Mnicha samiczka

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Minpin
Ptaki które hoduję: Mnicha Nizinna , Rozella Czerwona,

Mnicha samiczka

Post autor: Minpin » pt sty 14, 2011 19:33

witam
mam w domu samiczkę 6 latkę, która od początku ja do mnie trafiła, jadła z ręki czy siadała na ramieniu i piliśmy wspólnie herbatkę :mrgreen: przez rok nie miałem jej u siebie, bo została skradziona i nie było wiadomo gdzie jest, ten kto ją skradł z woliery ogrodowej, nie jest nam znany, ale panienka do nas wróciła w stanie ogólnie zadowalającym, po prostu po beznadziejnym roku jej odnalezienia ,tel i papuga znowu u nas, po zwrocie kasy bo zjadła bardzo dużo, jak twierdziła ta osoba która mi ją oddała papuga ma się obecnie bardzo dobrze, mieszka znowi z nami, i ma się wspaniale. Jedno jest tylko ale
mianowicie, przestała chcieć siadać na ramieniu moim i z klatki wychodzi niechętnie, oraz jest płochliwa do ręki, a taka nie była. Rozumiem, że przeżyła stres, ale czy to jej minie ?
Dogadzam jej jak mogę, ma mnóstwo smakołyków i zabawek. Gadam do niej dużo i ona mnie słucha, i nawet powiem że mnie poznała, bo dom nasz znała od małego, i to widać nie jest dla niej problem. Zaczyna reagować na swoje imię, które ja jej dałem jak była mała. jest to jednak proces powolny. Martwi mnie czy wróci do tego co było wcześniej, bo chciałbym bardzo żeby żyła z nami jak wcześniej.

i zdjęcia załączam w galerii, o ile wejdą bo duży rozmiar mają :oops:
Jacek

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » pt sty 14, 2011 19:47

Witaj. Mnichy to ptaki szczególnie stadne i potrzebują naprawdę sporo kontaktu, ale za to z reguły nie ma problemu w oswojeniu ich. W Twoim przypadku papuga przeżyła spory stres (nie wiesz jak była traktowana podczas okresu kiedy była u innych osób) i być może tam się zraziła do ludzi. Proces powolny, bo papużka jest już starsza i zmiany ciężko jest u niej zakodować. To że są postępy to duży plus i należy się z tego cieszyć. Na pewno będzie dobrze, bo skoro już są jakieś postępy, tzn że idziecie do przodu :-)

A tutaj zajrzyj :-) Jak nie czytałeś, to może coś pomoże :-)
Ostatnio zmieniony pt sty 14, 2011 19:55 przez GoldAngelo, łącznie zmieniany 1 raz.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Minpin
Ptaki które hoduję: Mnicha Nizinna , Rozella Czerwona,

Post autor: Minpin » pt sty 14, 2011 19:55

dziękuję za słowa otuchy, tak jak widać na fotkach w galerii ma towarzystwo.
Wiem jeszcze że ten co ją tam u siebie trzymał bo chciał na niej zarobić, znęcał się nad nią, bo dopiero po interwencji znajomej która mi papugę zwróciła od niego, dowiedziałem się że zdarła mu z dłoni skórę i trafił do szpitala, a nie chce mu się tam coś goić. uważam że to dobra kara za tego typu praktyki :evil: :evil:
U mnie moje paputki mają cały dom do swojej dyspozycji, czasem się zdarzy że zamykam w klatce jak na przykład muszę wyjść na dłużej, po kradzieży z woliery ogrodowej nie zostawiam ich na samopas luzem nawet w domu, i psy już mają wyperswadowane że trzeba pilnować małej. generalnie to mam zasadę że zawsze tam gdzie papugi to i ja, żeby nic mi nie zginęło.
obecnie mam dużo cierpliwości i czasu aby los jej oszczędził chociaż w przeżyciach do tej pory, i mam nadzieję że to się szybko odwróci.
Ale dziękuję za udzielenie odpowiedzi.
Jacek
własnie obejrzałem sobie kolegi stronę o hodowli papug, i powiem że jestem zachwycony znajomością tematu.
moje uznanie kolego Michale
Połaczyłam oba posty
Ostatnio zmieniony sob sty 15, 2011 04:38 przez Minpin, łącznie zmieniany 1 raz.

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » pt sty 14, 2011 20:27

Ja tylko tłumaczę te artykuły w porozumieniu i za zgodą AvianWeb ;-) Nie prowadzę tej strony ;-)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Mniszek”