko 4 mieszkania, sąsiadów mam tolerancyjnych - rozmawiałam z najbliższą sąsiadką na temat drugiej papugi, poza tym gdy Jeff nauczył się gwiazdać na psa, swojego naturalnego wrzasku używa zdecydowanie mniej. Czy z amazonką byłoby podobnie, gdybym nauczyła ją mówić i czy jest to do przeskoczenia?
Jeśli chodzi o czas, jaki mogę jej poświęcić - chodzę do szkoły, czasem mam zajęcia pozalekcyjne, ale nie spotykam się ze znajomymi. Mieszkam z mamą, która pracuje, jednak zwykle ma na późniejszą godzinę, ma też okienka i w tym czasie mogłaby trochę pobawić się z papugami. Uzgodniłyśmy, że gdy przychodzi czas na zajęcie się papugami, raz ja bawię się z nimfą, a mama z amazonką i na odwrót, tak by papugi nie były zazdrosne, odsunięte czy pokrzywdzone. Na pewno nie mam zamiaru zaniedbać nimfy przez fakt, że mam jeszcze wymarzoną papugę. W przyszłości, gdy będę studiować, papugi zostaną u mamy.
Amazonka byłaby zakupiona za jakieś 3-4 miesiące, u P. Indyki.
Czy fakt, że starałabym się zapewnić obu papugom jak najlepsze warunki zarówno fizyczne, jak i psychiczne, ma jakiekolwiek znaczenie, czy nie wystarczy to, by dobrze trzymać tą piękną papugę? Czy jest coś, czego nie jestem w stanie jej zapewnić przy moich obecnych warunkach(prócz drugiej amazonki, celuję w papugę do towarzystwa, a nie niezbyt oswojoną parkę) i czy jest coś, o czym jeszcze powinnam wiedzieć?

Awatar użytkownika
krzysiooo77
Ptaki które hoduję: Konura/Amazonka
Kontakt:

Post autor: krzysiooo77 » śr paź 26, 2016 19:42

Witam:)Pamiętam jak zakupiłem tak wspaniałego ptaszka jakim jest Nimfa na tamte czasy wydawał mi się ogromny oczywiście w porównaniu z falistą:)))To było 25 lat temu...A teraz posiadam dwa różne gatunki już kilka lat i wielu faktycznie narobiło mi stracha na tym i na innym forum tylko z tą różnicą że to są dwa różne gatunki ale przy nich Nimfa to taka malizna raczej jest.
Co do hałasu to pierwsze wrażenie jest piorunujące po dwóch dniach podniesiesz szczękę z podłogi i potem będzie tylko lepiej moja jest cichsza od Nimfy(Poważnie) poza kilkoma minutami dziennie więc się nie stresuj:)))))))

Problem jedynie jest z twoim drugim pupilem bo Nimfa to za drobny ptaszek a szpony Amazonek mają przeogromny ścisk(Tak z reguły atakują)
Do tego jesteś młodą dziewczyną.
Klateczka oczywiście fajna mam podobną No i oczywiście gatunek żółtogardła jeden z najtrudniejszych i najwyższej półki....Czy ty poważnie dasz radę?
Krzysiooo

Awatar użytkownika
krzysiooo77
Ptaki które hoduję: Konura/Amazonka
Kontakt:

Post autor: krzysiooo77 » śr paź 26, 2016 21:13

Tak myślałem troszeczkę i stwierdziłem że czytałem podobne kilkaset razy ....

A potem kończy się tak:
Witam posiadam w domu wspaniałą papugę jaką jest ara nobilis (dla nie zorientowanych jest to najmniejsza z ar). Niestety ze względu na moją szkołe pracę rodziców nie mamy wystarczająco dużo czasu by spędzać odpowiednią jego ilość z Arkiem więc nie chcą mu robić krzywdy samotnością postanowiliśmy oddać ją w dobre ręce komuś kto się należycie zajmie papugą. Zainteresowanym podaję maila do mnie tomekj1703@gmail.com
Liczę na waszą pomoc ;)

Moja odpowiedź ...Nie dasz rady a jako główny argument to brak stabilizacji o reszcie nie wspominam bo szkoda mi czasu wolę zerknąć do ptaszyn.Ale to moje zdanie.Można strzelać :)
Krzysiooo

Awatar użytkownika
Chilli
Ptaki które hoduję: Nimfa, Konura Słoneczna, Konura Czarnogłowa

Post autor: Chilli » śr lis 23, 2016 20:29

Mogę tu opisać swoją historię dla przykładu. Nimfę posiadam od 6 podstawówki. Nie wiem ile miała lat, może rok- dwa, trudno powiedzieć, bo sama pani w zoologicznym nie wiedziała. Byłam zarejestrowana na 3 forach o papugach, przeczytałam setki postów. Mam dwie książki w domu i nad drugą papugą zastanawiałam się hmm... ile to już będzie.. ze 11 lat. Kiedyś widziałam filmik jak ara nobilis bawiła się z konurą słoneczną. Wtedy konury nie były u nas popularne, a ary nobilis przekraczały ponad 3 tysiące. Dużo o nich czytałam, ale zdecydowałam się w końcu na konurę i tak teraz mam dwie, ale wymagają dużo poświęcenia. Moja nimfa jest staruszką, ale zyskała drugą młodość. Jak je widzi, to więcej lata, bardziej się udziela ( nie dokuczają jej-pilnuję całe towarzystwo) Jak jestem w pracy to już nie mogę się doczekać jak wrócę do domu do nich :)
Zauważyłam, że one do mnie pasują. Często mówi się, że pies wygląda jak jego właściciel, to papuzi charakter powinien byc podobny do naszego. Jeśli ktoś jest osoba spokojną, ułożoną i ceni sobie cisze, to z małym rozbójnikiem nie wytrzyma i zgasi jego naturalny temperament. Ja jestem cholerykiem, lubię jak coś sie dzieje, więc i konury do mnie pasują.
Zastanów się, ale tak na 1000% - co do Ciebie pasuje i czy dasz radę, Papugi żyją naprawdę długo i roznosi mnie jak widzę te wszystkie ogłoszenia, że oddam papugę, bo nie mam juz czasu, bo sie przeprowadzam itp... Powodzenia :) i czekamy jak się rozwinie dalej temat zakupu.
Pozdrawiamy
Ja, Chilli, Kiki i Kora

lenka211
Ptaki które hoduję: nimfa

Post autor: lenka211 » ndz lis 27, 2016 14:47

Po głębszym zastanowieniu się, czy wyżej wspomniana amazonka faktycznie do mnie pasuje, dochodzę do wniosku, że jednak nie jest to takie proste. Amazonki są ponoć spokojne, trochę jak nimfy, a ja mam charakter raczej zbliżony do żako czy kakadu niż do spokojnych papug :) myślałam nad konurą, ale chyba zdecydowałabym się jednak na większą papuge, chcę mieć ją do końca życia. Z tego co również słyszałam, amazonki raczej niezbyt chętnie pragną kontaktu z człowiekiem, a wolałabym ptaszka, który lubi pieszczoty(w przeciwieństwie do mojej nimfy). Chyba najlepiej będzie, jeśli pojadę do jakiejś hodowli dużych papug i zaobserwuję je na żywo, ich 'rozrywkowość' i ogólne zachowanie, bo nie widząc ich nigdy w życiu można tylko gdybac.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące danego gatunku"AMAZONKI"”