Przechodząc do rzeczy... odkąd posiadam nimfę, przekonałam się że to cudowne ptaki i bardzo wciągające hobby. Człowiek ma ochotę na coraz więcej

Co do warunków, jakie mogę jej zapewnić - klatka mniej więcej 100x70, konkretnie ta:
https://pedrorico.pl/pl/p/Hacienda-Play ... m/23029094
(przepraszam za reklamę)
Oprócz tego stojak i być może mini-woliera na balkonie(klatka, którą znalazłam nie zmieści się przez drzwi

Nimfa i ewentualna amazonka byłyby w oddzielnych pokojach, nie dopuszczałabym do bezpośrednich kontaktów, a jeżeli już - tylko wzrokowych, gdy jedno jest w klatce, a drugie pod kontrolą i dzięki temu nie będzie dochodzić do klatki. Oczywiście w chwili, kiedy nimfa i amazonka byłyby poza klatkami, wszystkie drzwi byłyby pozamykane.
Druga sprawa - mieszkam w bloku, ale są tylko 4 mieszkania, sąsiadów mam tolerancyjnych - rozmawiałam z najbliższą sąsiadką na temat drugiej papugi, poza tym gdy Jeff nauczył się gwiazdać na psa, swojego naturalnego wrzasku używa zdecydowanie mniej. Czy z amazonką byłoby podobnie, gdybym nauczyła ją mówić i czy jest to do przeskoczenia?
Jeśli chodzi o czas, jaki mogę jej poświęcić - chodzę do szkoły, czasem mam zajęcia pozalekcyjne, ale nie spotykam się ze znajomymi. Mieszkam z mamą, która pracuje, jednak zwykle ma na późniejszą godzinę, ma też okienka i w tym czasie mogłaby trochę pobawić się z papugami. Uzgodniłyśmy, że gdy przychodzi czas na zajęcie się papugami, raz ja bawię się z nimfą, a mama z amazonką i na odwrót, tak by papugi nie były zazdrosne, odsunięte czy pokrzywdzone. Na pewno nie mam zamiaru zaniedbać nimfy przez fakt, że mam jeszcze wymarzoną papugę. W przyszłości, gdy będę studiować, papugi zostaną u mamy.
Amazonka byłaby zakupiona za jakieś 3-4 miesiące, u P. Indyki.
Czy fakt, że starałabym się zapewnić obu papugom jak najlepsze warunki zarówno fizyczne, jak i psychiczne, ma jakiekolwiek znaczenie, czy nie wystarczy to, by dobrze trzymać tą piękną papugę? Czy jest coś, czego nie jestem w stanie jej zapewnić przy moich obecnych warunkach(prócz drugiej amazonki, celuję w papugę do towarzystwa, a nie niezbyt oswojoną parkę) i czy jest coś, o czym jeszcze powinnam wiedzieć?